Συνελήφθη ο αρχισυντάκτης της Cumhuriyet και 13 ακόμα δημοσιογράφοι

08:31 31/10/2016 - Πηγή: iPop

Συνελήφθη ο αρχισυντάκτης της Cumhuriyet μεταξύ άλλων συλλήψεων δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκαν στη Τουρκία τις τελευταίες ώρες.

Να θυμίσουμε πως η εφημερίδα Cumhuriyet πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα θεωρείται υποστηρικτής του κοσμικού κράτους και του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων της εκκλησίας στην Τουρκία, όπως έχει διαμορφωθεί από τον πατέρα του εθνικού κράτους της γείτονος χώρας, Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο προηγούμενος αρχισυντάκτης του τουρκικού εντύπου είχε καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκιση, μετά τη δημοσίευση απορρήτων

πληροφοριών αναφορικά με τις δραστηριότητες της Άγκυρας στον πόλεμο στη Συρία. Η καταδίκη του είχε προκαλέσει τότε την έντονη αντίδραση κοινωνικών ομάδων και οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, σύμφωνα με το Reuters.

Το πρωί της Δευτέρας η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε έρευνες στα σπίτια των στελεχών της διεύθυνσης, αλλά και των δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet και συνέλαβε τον αρχισυντάκτη της, Μουράτ Σαμπουντσού, σύμφωνα με το CNN Turk.

Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης διέταξε την κράτηση για 13 δημοσιογράφους του μέσου με την κατηγορία ότι βοηθούν την τρομοκρατική (όπως την αναφέρει η Sabah) οργάνωση του PKK, αλλά και το κίνημα τον Γκιουλενιστών.

Η επιχείρηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την μαζική απόλυση 10.000 δημοσίων υπαλλήλων και το «μαύρο» σε 15 ακόμη μέσα ενημέρωσης, με την υποψία πως έχουν σχέσεις με τον Φεχτουλά Γκιουλέν. Το Reuters κάνει λόγο για περισσότερους από 100.000 πολίτες, που έχουν υποστεί δίωξη από τον Ιούλιο και 37.000 συνελήφθησαν.

The post Συνελήφθη ο αρχισυντάκτης της Cumhuriyet και 13 ακόμα δημοσιογράφοι appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα