Ιστορική επίσκεψη Κάστρο στη Γαλλία

16:15 1/2/2016 - Πηγή: Antinews

Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, την πρώτη του στην Ευρώπη, η οποία θεωρείται ως ένα βασικό βήμα για την αποκατάσταση των δεσμών της νησιωτικής χώρας με τη Δύση. Ο Κουβανός ηγέτης έγινε δεκτός στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι και στη συνέχεια διέσχισε την ερημωμένη σχεδόν Σανζ Ελιζέ, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων ασφαλείας, που ήταν στολισμένη με σημαίες της Κούβας.

Ο 84χρονος Κάστρο πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή

του στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον μεγαλύτερο αδελφό του Φιντέλ, το 2006, και πέρασε το Σαββατοκύριακο στη γαλλική πρωτεύουσα, σε μια ιδιωτική επίσκεψη. Η Γαλλία έχει πρωτοστατήσει στο καλωσόρισμα της Κούβας στην διπλωματική σκηνή, από τη στιγμή που η χώρα αποκατέστησε τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, έπειτα από μισό και πλέον αιώνα. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον Κάστρο τη Δευτέρα, περιέγραψε την επίσκεψη ως "μια νέα φάση στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών". Τον περασμένο Μάιο, ο Ολάντ είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κούβα και έγινε ο πρώτος αρχηγός κράτους από τη Δύση που το έκανε σε περισσότερο από μισό αιώνα.

Ο Κάστρο είναι ο δεύτερος πρώην "παρίας" που υποδέχεται το Παρίσι μέσα σε λίγες μέρες, καθώς ο Ολάντ είχε φιλοξενήσει τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί την περασμένη εβδομάδα.

"Η επίσκεψη αυτή είναι σημαντική για την εικόνα της Κούβας" είπε ο Εντουάρντο Περέρα, ένας εμπειρογνώμονας διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. "Θα κάνει αναμφισβήτητα την Κούβα να λάμψει στη διεθνή σκηνή". Η Αβάνα ελπίζει ότι η επίσκεψη θα επιτρέψει στην Κούβα "να διευρύνει και να διαφοροποιήσει τις σχέσεις της με τη Γαλλία σε όλους τους πιθανούς τομείς - πολιτική, οικονομία, εμπόριο, επενδύσεις, πολιτισμό και άλλες συνεργασίες"- δήλωσε ο Ρογκέλιο Σιέρα, υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας.

Παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη άρει το εμπορικό εμπάργκο της στην Κούβα, αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανταγωνίζονται για μια θέση στην αγορά, καθώς η οικονομία του νησιού ανοίγει σταδιακά.

Ο Ολάντ είχε ζητήσει κατά την επίσκεψή του στην Αβάνα να δοθεί ένα τέλος στο εμπάργκο που επιβλήθηκε το 1962. Οι εμπορικές αντιπροσωπείες συρρέουν στην Κούβα, ελπίζοντας να κερδίσουν από το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της και τους φυσικούς πόρους, όπως οι ηλιόλουστες παραλίες της Καραϊβικής, που αποτελούν τουριστικό προορισμό. Η Κούβα, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να αξιοποιήσει νέες πηγές εισοδήματος, καθώς ο κύριος σύμμαχος και οικονομικός υποστηρικτής της, η Βενεζουέλα, είναι βυθισμένη σε οικονομική και πολιτική κρίση.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αποφέρουν σήμερα 180 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο "δεν είναι σύμφωνο με τις φιλοδοξίες μας" δήλωσε στην εφημερίδα L'Humanité ο υπουργός Εμπορίου Ματίας Φεκλ. Ο Κάστρο θα παραστεί σε επίσημο δείπνο, ενώ την Τρίτη θα συναντήσει διάφορους γάλλους αξιωματούχους. Η Γαλλία πρόσφατα σύναψε συμφωνία με τη Λέσχη του Παρισιού για να διαγράψουν 8,5 δις δολ. του χρέους της Κούβας. Θα μπορούσε τώρα να συμφωνήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ενδεχομένως διευρύνοντας την πρόσβαση της Κούβας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Επίσης, η Γαλλία αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην ενίσχυση των πολιτικών δεσμών της Κούβας με την Ευρώπη στο σύνολό της.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα εξακολουθούν να αποτελούν ευαίσθητο θέμα, με τις διεθνείς αρχές να κατηγορούν τους αδερφούς Κάστρο ότι καταστέλλουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Μια διπλωματική πηγή στο Παρίσι, δήλωσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα "θα συζητηθούν" κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Ο Ολάντ αντιμετώπισε επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά τη συνάντησή του με τον Φιντέλ Κάστρο το περασμένο έτος.

yahoo.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα