Συνάντηση Τσίπρα – Αβραμόπουλου για το προσφυγικό : Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της

16:16 1/2/2016 - Πηγή: iPop

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, προκειμένου να συζητήσουν για το προσφυγικό.

Στη συνάντηση τους, στο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «η Ελλάδα δεν είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου,

ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και διεκδικεί και από τους άλλους να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν».

«Η έκθεση που βγήκε στο φως της δημοσιότητας, την οποία αντιμετωπίσατε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, αφορούσε τον Νοέμβριο» επισήμανε ο κ.Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας πως «από τον Νοέμβριο, έχει ήδη γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος, και ας μην ξεχνάμε ότι τον Νοέμβρη που έγινε αυτή η έκθεση είχαμε μόλις κάνει τα πρώτα βήματα μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στον αυξημένο αριθμό προσφυγικών ροών που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, ο κ.Τσίπρας, υπογράμμισε πως «όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έκανε από την πρώτη στιγμή προσπάθειες να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζαμε καθημερινά ήταν τεράστιος».

Αντίστοιχα, ο κ.Αβραμόπουλος, παραδέχθηκε ανάπτυξη των αντανακλαστικών της ελληνικής Κυβέρνησης, γύρω από την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σε σχέση με τα όσα είχαν πραγματοποιηθεί από το Νοέμβριο του 2015.

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε τον κ.Αβραμόπουλο γύρω από τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής για την επιτάχυνση των κυβερνητικών δράσεων, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Υπενθυμίζουμε, πως στην εν λόγω συνάντηση της διυπουργικής επιτροπής αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά (Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο) καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως όσον αφορά την προφύλαξη των εξωτερικών συνόρων και την πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, ο κ. Αβραμόπουλος έχει δηλώσει πως: «Η εφαρμογή των κανόνων διασφαλίζει το μεγάλο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και προστατεύει τα κράτη – μέλη. Γι’ αυτό καταθέσαμε πρόταση για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Γιατί τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα».

Σε θετικό κλίμα ωστόσο κινήθηκε και η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Συγκεκριμένα και οι δύο εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την κοινή άποψη, πως το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα, με τον κ. Μουζάλα ωστόσο, να επισημαίνει, πως η κριτική και οι διαφωνίες που υπήρξαν με την αντιπολίτευση ήταν εντός των ορίων της αξιοπρέπειας.

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην Κυβέρνηση για την οποία άφησε αιχμές, τόνισε: «Για πολλούς μήνες η Κυβέρνηση προτίμησε την περιπλοκότητα του ζητήματος. Τελικά μετά από πιέσεις ανέλαβε μεγάλες δεσμεύσεις και είναι υποχρεωμένη να τις πραγματοποιήσει».

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Συνάντηση Τσίπρα – Αβραμόπουλου για το προσφυγικό : Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα