Τα μωρά κάνουν επίτηδες γκριμάτσες κι αυτός είναι ο λόγος!

10:37 15/10/2019 - Πηγή: iPop

Λίγα πράγματα μπορούν να σου χαρίσουν αυτή τη χαρά του να βλέπεις ένα μωράκι να χαμογελά για πρώτη φορά, και δεύτερη και τρίτη… Τι κρύβει, όμως, το χαμόγελο ενός μωρού;

Εσύ συγκινείσαι κάθε φορά που το βλέπεις να χαμογελά και θέλεις να πάρεις την κάμερα στα χέρια σου και να αποτυπώσεις τη στιγμή. Και μετά προσεύχεσαι να χαμογελάσει για δεύτερη φορά για να καταφέρεις να βγάλεις τη φωτογραφία. Και το κάνει ξανά!

Το χαμόγελο ενός μωρού σου προκαλεί μια ευτυχία που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Καταλαβαίνουν πως θέλουμε να μας φτιάχνουν τη μέρα με το χαρούμενο πρόσωπό τους. Και

γι΄αυτό κάνουν αστεία πράγματα!

Κι, όμως, ένα μωράκι κάνει αστείες γκριμάτσες και χαμογελά για να σε κάνει κι εσένα να χαμογελάσεις, για να δουν αυτήν την έκφραση στο πρόσωπο της μαμάς τους. Αυτό έδειξε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της California, San Diego. Είναι μια περίεργη, ιδιαίτερη επικοινωνία για να δείξουν πόσο αγαπούν όταν βλέπουν τη μαμά τους να χαμογελά!

unsplash/Jonathan BorbaΕκτιμούν συμπεριφορές

13 μωρά από 4 έως και 17 εβδομάδων συμμετείχαν στην έρευνα μαζί με τις μητέρες τους. Αναλύθηκαν οι συμπεριφορές, οι οποίες βασίστηκαν σε τέσσερις στόχους. Οι επιστήμονες ήθελαν να ανακαλύψουν το αποτέλεσμα, αυτό που δημιουργήθηκε όταν η μητέρα και το μωρό χαμογέλασαν ταυτόχρονα  και όταν κανείς από αυτούς δεν χαμογέλασε. Επίσης, εξέτασαν το τι συνέβη όταν μόνο η μητέρα χαμογέλασε και όταν μόνο το μωρό χαμογέλασε. Για να μετρήσουν τις επιπτώσεις αυτών των συμπεριφορών, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη ρομποτική, την ψυχολογία και την επιστήμη των υπολογιστών.

unsplash/Kevin Gent

Και γιατί μπορεί να κλαίει το μωρό; Μάθε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!

Το «προγραμματισμένο» χαμόγελο

Τα μωρά έδειξαν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά όταν οι μητέρες τους χαμογελούσαν.

Αυτό που έδειξαν οι επιστήμονες ήταν ότι κάθε συμπεριφορά της μητέρας δεν σημαίνει πως είχε την ίδια ανταπόκριση. Αλλά τα μωρά χαμογελούσαν όταν έβλεπαν τις μητέρες να χαμογελούν και το έκαναν «επίτηδες» για να τις δουν να γελάνε και να προκαλούν αυτή τη χαρά!

 Ωστόσο, όταν οι μαμάδες χαμογελούσαν ήδη και γύρισαν να δουν το μωρό τους, συνέβη το αντίθετο: Το μωρό δεν χαμογέλασε, δεν έκανε δηλαδή, την ίδια «χειρονομία».

Τα μικρά αυτά αγγελάκια λαμβάνουν υπόψιν τον χρόνο και τις περιστάσεις ενός χαμόγελου, όπως κάνουν οι κωμικοί με τα αστεία τους προκειμένου να έχουν μια πιο σημαντική επίδραση στο κοινό. Δηλαδή, πρέπει να είναι αυθόρμητοι και να απευθύνονται αποκλειστικά σ’αυτούς.

Η ώρα του παιχνιδιού

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την έρευνα για να επιβεβαιώσουν ότι τα παιχνίδια είναι απαραίτητα για τα μωρά προκειμένου να χαμογελάσουν. Τα παιδιά μαθαίνουν από τη μίμηση.

Η αντίληψή τους είναι πολύ έντονη σε νεαρή ηλικία και όλα που γίνονται και κάνεις μαζί τους, αφυπνίζουν μια νευρολογική απάντηση. Έτσι, αν δουν ότι οι μητέρες τους ότι είναι ευτυχισμένες ενώ τις κοιτάζουν, θα τις αντιγράψουν.

Οι συντάκτες της μελέτης συμφωνούν ότι μπορεί το δείγμα να ήταν μικρό, αλλά τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά! Τόνισαν ότι η έρευνα καθιέρωσε τις βάσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ μωρών και γονέων, κάτι που προηγουμένως δεν είχε εξερευνηθεί. Τα παιδιά επικοινωνούν με τους άλλους από πολύ μικρή ηλικία και μαθαίνουν όσα βλέπουν και διδάσκονται!

Διαβάστε επίσης:

Το μωρό που γεννήθηκε 258 γραμμάρια και κατάφερε να επιβιώσει!

Photo: unsplash/Felipe Salgado

Το άρθρο Τα μωρά κάνουν επίτηδες γκριμάτσες κι αυτός είναι ο λόγος! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα