Σύμβουλος σχέσεων: Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να τον επισκεφτείς εάν θέλεις όντως να σώσεις τη σχέση σου

20:40 4/4/2022 - Πηγή: iPop

Μπορεί ο σύμβουλος σχέσεων να βοηθήσει να σωθεί μια σχέση ή ένας γάμος αν τίποτε άλλο δεν λειτουργεί; Οι μισοί από τους γάμους που θα πάμε ως καλεσμένοι, τα νούμερα λένε ότι διαλυθούν μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια. Το στατιστικό αυτό άλλαξε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και οι λόγοι σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολλοί. Θεωρείται ακόμα ταμπού το να περάσει ένα ζευγάρι την πόρτα του συμβούλου σχέσεων, είναι αμερικανιές όλα αυτά και δεν πιάνουν εδώ; Ή μήπως πολλοί άνθρωποι χάνουν την ευκαιρία να σώσουν τη σχέση

τους από αυτήν τη μη λειτουργική πεποίθηση;

Ποιος είναι ο σύμβουλος σχέσεων;

Η συμβουλευτική σχέσεων, επίσης γνωστή ως συμβουλευτική ζευγαριών ή θεραπεία ζευγαριών, είναι ένας τύπος ψυχοθεραπείας που εστιάζει στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν το γάμο ή τη σχέση του. Δουλεύοντας με έναν θεραπευτή, τα ζευγάρια μπορούν να εξερευνήσουν θέματα στη σχέση τους, να εργαστούν στην επικοινωνία τους, να βελτιώσουν τις αλληλεπιδράσεις και να επιλύσουν συγκρούσεις.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι πριν μπούμε σε μια σχέση για το τι θα ακολουθήσει. Δεν ξέρεις πώς ακριβώς να φερθείς, τι είναι σωστό ή λάθος, ποια συμπεριφορά μπορεί να ενοχλήσει ή να αρέσει στον άνθρωπό μας ή σε εμάς. Αυτό είναι κάτι που το πάμε λίγο ή πολύ ψαχτά.

Γιατί διαλύονται οι γάμοι; Ποιο είναι το δικό μας μερίδιο σε μια σχέση που δεν προσφέρει πια χαρά

Μετά από λίγα χρόνια σχέσης, όταν περάσει η περίοδος του μέλιτος, όταν η συγκατοίκηση ίσως δείξει το άσχημο πρόσωπο του καθένα μας, τότε είναι που κάποιες φορές τα πράγματα φτάνουν στα άκρα και άνθρωποι που αγαπήθηκαν πολύ φτάνουν να μη θέλουν να δει ο ένας τον άλλον στα μάτια.

PexelsΠηγαίνετε στο σύμβουλο πριν φτάσετε σε αυτό το σημείο

Αν περιμένεις να φτάσεις στο χείλος του γκρεμού πριν πας στον σύμβουλο, είναι πολύ αργά. Ίσως όχι τόσο αργά σαν να περνάς την πόρτα του δικηγόρου, αλλά καλό είναι να μην έχει γίνει λάστιχο η σχέση, να μην έχουν ειπωθεί βαριές κουβέντες, να είναι αναμμένη ακόμα η φλόγα.

Είμαι από τους τελευταίους ανθρώπους που θα πω χώρισε, δεν συμφωνώ με το διαζύγιο εκτός από τις περιπτώσεις που αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν είναι λειτουργικοί πλέον ο ένας για τον άλλον. Σε αυτήν την περίπτωση σίγουρα οι χωριστοί δρόμοι ίσως είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, αλλά και πάλι αυτό το ξέρετε μόνο οι ίδιοι.

Και αν μια μέρα ξυπνήσω στα 40+ και το έχω μετανιώσει;

Ποιος θεραπεύεται;

Η σχέση. Δεν φταίω ούτε εγώ μόνο ούτε εσύ. Η σχέση όπως εξελίχθηκε με τα χρόνια είναι που χρειάζεται θεραπεία. Και το καταλαβαίνω ότι όταν είσαι σε μια σύγκρουση, το τελευταίο που θες είναι να πας σε έναν σύμβουλο ο οποίος θα σου πει ότι έχεις εσύ άδικο και να κάνει «κόμμα» με τον σύντροφό σου και συνεπώς να μπεις εσύ στη θέση του αμυνόμενου.

Ο σωστός θεραπευτής ακούει το πρόβλημα που φέρνουμε στη συνεδρία. Καμιά φορά μόνο ο τρόπος που θα αναλύσουμε το θέμα είναι εκείνο που θα φέρει και τη λύση στο πρόβλημά μας. Δεν παίρνει το μέρος κανενός, δεν είναι δικαστής! Δεν πάτε εκεί για να χωρίσετε κάτι αλλά για να ενώσετε. Να ενώσετε τη σχέση σας ξανά.

Τι να περιμένειςΣτις πρώτες συνεδρίες γίνεται παρουσίαση του ιστορικού σας. Τα παιδικά σας χρόνια, οι σχέσεις σας με τους γονείς σας, πράγματα που χρειάζονται βελτίωση στη μεταξύ σας σχέση. Να πάτε έχοντας διάθεση ειλικρινή. Αν δεν πεις την αλήθεια, δεν έχεις εμπιστοσύνη στον επαγγελματία και τον άνθρωπό σου, απλώς χάνετε χρόνο και χρήματα. Να είστε έτοιμοι να βγείτε από το comfort zone σας. Προφανώς, δεν μπορείς να περιμένεις ότι αυτή η μία ώρα θα είναι κάτι πολύ ευχάριστο, αφού οι λόγοι που σας έφτασαν στον καναπέ του συμβούλου δεν είναι κάτι ευχάριστο για εσάς. Ωστόσο, αν δεν περάσετε από αυτό το στάδιο δεν θα έρθει λιακάδα στη σχέση, είναι απαραίτητο στάδιο.Ο σύμβουλος σχέσεων δεν είναι μάγος και δεν φέρνει ως δια μαγείας λύσεις. Όπως όλοι οι επαγγελματίες που ζητάμε τη βοήθειά τους, δεν μπορούν από μόνοι τους να φέρουν αποτελέσματα αν πρώτα εμείς δεν δράσουμε και δεν δεσμευτούμε στην αλλαγή, γιατί το σημερινό μοτίβο πια δεν μας ταιριάζει.

Αν ο σύντροφός σου δεν θέλει να συμμετέχει, φυσικά δεν μπορείς να τον αναγκάσεις να κάνει κάτι που δεν θέλει. Από την άλλη, μπορείς να προτείνεις να δοκιμάσετε μόνο μια ώρα ακόμα και από απόσταση για να του δώσει χρόνο και ενέργεια και να δει αν όντως το χρειάζεται ή όχι. Αν με τίποτα δεν είναι πρόθυμος για δοκιμή, πάντα μπορείς μόνη σου να δοκιμάσεις κάποιες συνεδρίες, ώστε να κάνεις εσύ το καλύτερο που μπορείς με τον δικό σου εαυτό και κατά συνέπεια και με τη σχέση σας.

Οι ερωτήσεις που μπορούν να ξεκλειδώσουν

Οι σύμβουλοι έχουν στη φαρέτρα τους πολλά εργαλεία και ένα από αυτά είναι η ενεργητική ακρόαση και η επικοινωνία. Κάτι που μοιάζει τόσο δύσκολο τελικά είναι η βάση για όλες τις σχέσεις της ζωής μας. Μπορεί να σας ρωτήσει πώς γνωριστήκατε ή τι είναι αυτό που είδατε ο ένας στον άλλον και αποφασισατε να ενωθείτε. Οι απαντήσεις σας δείχνουν πολλά για τη σχέση σας αλλά και για τις βασικές αξίες της ζωής σας που μέχρι σήμερα μπορεί να μην έχετε εντοπίσει.

«Πώς θα ένιωθες αν χωρίζατε αύριο»; Τα συναισθήματα που θα γεννηθούν σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικά. Άλλος ίσως νιώσει ανακούφιση, άλλος λύπη, ή απογοήτευση. Η ερώτηση αυτή ξεκαθαρίζει πολύ το τοπίο και το δρόμο που θα πάρει η σχέση σας.

Αν κάτι είναι δυνατό και μπορεί να σωθεί προσπαθήστε το νωρίς. Όσο νωρίτερα γίνεται. Το να μάθουμε να επικοινωνούμε σωστά είναι δείγμα ωριμότητας και υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης.

Μήπως ήρθε η ώρα να πεις αντίο;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Σύμβουλος σχέσεων: Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να τον επισκεφτείς εάν θέλεις όντως να σώσεις τη σχέση σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα