Oι «έξυπνοι χώροι» σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον και η βραβευμένη ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ ξέρει πως

17:37 13/12/2016 - Πηγή: iPop

Η ζωή μας ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τεχνολογία. Αυτό σίγουρα το ξέρει καλά η ερευνητική ομάδα του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ που έχει φτιάξει τους δικούς του «έξυπνους χώρους» με κάμερες καταγραφής ώστε να μπορείς να δεις αλλά και να ελέγξεις τους πάντες και τα πάντα!

Η συγκεκριμένη ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Ευστάθιου

Χατζηευθυμιάδη, είχε βραβευτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση αλλά και στο Συνέδριο Καινοτομίας στο χώρο των Τεχνολογιών και Προϊόντων Πληροφορικής ICT 2015 Innovate, Connect, Transform. Η έκθεση διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο και το 2015 πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της χώρας μας, παρουσίασαν τα πλέον αξιοσημείωτα αποτελέσματα Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Προγραμμάτων τα οποία υλοποιούνται με την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών πλαισίων FP7, CIP και Horizon2020.

Ο καθηγητής, Ευστ. Χατζηευθυμιάδης μίλησε στο iPop.gr για τις ξεχωριστές εμπειρίες που γνώρισε η ομάδα του αλλά και για τις επιτυχίες της σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πότε και πως συγκροτήθηκε η ομάδα και πόσα άτομα αυτή αριθμεί;Η Ερευνητική Ομάδα Διάχυτου Υπολογισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών συγκροτήθηκε το 2004 στα πλαίσια του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Ασχολείται με διάφορες πτυχές του Διάχυτου Υπολογισμού και υιοθετεί μία ολιστική προσέγγιση στο σχεδιασμό, όπως επίσης και στην υλοποίηση συναφών συστημάτων. Στελεχώνεται με δυναμικό του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, έχει μέλη μεταδιδακτορικούς ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η δύναμη της Ομάδας υπερβαίνει τα 20 άτομα.Με τι πράγματα ασχολείται η ομάδα σας;Οι ερευνητικές/αναπτυξιακές δραστηριότητες της ομάδας εστιάζουν σε: Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων (ΑΔΑ),Ενδιάμεσο Λογισμικό (middleware) για ΑΔΑ,Διαχείριση Πληροφορίας σε ΑΔΑ, Υπηρεσίες με Επίγνωση Πλαισίου και Κατάστασης (context/situation – aware services), Επεξεργασία/Διαχείριση Πληροφορίας Πλαισίου και Κατάστασης, Επαυξημένες Διεπαφές Χρήστη, Οντολογίες και Σημασιολογικός Ιστός για Ευφυείς Υπηρεσίες, Ανάπτυξη Πειραματικών Υποδομών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (Internet of Things, IoT), Συστήματα Ασφάλειας για τις τεχνολογίες ΑΔΑ και Διαδικτύου των Αντικειμένων, Κινητό Διαδίκτυο των Αντικειμένων (Mobile IoT), Μη Επανδρωμένες Ρομποτικές Συσκευές.
Λίγα λόγια την έκθεση που συμμετείχε η ομάδα σας- Τι παρουσίασε;Η ομάδα μας στη Λισαβόνα παρουσίασε τις ερευνητικές δραστηριότητες της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας που συντονίζει Road-, Air-, Water-based Future Internet Experimentation (RAWFIE, Η2020 FIRE+ Challenge) η οποία στοχεύει στη δημιουργία μίας μοναδικής ομοσπονδίας πλατφόρμων δοκιμών (testbeds) αποτελούμενων από μη-επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα εναέρια, επίγεια και θαλάσσια οχήματα (Unmanned Aerial Vehicles-UAVs, Unmanned Ground Vehicles-UGVs και Unmanned Sea-surface Vehicles-USVs, αντίστοιχα. Το RAWFIE να σημειωθεί ότι προσφέρει, σε κατανεμημένες σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο πλατφόρμες δοκιμών, δυνατότητα διασύνδεσης τους σε ένα κοινό πλαίσιο εργασίας ώστε να διαθέτουν τους πόρους τους (UxVs) ελεύθερα στο ευρύ κοινό για πειραματικούς σκοπούς. Βέβαια, οι επισκέπτες του περίπτερου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να πειραματιστούν με τις βασικές τεχνολογίες του RAWFIE ελέγχοντας ρομποτικές συσκευές όπως φαίνονται στην εικόνα και διαλειτουργώντας με μια πρώιμη έκδοση του portal του έργου.
Τι αποκομίσατε από την έκθεση; Ήταν μια μοναδική ευκαιρία παρουσίασης μιας εκ των δράσεων του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στην Ευρώπη σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας στο πεδίο των Τεχνολογιών Πληροφορικής έχοντας σαν επισκέπτες ερευνητικούς οργανισμούς και εταιρείες από όλο τον κόσμο, καθώς και σημαντικούς φορείς διαμόρφωσης πολιτικής και ενίσχυσης της καινοτομίας από όλη την Ευρώπη.Σας είδαμε και στο Patras IQ εκεί ποια ήταν τα έργα σας;Τα έργα μας τα οποία παρουσιάστηκαν ήταν δύο. Το κομμάτι της αξιοποίησης τεχνολογίας αισθητήρων και της επαύξησης της τεχνολογίας της εφαρμογής. Οι εφαρμογές είναι πολλές, όπως η δυνατότητα πλοήγησης σ΄ένα κτήριο, η παρακολούθηση του δάσους, της θάλασσας ή ακόμα κι ενός ευφυή κτηρίου. Να σημειωθεί, πως το σύστημα παρακολούθησης μπορεί να ελέγχει όσα συμβαίνουν και πάντα λειτουργεί προς όφελος μας δηλαδή αναλόγως μ’ αυτά που του έχουμε ζητήσει.
Στην πρακτική ζωή σε τι βοηθούν όλα όσα κάνει η ομάδα σας;Βοηθά σε πολλά, ακόμα και στη φυσική διανομή, στην παρακολούθηση δικτύων κοινής ωφέλειας, όπως το νερό ή ακόμα και στον τομέα της ασφάλειας δηλαδή το πώς θα μπορούσε να παρακολουθηθεί ένα δάσος από τη φωτιά. Η χώρα μας έχει τις υποδομές για τις εν λόγω έρευνες;Μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο αλλά οι υποδομές υπάρχουν. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η κατάσταση της χώρας δεν επηρεάζει το έργο μας, καθώς στην ουσία η χρηματοδότηση προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια, αν είχαμε τα δυνατότητα θα μπορούσαμε να είχαμε αναπτύξει τις εφαρμογές αυτές από νωρίτερα αλλά γενικά δεν είμαστε πίσω σε σχέση με πιο προηγμένες χώρες.Τι θα δούμε από εσάς στο μέλλον;Τα σχέδια μας είναι πολλά αλλά και αυτό το έργο που ήδη υλοποιούμε με την παρακολούθηση χώρων και όχι μόνο αναμένεται να εξελιχθεί κι άλλο.

The post Oι «έξυπνοι χώροι» σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον και η βραβευμένη ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ ξέρει πως appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα