Ακόμα μία προσπάθεια για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ- Θα υπάρξει συναίνεση;

08:19 31/10/2016 - Πηγή: iPop

Ακόμα μία προσπάθεια για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας την στιγμή που το κλίμα συνεχίζει να παραμένι τεταμένο μεταξύ Κυβέρνησης και αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα κατατεθεί ο νόμος γέφυρα ενώ αναμένεται να κατατεθεί και η διάταξη κατάργησης του άρθρου 2Α του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 31

Οκτωβρίου, στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής στις 17.00 το απόγευμα, όπως γνωστοποιήθηκε από τη Βουλή.

Και μπορεί η Κυβέρνηση να επέλεξε τον Βύρων Πολύδωρα πιστεύοντας ότι έχει έναν άσσο στο μανίκι της και η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορέσει να πει όχι σ’ ένα ιστορικό μέλος της αλλά μάλλον λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο καθώς μόλις ανακοινώθηκε η πρόταση για την προεδρία είπαν ένα μεγάλο «όχι»… μάλλον επηρρεασμένοι από την 28η Οκτωβρίου!

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κάνει την ύστατη προσπάθεια και ζητάει από τη ΝΔ να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, από την πλευρά του φαίνεται να μην επιθυμεί να ανοίξει τα χαρτιά του, ακόμα, καθώς σε δηλώσεις του την Κυριακή είπε «αύριο το βράδυ, θα ξέρουμε τι θα γίνει αύριο»!

Κατάργηση του άρθρου 2Α από το νόμο Παππά

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη με την οποία καταργείται το άρθρο 2Α του νόμου για τις τηλεοπτικές άδεις (N 4339/15), το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι όλες οι αρμοδιότητες, καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του, επανέρχονται στο ΕΣΡ, σύμφωνα με τη διάταξη. Η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι συνταγματική υποχρέωση των κομμάτων τόνισαν χτες κυβερνητικές πηγές. Η διαρκής, μέχρι σήμερα, άρνηση της ΝΔ να συμβάλει στη συγκρότησή του αποτελεί θεσμική παρεκτροπή, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η οποία επισημαίνει ότι ιδιαίτερα τώρα, μετά και την απόφαση του ΣτΕ ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία κωλυσιεργίας.

Ο νόμος γέφυρα

Μετά την συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου η Κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει τον νέο νόμο-γέφυρα για τις τηλεοπτικές άδειες στη Βουλή.

Βεβαίως, μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει εξηγήσει από την Κυβέρνηση με λεπτομέρειες το πλαίσιο στο οποίο πρόκειται να λειτουργήσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί που προϋπάρχουν ή πήραν στο διαγωνισμό άδεια και ξεκίνησαν ήδη να επενδύουν σε στελέχη και υλικοτεχνική υποδομή.

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σε τηλεοπτική τους συνέντευξη εξήγησαν ότι η ρύθμιση δεν θα χορηγεί μόνιμες άδειες, αλλά μόνον προσωρινές πιστοποιήσεις λειτουργίας, που θα δίνονται εφόσον πληρούνται οι ισχύουσες ασφαλιστικές, φορολογικές και εργασιακές προϋποθέσεις.

Ο κ. Κρέτσος, μάλιστα, εξήγησε ότι προσωρινές βεβαιώσεις θα μπορούν να λάβουν ακόμα και επιχειρηματίες που δεν έχουν σήμερα τηλεοπτικούς σταθμούς, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί ο αριθμός των καναλιών να αυξηθεί πριν καν διοργανωθεί ο νέος διαγωνισμός από το ΕΣΡ.

Το μπαλάκι στη ΝΔ

«Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την αντιπολίτευση. Η συνέχιση της άρνησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, το μόνο που θα καταδεικνύει είναι την επιδίωξη για τη συνέχιση της ασυδοσίας», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την Κυριακή. Όπως επισημαίνει: «Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων. Η ΝΔ έχει την ευκαιρία αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση να προσέλθει στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής και να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αφού, επαναλαμβάνουμε η αντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες δεν έχει πλέον καμία βάση. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία μία νομοθετική παρέμβαση η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία».

Ο Νίκος Παππάς, από την πλευρά του, κάλεσε εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία να συμβάλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ δηλώνοντας ότι «έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης». Ακόμη ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ. Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά». Επανέλαβε δε ότι «η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ, όπως προέβλεπε από την αρχή ο Ν. 4339/15». Με τη σειρά του ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε πως θα είναι τεράστια η ευθύνη των κομμάτων αν δεν προχωρήσει και αυτήν τη φορά η συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και η διάσκεψη των προέδρων θα έχει όλη την ευχέρεια να συζητήσει αύριο με ανοιχτά χαρτιά.

Photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Ακόμα μία προσπάθεια για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ- Θα υπάρξει συναίνεση; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα