Σκέψου όπως ένα αισιόδοξος άνθρωπος… με αυτές τις πρακτικές!

19:06 7/8/2019 - Πηγή: iPop

Η αισιόδοξη σκέψη θεωρείς πως είναι αδύνατο να επιτευχθεί στη δική σου περίπτωση αλλά κάνεις λάθος. Νομίζεις πως οι αισιόδοξοι άνθρωποι φορούν ροζ γυαλιά και βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά, ενώ συχνά βρίσκονται εκτός πραγματικότητας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. 

Στην πραγματικότητα η αισιόδοξη σκέψη μπορεί να σε βοηθήσει στην καθημερινότητά σου και αν κάνει τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη, κι εσύ χρειάζεσαι απλώς λίγη εξάσκηση για να το εφαρμόσεις. Εξάλλου, τίποτα δεν έρχεται από μόνο του…

Και τελικά… τι είναι η αισιοδοξία;

Αισιοδοξία

είναι… ελπίδα! Είναι να περιμένεις θετικά κάτι που θα συμβεί στο μέλλον, είτε πρόκειται για μερικές ώρες από τώρα, είτε για μερικές ημέρες, εβδομάδες ή χρόνια.

Ολόκληρη η βάση της αισιοδοξίας είναι ότι οι εγκέφαλοι μας είναι όργανα… πρόβλεψης. Δηλαδή, ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά καλά προσανατολισμένος στο μέλλον.

Προβλέπει διαρκώς το τι θα ακολουθήσει. Για παράδειγμα, οι εγκέφαλοί μας προβλέπουν τι θα δουν τα μάτια μας πριν καν το δουν. Το θέμα είναι, όμως, ότι προβλέπουμε κάτι καλό ή κακό; Και πώς αυτές οι προβλέψεις τροφοδοτούν τα συναισθήματά μας;

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι βιώνουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, όπως και όλοι οι υπόλοιποι και σε αυτό το φάσμα υπάρχουν και τα αρνητικά συναισθήματα. Η διαφορά είναι πως ένα αισιόδοξος άνθρωπος βλέπει τα εμπόδια και τα προβλήματα ως προσωρινά, ως πράγματα που έχει τη δύναμη να ξεπεράσει.

Photo: unsplash/Nathan DumlaoΕίναι κάποιος αισιόδοξος από τη φύση του;

Μια μελέτη που εξέτασε 500 δίδυμα έδειξε πως μόνο το 25% της αισιοδοξίας κληρονομείται, το οποίο είναι ένα καλό ποσοστό αλλά μας αφήνει πολλά περιθώρια για να δουλέψουμε για αυτό!

Γιατί αν δουλέψουμε πάνω σε αυτό, όσο πιο θετικοί είμαστε, τόσο πιο θετικές διαθέσεις έχουμε και τόσο περισσότερα ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη. Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και καλύτερα, αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά και βιώνουν λιγότερο πόνο. Γιατί μήπως τελικά όλα είναι στο μυαλό;;;

Πώς θα πετύχω την αισιόδοξη σκέψη;

Σίγουρα θα χρειαστείς αρκετή δουλειά αλλά μπορείς να τα καταφέρεις. Η ευτυχία είναι μεταδοτική και η επιστήμη το επιβεβαιώνει. Οι χαρούμενοι άνθρωποι τείνουν να τα βρίσκουν μεταξύ τους και οι δυστυχισμένοι τείνουν να έχουν φίλους ανθρώπους που είναι επίσης, δυστυχισμένοι.

Όταν, λοιπόν, μοιράζεσαι τη χαρά σου, οι φίλοι σου και οι φίλοι των φίλων σου είναι πιο πιθανό να νιώθουν επίσης ευτυχισμένοι.

Τσέκαρε τον κύκλο σου: Κάνε μια λίστα με το πόσους ανθρώπους συναναστρέφεσαι, οι οποίοι είναι πραγματικά ευτυχισμένοι και δες με ποιους θέλεις να κάνεις παρέα. Και κάνε!Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να αποφεύγει και να απομακρύνεται από οποιονδήποτε τον ρίχνει ψυχολογικά και τον κάνει να νιώθει λίγος.

Photo: unsplash/Kyle GlennΜερικές καθημερινές πρακτικές για την αισιόδοξη σκέψη…

Χόρεψε στον αγαπημένο σου ρυθμό

Η μουσική και η κίνηση είναι δύο αξιοσημείωτοι τρόποι για να αυξήσεις την ευτυχία και την αισιοδοξία σου. Βάλε τη μουσική, βάλε λίγο φωνή και χόρεψε ακόμη και για τριάντα δευτερόλεπτα.

Βγες στη φύση

Πήγαινε έξω για είκοσι λεπτά και το ‘χεις. Δεν χρειάζεται να είσαι δραστήριος, μπορείς απλώς να καθίσεις στο γρασίδι. Η επικοινωνία με τη φύση βελτιώνει σημαντικά τη διάθεσή σου και ο εγκέφαλος συμμετέχει σε όλη τη διαδικασία θετικά.

Ευχαρίστησε τον εαυτό σου

Πρέπει να είσαι ευγνώμων και να ευχαριστείς τον εαυτό σου. Γιόρτασε τις νίκες σου ακόμη κι αν είναι πολύ μικρές. Όσο πιο μικρές, τόσο το καλύτερο. Όταν γιορτάζουμε κάτι που έχουμε πετύχει, τότε είναι πιο πιθανό να κάνεις focus σε αυτό που θέλεις να πετύχεις και στα καλά που θα ακολουθήσουν.

Photo: unsplash/Andre Gorham II

Το άρθρο Σκέψου όπως ένα αισιόδοξος άνθρωπος… με αυτές τις πρακτικές! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα