Σταμάτα να φρικάρεις με το λίπος και μάθε αυτά τα 4 συναρπαστικά facts

08:30 18/11/2021 - Πηγή: iPop

Όταν σκέφτεσαι το σωματικό λίπος, πιθανώς να σκέφτεσαι πόσο θέλεις να το αποφύγεις ή να το μειώσεις πάνω σου. Όμως, ήρθε η ώρα να σταματήσεις να φρικάρεις! Αλήθειες για το σωματικό λίπος που πρέπει να μάθεις για να δεις ότι υπάρχει και θετική πλευρά.

Ανεξάρτητα απ’ το πόσο πολύ ή λίγο λίπος έχεις, το σωματικό λίπος σε βοηθά να επιβιώσεις γι’ αυτό και πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι δεν είναι κάποιος εχθρός που πρέπει να καταπολεμήσεις, απλώς να το διατηρήσεις σε υγιή για σένα επίπεδα.

Οι αλήθειες για το λίπος που θέλεις
να ξέρεις

Το λίπος είναι ένα απ’ τα βασικά όργανά σου

Το σωματικό λίπος ρυθμίζει τον μεταβολισμό, την πείνα, ακόμα και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου. Στην πραγματικότητα, είναι ένα σημαντικό μέρος του ενδοκρινικού σου συστήματος και θεωρείται απαραίτητο όργανο, όπως η καρδιά ή το συκώτι.

Το λίπος έχει πολλαπλούς ρόλους σε όλο το σώμα, παρέχοντας ένα “μονωτικό στρώμα” καθώς και περιβάλλει και προστατεύει τα κύτταρα.

Επιπλέον, το σωματικό λίπος είναι απαραίτητο για τη νοημοσύνη σου. Το λίπος στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα διευκολύνει τη σκέψη σου.

Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλός σου αποτελείται κυρίως από λίπος. Χωρίς λιπώδη περιβλήματα που περιβάλλουν τα μυελινωμένα νεύρα, ο εγκέφαλος και το σώμα σου δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματικά στον συντονισμό και την επικοινωνία.

Τι συμβαίνει με το λίπος στο σώμα σου όταν αδυνατίζεις; Πού “πηγαίνει” τελικά;

Το σωματικό λίπος είναι ένα θαύμα!

Δεν θα ήσουν εδώ αν δεν υπήρχε το σωματικό λίπος. Η εξέλιξη του σωματικού λίπους επέτρεψε στους προγόνους μας να ανθίσουν. Τους κρατούσε ζεστούς τους κρύους χειμώνες και τους κρατούσε ζωντανούς σε περιόδους πείνας.

Η ικανότητα του σώματός μας να αποθηκεύει λίπος επέτρεψε επίσης στον εγκέφαλό μας να συνεχίσει να λειτουργεί όταν η τροφή ήταν σπάνια.

Pixabay

Το λίπος στους γοφούς σου δεν επηρεάζει την υγεία σου

Το λίπος κατανέμεται σε όλο το σώμα αλλά αποθηκεύεται κυρίως σε δύο σημεία: Στο υποδόριο (κάτω από το δέρμα) και στο σπλαχνικό (γύρω από τα άλλα όργανα).

Είναι κυρίως το λίπος γύρω από τα όργανα που μπορεί να γίνει η αιτία ανησυχίας για την υγεία. Το λίπος που κάθεται κάτω από το δέρμα στους γοφούς και τους μηρούς μπορεί να είναι επίσης ευεργετικό. Διάφορες μελέτες έχουν συνδέσει υψηλότερα επίπεδα λίπους σε αυτές τις περιοχές με μειωμένες καρδιακές παθήσεις και μειωμένη συνολική θνησιμότητα, ειδικά στις γυναίκες.

Το λίπος σε αυτές τις περιοχές είναι επίσης απαραίτητο για τη γονιμότητα. Όταν το σωματικό βάρος μιας γυναίκας πέσει κάτω από ένα υγιές επίπεδο, η έμμηνος ρύση σταματά.

Το λίπος ωμέγα-3 που αποθηκεύεται στους γοφούς και τους μηρούς είναι σημαντικό για την εγκεφαλική λειτουργία αλλά και για τα μωρά που αναπτύσσονται, καθώς δεν μπορεί να παραχθεί από το σώμα.

Χάνεις λίπος ή βάρος; Έχει διαφορά!

Το λίπος στο στομάχι στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είναι ευεργετικό

Μετά την εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι το λίπος που παλαιότερα ήταν αποθηκευμένο στους γοφούς και τους μηρούς αρχίζει να μετακινείται στην κοιλιά. Ενώ η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι επικίνδυνη, κάποιο επιπλέον λίπος στην κοιλιά μπορεί να είναι προστατευτικό για την υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή το λίπος παίζει ρόλο στην παραγωγή ορμονών.

Μετά την εμμηνόπαυση, όταν οι ωοθήκες μιας γυναίκας είναι λιγότερο ενεργές, το λίπος στην κοιλιά παρέχει επιπλέον οιστρογόνα. Αυτό το οιστρογόνο μειώνει τις επιπτώσεις της γήρανσης και προστατεύει τα οστά.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα εκπληκτικά πράγματα που κάνει το σωματικό λίπος για να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε και να αναπαραγόμαστε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Σταμάτα να φρικάρεις με το λίπος και μάθε αυτά τα 4 συναρπαστικά facts εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα