Πώς θα καταλάβεις εάν ένα e-shop είναι απάτη; Τα 8 σημάδια που μαρτυρούν ότι θα χάσεις τα λεφτά σου

16:20 13/12/2022 - Πηγή: iPop

Το online shopping έχει αλλάξει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε σήμερα, παρέχοντας πρόσβαση σε εκατομμύρια ηλεκτρονικά καταστήματα με σχεδόν απεριόριστες επιλογές. Πώς, όμως, μπορείς να καταλάβεις εάν ένα online shop είναι αξιόπιστο ή εάν απλά θέλει να σου φάει τα λεφτά και να σε έχει στο περίμενε για μήνες, χωρίς τελικά να σου παραδώσει το προϊόν;

Ακριβώς όπως θα λάβεις βασικές προφυλάξεις σε ένα φυσικό

κατάστημα, το ίδιο ακριβώς θα έπρεπε να κάνεις και στις online περιηγήσεις σου. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις, λοιπόν, πριν προσθέσεις στο καλάθι σου το προϊόν και δώσεις τα λεφτά σου έτσι απλά, είναι να ελέγξεις εάν το e-shop είναι υπαρκτό ή εάν πρόκειται για scam. 

Ακολουθούν 8 τρόποι με τους οποίους μπορείς να αποφύγεις τους ψεύτικους ιστότοπους και άλλες διαδικτυακές απάτες και να διασφαλίσεις ότι ετοιμάζεσαι να κάνεις μία ασφαλή αγορά.

«Πώς θα καταλάβω εάν ένα eshop είναι απάτη;» Όσα πρέπει να προσέξειςΈλεγξε προσεκτικά τη διεύθυνση URL

Βεβαιώσου ότι ο ιστότοπος είναι ασφαλής κοιτάζοντας το URL για να δεις εάν υπάρχει κανένα «s» στη διεύθυνση. Να σου υπενθυμίσω ότι η μορφή που θα πρέπει να έχει στην αρχή είναι η εξής: «https ://».

Έλεγξε τη σελίδα επικοινωνίας 

Εξέτασε τις επιλογές επικοινωνίας με την εταιρεία. Εάν δεν βλέπεις πολλές επιλογές (τηλέφωνο, email, live chat ή φυσική διεύθυνση), τότε δώσε προσοχή. 

Έλεγξε την παρουσία του brand στα social media

Τα περισσότερα νόμιμα brand έχουν κάποια παρουσία και δραστηριότητα στα social media. Εάν βλέπεις τα εικονίδια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον ιστότοπό τους, δες αν όντως συνδέονται με ένα αξιόπιστο κανάλι στα social κι έλεγξε τις αξιολογήσεις από πελάτες.

Κι όμως! Μπορείς να μετρήσεις το ύψος σου με το κινητό σου – Μάθε πώς

Αναζήτησε την ηλικία του brand

Είναι εύκολο να αναζητήσεις την ηλικία ενός ιστότοπου. Η επαλήθευση της ηλικίας ενός ιστότοπου σου παρέχει τη σιγουριά ότι λειτουργεί για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Οι απάτες και οι ψεύτικοι ιστότοποι έχουν συνήθως μικρή διάρκεια ζωής.

Χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρακολούθησης Whois Lookup (https://whois.domaintools.com /) για να λάβεις πληροφορίες όπως ποιο είναι το όνομα τομέα που έχει καταχωριστεί, πού βρίσκεται και πόσο καιρό είναι ενεργός ο ιστότοπος. 

Πρόσεξε για κακή γραμματική και ορθογραφία

Οι νόμιμοι ιστότοποι θα φροντίσουν πολύ να έχουν ένα site με επαγγελματική εμφάνιση. Τα υπερβολικά ορθογραφικά, τα σημεία στίξης και τα γραμματικά λάθη είναι ένα red flag.

Maxim Ilyahov/Unsplash – Πώς θα καταλάβω εάν ένα eshop είναι απάτη;Επαλήθευσε την Πολιτική απορρήτου του ιστότοπου

Οι νόμοι και οι κανονισμοί περί απορρήτου δεδομένων απαιτούν από τους περισσότερους ιστότοπους να παρέχουν στους επισκέπτες τους πολιτικές και διαδικασίες σχετικά με τον τρόπο συλλογής, χρήσης, προστασίας και αποθήκευσης των δεδομένων τους. Οι περισσότεροι ιστότοποι παρέχουν μια ιστοσελίδα ή σύνδεσμο προς ένα έγγραφο που παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες. Αναζήτησε αυτές τις πληροφορίες και διάβασέ τις προσεκτικά.

Απομακρύνσου αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό

Αν και είναι κοινή πρακτική για ορισμένους λιανοπωλητές να παρέχουν μεγάλες εκπτώσεις σε προϊόντα για να μετακινήσουν το απόθεμα ή να προωθήσουν ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία, εάν βρεις έναν ιστότοπο που προσφέρει μια απίστευτη προσφορά, σκέψου το δύο φορές πριν συνεχίσεις στην αγορά. Αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον όντως δεν είναι. 

Κάνε την έρευνά σου

Μια απλή αναζήτηση στο search της Google για τις κριτικές του brand θα σου πει πολλά για την επιχείρηση!

Τι είναι το Mastodon και γιατί 70.000 Twitterάδες έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν αυτή την πλατφόρμα;

Τι να κάνεις εάν έπεσες θύμα ηλεκτρονικής απάτης;

Σε περίπτωση που δεν την πρόλαβες τη ζημιά, μην απογοητεύεσαι! Επικοινώνησε απευθείας με την τράπεζά σου κι ακολούθησε τις οδηγίες του για να πάρεις τα λεφτά σου πίσω.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να καταγγείλεις το περιστατικό απάτης: στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΙΔΗΕ) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μπορείς να καλέσεις στο 11188 ή να απευθυνθείς στη διεύθυνση: https://goo.gl/vOHdVb.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς θα καταλάβεις εάν ένα e-shop είναι απάτη; Τα 8 σημάδια που μαρτυρούν ότι θα χάσεις τα λεφτά σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα