Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ξανά Κυβέρνηση- Θεσμοί. ΥΠΟΙΚ: Όχι συζήτηση μέσω blogging

18:46 13/12/2016 - Πηγή: iPop

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κάθονται ξανά Κυβέρνηση και Θεσμοί, με τα πρώτα ραντεβού ανάμεσα στις δύο πλευρές να έχουν ξεκινήσει ήδη απ’ το μεσημέρι. Το οικονομικό επιτελείο συναντά εκ νέου τους επικεφαλής των δανειστών με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η πρώτη συνάντηση του Ε. Τσακαλώτου με τους Θεσμούς ολοκληρώθηκε το απόγευμα, με το οικονομικό επιτελείο να εκφράζει την δυσαρέσκειά του για το άρθρο Τόμσεν.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ, σε δηλώσεις της την Δευτέρα σημείωσε πως όλες οι πλευρές επιθυμούν συμφωνία το συντομότερο

δυνατό. Κληθείσα να σχολιάσει εάν οι παροχές Τσίπρα προκαλούν δυσφορία στους Θεσμούς κι ενδέχεται να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις, η ίδια είπε απλά ότι «θα εξεταστούν» τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Αρμόδιες πηγές μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τετ-α-τετ δηλώνουν ότι έγινε συζήτηση για τα μέτρα ανακούφισης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

Οι Θεσμοί φέρεται να ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για την έκτακτη οικονομική βοήθεια σε συνταξιούχους, διότι στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν εξακολουθούν να καλύπτονται οι στόχοι στον προϋπολογισμό του 2016.

Το οικονομικό επιτελείο εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το άρθρο Τόμσεν

Πηγές του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν πως κατά την πρώτη συνάντηση καθορίστηκε μία σειρά από επόμενες συναντήσεις σε τεχνικό και σε επίπεδο επικεφαλής με στόχο το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων ζητημάτων που εκκρεμούν, κυρίως για τον προϋπολογισμό του 2018.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «η ελληνική πλευρά εξέφρασε τα παράπονά της προς στο ΔΝΤ. Δεν γίνεται να διεξάγεται συζήτηση μέσω blogging». Αυτό μάλιστα το επισήμαναν και οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Η πλευρά του ΔΝΤ απάντηση πως το άρθρο δεν είχε στόχο να δυσκολέψει την διαπραγμάτευση, απλώς να εκφραστούν οι θέσεις του Ταμείου.

Στόχος το άμεσο κλείσμο της αξιολόγησης

Μπορεί βέβαια στόχος να είναι το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, όμως, η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Κυβέρνηση και ΔΝΤ φέρνει νέα εμπόδια και προκαλεί αμφιβολίες για την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εκτός απ’ το δημοσιονομικό κομμάτι, που κοινοτικές πηγές τόνιζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ενδέχεται να αποσυνδεθεί απ’ την δεύτερη αξιολόγηση, μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν τα εργασιακά και ειδικά οι ομαδικές απολύσεις και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ξεκινάει απ’ την Τετάρτη τις επαφές του με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους με την ελπίδα επίτευξης πολιτικής λύσης σε κρίσιμα ζητήματα.

Ποιοι δίνουν το παρών στις σημερινές συναντήσεις;

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Έφη Αχτσιόγλου απ’ την πλευρά της Κυβέρνησης και Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντζέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) απ’ την πλευρά των Θεσμών.

Photo: AP

The post Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ξανά Κυβέρνηση- Θεσμοί. ΥΠΟΙΚ: Όχι συζήτηση μέσω blogging appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα