Συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή που η λάβα του ηφαιστείου της La Palma συναντά τον ωκεανό – Οι κίνδυνοι του ασυνήθιστου φαινομένου

11:09 29/9/2021 - Πηγή: iPop

Η λάβα από το ηφαίστειο της La Palma στα Κανάρια Νησιά έχει φτάσει στον ωκεανό, μια κατάσταση που μπορεί να γίνει δυνητικά επικίνδυνη λόγω του τοξικού αερίου που δημιουργείται. Δέκα ημέρες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Cumbre Vieja στο νησί, ο λιωμένος βράχος έφτασε τελικά στη θάλασσα το βράδυ της Τρίτης 28/09.

Αυτή η συνάντηση μεταξύ λάβας, ενός βράχου που έλιωσε σε περισσότερους από 1.000 βαθμούς Κελσίου και θαλασσινού νερού που είναι περίπου 20-25 βαθμούς Κελσίου, εγείρουν

φόβους λόγω της παραγωγής τοξικών αερίων και επιβλαβών σωματιδίων που θα μπορούσε να προκαλέσει, καθιστώντας το δυνητικά πολύ επικίνδυνο. Η περιφερειακή κυβέρνηση του αρχιπελάγους διέταξε μια “ακτίνα αποκλεισμού 2 ναυτικών μιλίων” γύρω από την περιοχή όπου αναμενόταν να φτάσει η λάβα.

La colada de lava ya ha cruzado la Carretera de la Costa / The lava flow has already crossed the Carretera de la Costa #LaPalma #LaPalmaEruption #ErupcionLaPalma pic.twitter.com/kinjat56tb

— INVOLCAN (@involcan) September 28, 2021 Η έκρηξη του ηφαιστείου της La Palma

Το ηφαίστειο Cumbre Vieja εξερράγη στις 19 Σεπτεμβρίου. Το απόγευμα της Τρίτης 28/09, η λάβα, η οποία είχε πολύ μεγάλη ταχύτητα τις τελευταίες ημέρες έφτασε περίπου 800 μέτρα από τη θάλασσα, καθιστώντας αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα φτάσει στον ωκεανό. Τη Δευτέρα 27/09, οι κάτοικοι αρκετών γειτονιών στο Tazacorte, ένα χωριό που βρίσκεται κοντά στην ακτή, αποφάσισαν να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους για να προστατευτούν από πιθανές εκπομπές τοξικών αερίων που προκύπτουν από την άφιξη της λάβας στον ωκεανό.

Αυτή η απόφαση ελήφθη λόγω “της πιθανότητας να υπάρξει ένα μικρό σοκ όταν το μάγμα εισέλθει στη θάλασσα και ότι αυτό το μικρό σοκ να προκαλέσει ατμούς που θα μπορούσαν να είναι τοξικοί”, δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής του Ηφαιστειακού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης των Καναρίων Νήσων (Pevolca) , Miguel Ángel Morcuende.

Δεν υπήρχαν άμεσα πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα τοξικών αερίων που παρήχθησαν και τον κίνδυνο της κατάστασης. Η είσοδος της λάβας στη θάλασσα έγινε λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την χωρήγηση 10,5 εκατομμυρίων ευρώ ως άμεση βοήθεια στα θύματα της έκρηξης, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κατοικίας για όσους τα σπίτια τους τυλίχτηκαν από τη λάβα. Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής έχει κηρυχθεί στο νησί 85.000 κατοίκων, όπου οι ροές λάβας έχουν καταστρέψει συνολικά 656 κτίρια και έχουν καλύψει 268 εκτάρια γης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα γεωχωρικών μετρήσεων Copernicus.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη AP (@apnews)

Η λάβα κατέστρεψε επίσης πολλούς δρόμους. Ο πρόεδρος της περιοχής των Καναρίων Νήσων, Άνχελ Βίκτορ Τόρες, εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι η ζημιά θα ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ και είπε ότι υπολογίζει σε ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανοικοδόμηση. Κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε από την έκρηξη, αλλά περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Από την έκρηξή του, το ηφαίστειο εκτοξεύει τεράστιες στήλες καπνού ύψους έως και αρκετές εκατοντάδες μέτρα, καθώς και τέφρα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η έκρηξη θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Οι δύο προηγούμενες εκρήξεις στη La Palma έλαβαν χώρα το 1949 και το 1971. Προκάλεσαν συνολικά τρεις θανάτους, εκ των οποίων οι δύο προκλήθηκαν από εισπνοή αερίου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή που η λάβα του ηφαιστείου της La Palma συναντά τον ωκεανό – Οι κίνδυνοι του ασυνήθιστου φαινομένου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα