Σπουδαία εξέλιξη: Νέα θεραπεία κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς

15:02 22/8/2022 - Πηγή: iPop

Ο καρκίνος είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια που έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Γι αυτό το λόγο, η επιστημονική κοινότητα παλεύει εδώ και χρόνια για να βρει δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση της επάρατης νόσου. Σύμφωνα με δοκιμές που έγιναν από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκε μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο όπου δείχνει ότι ο συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να αντιμετωπίσει την εξέλιξη της νόσου, όταν οι όγκοι έχουν γίνει ανθεκτικοί στην ανοσοθεραπεία.

Αυτά είναι τα προειδοποιητικά

σημάδια του καρκίνου που πρέπει να γνωρίζεις – Η πρόληψη σώζει ζωές!

Τι είναι η ανοσοθεραπεία;

Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να εντοπίσει και να εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα. Παράλληλα, μπορεί να θεραπεύσει ασθενείς και να τους σώσει από την επάρατη νόσο, όταν άλλες θεραπευτικές επιλογές, όπως είναι η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία, έχουν αποτύχει. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να βοηθήσει όλους τους ασθενείς επειδή ορισμένοι όγκοι μπορούν να εξελιχθούν για να αντισταθούν σε αυτή την θεραπεία.

Η νέα θεραπεία για τον καρκίνο

Επιστήμονες που ασχολούνται με τους όγκους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακάλυψαν μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο που βασίζεται σε δύο άξονες, την ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με την guadecitabine, που είναι ένα νέο πειραματικό φάρμακο και μπορεί να αναστρέψει την αντίσταση του καρκίνου στην ανοσοθεραπεία. Έτσι, λοιπόν, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που αναμενόταν να πεθάνουν αφού εξαντλούσαν όλες τις θεραπευτικές επιλογές επιβίωσαν πολύ περισσότερο.

Ο συνδυασμός του pembrolizumab, ενός ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου, και της guadecitabine, σταμάτησε την εξέλιξη του καρκίνου σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών που συμμετείχαν στην πρώιμη φάση 1 της δοκιμής. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

Ο διπλός συνδυασμός θα μπορούσε να γίνει ένα νέο αποτελεσματικό όπλο ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου, δήλωσαν ειδικοί στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Royal Marsden Foundation NHS.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή που έγινε από το νοσοκομείο Royal Marsden και το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, περιελάμβαναν εκείνους με καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη και του εντέρου.

Ελπίδα για όσους πάσχουν από καρκίνο- Νέα έρευνα αλλάζει όσα ξέραμε για τη θεραπεία της ασθένειας

UnsplashΤι υποστηρίζουν οι επιστήμονες;

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, καθηγητής πειραματικής αντικαρκινικής ιατρικής στο Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου και σύμβουλος ιατρός ογκολόγος στο Royal Marsden, Johann de Bono, θεωρεί ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα σε αυτή τη δοκιμή είναι ότι χρησιμοποίησαν πολλαπλές διαφορετικές μεθόδους για να εντοπίσουν αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, δείχνοντας σθεναρά ότι επηρεαζόταν από τη συνδυαστική θεραπεία.

Ακόμα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο καθηγητής de Bono πρόσθεσε την μακροπρόθεσμη ελπίδα ότι εάν αυτές οι επιδράσεις επιβεβαιωθούν σε άλλες ομάδες ασθενών και μελλοντικές μελέτες, η guadecitabine και το pembrolizumab θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αντίστασης στην ανοσοθεραπεία που παρατηρείται σε πάρα πολλούς τύπους καρκίνου.

Παράλληλα, η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Anna Minchom, κλινική επιστήμονας στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και σύμβουλος ιατρός ογκολόγος στο Royal Marsden, υποστήριξε ότι η ανοσοθεραπεία έχει αφήσει εκπληκτικές υποσχέσεις στη φροντίδα του καρκίνου την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν λειτουργεί το ίδιο καλά σε όλους τους καρκίνους.

Οι λεπτομέρειες της μελέτης

Η μελέτη χρησιμοποίησε το pembrolizumab και τη guadecitabine για τη θεραπεία 34 καρκινοπαθών, 30 από τους οποίους αναλύθηκαν οι όγκοι τους για ανοσολογική δραστηριότητα και ανάπτυξη καρκίνου. Κάθε τρεις εβδομάδες για τρία χρόνια, έκαναν ένεση guadecitabine για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες και ένεση pembrolizumab την πρώτη από αυτές τις ημέρες.

Το Pembrolizumab είναι ένα φάρμακο αναστολέας του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχές στη θεραπεία μιας σειράς καρκίνων, που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τον καρκίνο του πνεύμονα και του δέρματος. Ωστόσο, οι όγκοι μπορεί να γίνουν ανθεκτικοί σε αυτό και ορισμένοι ασθενείς που αρχικά έδειχναν να ωφελούνται, θα αρρωστήσουν τελικά.

Από τους 30 ασθενείς που έγινε ανάλυση στη δραστηριότητα του καρκίνου, στο 37% η νόσος σταμάτησε την πορεία της, χωρίς να παρατηρείται εξέλιξη του όγκου για 24 εβδομάδες ή περισσότερο χρονικό διάστημα.Το 60% της ομάδας αποδείχθηκε ανθεκτικό στην ανοσοθεραπεία πριν από τη δοκιμή. Από αυτούς, σχεδόν τέσσερις στους 10 (39%) δεν αρρώστησαν μετά τη λήψη του συνδυασμού φαρμάκων.

Η νέα θεραπεία για τον καρκίνο φαίνεται ιδιαίτερα ευεργετική για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Από αυτούς που ήταν ανθεκτικοί στην ανοσοθεραπεία, οι μισοί είχαν τον έλεγχο της νόσου τους για 24 εβδομάδες ή περισσότερο.

Τέλος, η Alison Sowden 61 ετών, από το Dorset, διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα πριν από τέσσερα χρόνια και της είπαν οι γιατροί ότι είχε έναν χρόνο ζωής, στη συνέχεια, όμως, έλαβε pembrolizumab για τρία χρόνια. Τώρα έχει απαλλαχθεί από τον καρκίνο και είναι υγιέστατη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Σπουδαία εξέλιξη: Νέα θεραπεία κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα