Σε υψηλότερα επίπεδα η ανεργία στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Αμερική το 1929

21:23 3/3/2016 - Πηγή: iPop

Μπορεί να σκεφτεί κανείς πως δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στην σημερινή κατάσταση της Ελλάδας και της Αμερικής το 1929, περίοδος της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, όμως ο ΣΕΒ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δηλώνει πως όχι απλά υπάρχει σύγκριση αλλά όσον αφορά την ανεργία, στην Ελλάδα αυτή την στιγμή τα επίπεδα είναι υψηλότερα απ’ ό,τι το 1929 στην

Αμερική.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει ο ΣΕΒ στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, η ανεργία στην Αμερική το 1929 ήταν 4,9% και το 1932-1933 έφθασε το 23,6%, ενώ τελικά μέσα στον Β’ Π.Π. (1940-1945) κατόρθωσε να πέσει στα επίπεδα που βρισκόταν προ κρίσης. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της μαζικής αύξησης δημόσιας κατανάλωσης αλλά και των δημοσίων επενδύσεων, τις οποίες προκάλεσε ο πόλεμος.

Η ανεργία στην Ελλάδα το 2008 ήταν 7,8% για να φθάσει το 2013 στο 27,5%. Από τότε διατηρείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Το 2015 ήταν στο 24,5%. Μέσα σ’ όλα αυτά, η Ελλάδα δεν ασκεί νομισματική πολιτική, είναι εκτός αγορών, δεν μπορεί να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της. Για αυτούς τους λόγους κρίνονται απαραίτητες οι μαζικές ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο ΣΕΒ αναφέρει το Δελτίο ότι «σήμερα, στην Ελλάδα, καλούμεθα να αναλάβουμε μία τεράστια προσπάθεια οικονομικής αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης που δεν έχει προηγούμενο. Και αυτό πρέπει να γίνει εν μέσω ειρηνικής περιόδου και με ιδιωτικές επενδύσεις. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ολιγωρία στην ανάληψη αυτής της μεγάλης εθνικής επενδυτικής προσπάθειας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής), μας φέρνει όλο και κοντύτερα στα πρόθυρα μιας εθνικής οικονομικής καταστροφής».

Παράλληλα, επισημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους του Μνημονίου «ώστε να γίνει η χώρα πόλος έλξης επενδύσεων καθώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που παραμένουν λαμπρές. Όπως τον Ιούλιο του 2015, η Κυβέρνηση βρήκε τη δύναμη να μην εξοβελιστεί η χώρα στο χάος της δραχμής, έτσι και σήμερα πρέπει να βρει τη δύναμη να κάνει το σωστό».

The post Σε υψηλότερα επίπεδα η ανεργία στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Αμερική το 1929 appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα