Συμβουλές για γονείς: Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου ανάλογα με την ηλικία του

13:22 4/5/2020 - Πηγή: iPop

Ένα παιδί εξαρτάται απ’ την οικογένειά του απ’ τη στιγμή που γεννιέται κι αυτός ο δεσμός ολοένα και μεγαλώνει. Αλλά καθώς το παιδί αρχίζει να γίνεται πιο ανεξάρτητο, αναζητώντας την θέση του στον κόσμο, οι γονείς μπορεί να χαθούν και να μην ξέρουν πώς να επικοινωνήσουν μαζί του. Κάθε ηλικία είναι όμορφη και δύσκολη με τον δικό της τρόπο, και είναι δουλειά των γονέων να την αξιοποιήσουν στο έπακρο! Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να μιλήσεις στο παιδί σου ανάλογα με την ηλικία του.

Η επικοινωνία με το παιδί σου είναι πολύ σημαντική σε κάθε στάδιο

της ζωής του… Απλώς αλλάζει ο τρόπος που επικοινωνείτε. Άλλη ανάγκη κι άλλο χειρισμό χρειάζεται ένα παιδί 3 ετών κι άλλον ένα παιδί 12 ετών.

Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου ανάλογα με την ηλικία του0-2 ετών: Δημιούργησε μια μια συναισθηματική σύνδεση και βοήθησέ το να ανακαλύψει τον κόσμο

Τα παιδιά σ’ αυτή την ηλικία μεγαλώνουν κι αναπτύσσουν νέα skills πολύ γρήγορα, επομένως χρειάζονται τους γονείς τους για να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν στον κόσμο. Μπορούν να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους, όμως, με έναν περιορισμένο τρόπο: Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά συνήθως μπορούν να χρησιμοποιήσουν περίπου 50 λέξεις στα 2 τους χρόνια και χρησιμοποιούν το κλάμα ως ένα βασικό μέσο επικοινωνίας.

Pexels

Τι πρέπει να κάνεις:

Σε αυτό το σημείο της ζωής του, ένα παιδί χρειάζεται την προσοχή των γονέων του, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί σωματικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Οι γονείς πρέπει να μιλούν στα παιδιά τους όσο το δυνατόν περισσότερο και να σχολιάζουν τα όσα κάνουν, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να βελτιώσει τις λεκτικές του δεξιότητες.Τα παιδιά αντιγράφουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω τους και μπορεί να μιμούνται ακόμα και τα συναισθήματά τους. Είναι σημαντικό να ανταποκρίνεσαι στα σημάδια που σου στέλνει το παιδί σου και να του απαντάς, έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ των ενεργειών του και των αντιδράσεών σου.3-5 ετών: Ενθάρρυνε την περιέργειά του και άφησέ το να μάθει πράγματα για τον εαυτό του

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πολύ περίεργα και τείνουν να σε βομβαρδίζουν με εκατομμύρια ερωτήσεις σχετικά με τον κόσμο. Αρχίζουν να μαθαίνουν πώς να επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους προφορικά και μπορεί να έχουν ακόμη προβλήματα όσον αφορά την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους.

Μπορεί να είναι δύσκολο να επικεντρωθούν σε μελλοντικά γεγονότα. Μπορεί να έχουν προβλήματα εστίασης σε ένα πράγμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και δημιουργία σύνδεσης μεταξύ διαφορετικών γεγονότων. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία μπορεί επίσης να συγχέουν τα συναισθήματά τους και δεν ξέρουν πραγματικά πώς να τα διαχειριστούν.

Pexels

Τι πρέπει να κάνεις:

Βρες λίγο χρόνο για να απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχει το παιδί σου κι άκου τι έχει να σου πει.Κάντου ερωτήσεις, αλλά βοήθησέ το να βρει την απάντηση. Για παράδειγμα, σε μια ερώτηση γνώσεων, μπορείς να του δίνεις τις εναλλακτικές ώστε να επιλέγει ανάμεσα σ’ αυτές.Δίδαξέ του ότι είναι ωραίο να βιώνει διαφορετικά συναισθήματα, αλλά είναι σημαντικό να μάθει να τα διαχειρίζεται.6-8 ετών: Εκτίμησε τα πρώτα σημάδια ανεξαρτησίας του και ετοιμάσου να απαντήσεις στις πρώτες ερωτήσεις του για «ενήλικες»

Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν συνήθως να πηγαίνουν στο σχολείο και, για πρώτη φορά στη ζωή τους, περνούν πολύ χρόνο χωρίς τους γονείς τους ενώ αλληλεπιδρούν με τους συνομηλίκους τους. Αρχίζουν να αισθάνονται πιο ανεξάρτητα και εξερευνούν τις ιδέες τους και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.

Αλλά οι σχέσεις εντός της οικογένειας εξακολουθούν να είναι οι πιο σημαντικές για το παιδί. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα στην κριτική και να ντρέπονται εύκολα.

Τι πρέπει να κάνεις:

Ενθάρρυνε το παιδί σου να εξερευνήσει την προσωπικότητά του και να αναγνωρίσει τα επιτεύγματά του, αλλά και τα λάθη του, χωρίς να το επικρίνεις γι’ αυτά.Αναγνώρισε την ανεξαρτησία του και μην ενεργείς σαν να τα ξέρεις όλα καλύτερα.Συζήτησε ιδέες, έννοιες και αξίες που είναι σημαντικές για το παιδί και κάνε πιο ανοιχτές ερωτήσεις για να ακούσεις τι έχει να σου πει.9-11 ετών: Δείξτου ότι το βλέπεις σαν έναν ώριμο άνθρωπο

Τα παιδιά στην προεφηβεία μπορεί να ενεργούν σαν να μην χρειάζονται πια βοήθεια από τους γονείς τους. Αναζητούν περισσότερη ιδιωτικότητα και συχνά εμπιστεύονται τους συνομηλίκους τους, αντί για τους γονείς τους. Χρειάζονται περισσότερο προσωπικό χώρο και μπορεί να δείχνουν δυσαρέσκεια σε κάποιους κανόνες.

Τι πρέπει να κάνεις:

Προσπάθησε να βρεις ένα κοινό ενδιαφέρον που μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε. Μην προσπαθήσεις να εξαναγκάσεις μια συνομιλία και να βομβαρδίσεις το παιδί σου με ερωτήσεις σχετικά με την ημέρα του στο σχολείο. Διάλεξε ένα θέμα που το ενδιαφέρει πραγματικά.Βρες έναν τρόπο να κάνετε μερικές διασκεδαστικές δραστηριότητες μαζί. Μην επιμένεις να περάσετε χρόνο μαζί μόνο και μόνο επειδή πρέπει να το κάνετε ως οικογένεια. Αντ ‘αυτού, προσπάθησε να συνδεθείς πραγματικά με το παιδί σου και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί.Δείξτου ότι το αγαπάς άνευ όρων!12-18 ετών: Σεβάσου την ιδιωτικότητά του δείχνοντάς του εμπιστοσύνη

Τα εφηβικά χρόνια μπορεί να είναι μια από τις πιο συναρπαστικές, αλλά και τρομακτικές περιόδους στη σχέση μεταξύ παιδιών και γονέων. Τα παιδιά αρχίζουν να πιστεύουν ότι έχουν ήδη μεγαλώσει και λαχταρούν την ανεξαρτησία. Αρχίζουν να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, αλλά αυτές οι αποφάσεις μπορεί να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη μελλοντική τους ζωή.

Οι έφηβοι συνήθως δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Είναι πιο πιθανό να ενεργήσουν χωρίς να σκεφτούν πρώτα και να πάρουν παρορμητικές αποφάσεις που μπορεί να μετανιώσουν. Οι έφηβοι μαθαίνουν ακόμα την προσωπικότητά τους, κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάς!

Τα 6 βήματα για να επανέλθει η ηρεμία μετά από έναν τσακωμό με το έφηβο παιδί σου

Πώς να μιλήσεις στο παιδί σ’ αυτή την ηλικία:

Αναγνώρισε τα συναισθήματά του και στήριξέ τα, ακόμα κι αν το πρόβλημα φαίνεται μικρό. Γιόρτασε μαζί του τη χαρά του και στήριξέ το στις δύσκολες στιγμές του.Μην προσπαθείς να το ελέγξεις όλη την ώρα, γιατί είναι πιθανό να αρχίσει να σου λέει ψέματα. Η δουλειά σου είναι να του δείξεις ότι έχεις δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο με κανόνες τους οποίους καλό είναι να υπακούει όχι επειδή το λες εσύ, αλλά επειδή είναι προς όφελός του.Μην τα παίρνεις όλα προσωπικά. Όταν το παιδί σου σε αγνοεί ή ξεσπάει πάνω σου, προσπαθεί να κυριαρχήσει. Να είσαι ο ενήλικας σ’ αυτή τη σύγκρουση και να μην παρασύρεσαι.Δες ακόμα:

Σημάδια ότι είσαι καλός γονιός ακόμη κι αν δεν το γνωρίζεις!

Το άρθρο Συμβουλές για γονείς: Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου ανάλογα με την ηλικία του εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμβουλές, Πώς,symvoules, pos