Στο Αιγαίο οι πρώτες φρεγάτες του ΝΑΤΟ

14:48 26/2/2016 - Πηγή: iPop

Έναρξη των νατοϊκών δράσεων για το προσφυγικό, με τις πρώτες φρεγάτες του ΝΑΤΟ να φτάνουν στο Αιγαίο, προκειμένου να διακόψουν τις γραμμές διακίνησης παράνομων μεταναστών.

Κανονικά όπως ήταν προγραμματισμένο, ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με

σκοπό να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές και να εξαρθρωθούν δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών και προσφύγων.

Συγκεκριμένα, κοντά στη Μυτιλήνη βρίσκεται η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton ενώ η γερμανική φρεγάτα fgs-bonn ανεφοδιάστηκε στη νατοϊκή βάση της Σούδας, προκειμένου να πλεύσει προς το κεντρικό Αιγαίο. Η τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) και η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ ανεφοδιάζονται, προκειμένου να συνεχίσουν τη δράση τους κοντά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Χρέη επιχειρησιακού διοικητή της αποστολής είναι ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Mark E. Ferguson, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ενώ η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ, η οποία αναλαμβάνει την εκτέλεση της αποστολής υπάγεται στη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σχέδιο δράσης των νατοϊκών δυνάμεων για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, θα συμμετέχουν αρχικά 4-5 νατοϊκά πλοία και θα αυξηθούν όταν παρατηρηθεί αύξηση και των ροών.

Υπενθυμίζουμε πως τα πλοία της δύναμης του ΝΑΤΟ Standing Maritime Group 2 έλαβαν εντολή το βράδυ της Πέμπτης για δράση στις περιοχές με τις περισσότερες ροές, δηλαδή ανατολικά της Μυτιλήνης και της Χίου.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, γύρω από το σχέδιο των νατοϊκών επιχειρήσεων στο Αιγαίο «θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος. Τα πλοία θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο κ. Στόλτενγμπερκ, θα αναγνωρίζουν, θα επιτηρούν και θα παρακολουθούν την περιοχή, ενώ θα είναι σε στενή επικοινωνία με τη Frontex.

Ποιο είναι το καθήκον του ΝΑΤΟ; «Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά».

Όσοι πρόσφυγες διασώζονται κι έχουν προέλθει από την Τουρκία, θα επιστρέφουν εκεί, επανέλαβε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

The post Στο Αιγαίο οι πρώτες φρεγάτες του ΝΑΤΟ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα