Σε συναγερμό το Λονδίνο μετά την επίθεση που άφησε 5 νεκρούς και πάνω από 40 τραυματίες

22:22 22/3/2017 - Πηγή: iPop

Σε συναγερμό το Λονδίνο μετά την επίθεση που άφησε 5 νεκρούς και πάνω από 40 τραυματίες. Εκπρόσωπος της Scotland Yard, Mark Rowley, δήλωσε πως υπάρχει πιθανότητα να βγει και ο στρατός στους δρόμους αν κριθεί απαραίτητο. Δηλώσεις από όλους τους αρχηγούς κρατών. Υπό την Theressa May θα συνεδριάσει η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, COBR.

Στην καρδιά του Λονδίνου, έξω από το Βρετανικό

Κοινοβούλιο χτύπησε ένας άνδρας με το όχημα του, ένα γκρι Hyundai i40, δεκάδες πεζούς ενώ στη συνέχεια πεζός πέρασε την πύλη του Κοινοβουλίου κρατώντας ένα μαχαίρι και σκότωσε έναν από τους αξιωματικούς της αστυνομίας. Ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Scotland Yard, Mark Rowley, ανάμεσα στους οποίους είναι ο αξιωματικός της αστυνομίας και ο δράστης. Σύμφωνα με τον ίδιο πάνω από 40 τραυματίες άφησε πίσω του ο δράστης, η πλειοψηφία εκ των οποίων νοσηλεύονται με πολύ σοβαρά τραύματα.

3 Γάλλοι μαθητές ανάμεσα στους τραυματίες -Κανένας Έλληνας

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και 3 Γάλλοι μαθητές Λυκείου ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν υπάρχουν Έλληνες τραυματίες.

Την ίδια στιγμή δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι ταυτότητες των τραυματιών.

Σύμφωνα με την Γαλλική Κυβέρνηση, κυβερνητικό αεροσκάφος θα προσγειωθεί αργότερα το βράδυ στην Βρετανική Πρωτεύουσα με τις οικογένειες των τριών μαθητών που τραυματίστηκαν από την αιματηρή επίθεση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες νωρίτερα οι δύο από τους 3 μαθητές ήταν σοβαρά τραυματισμένοι, ενώ η κατάσταση του τρίτου δεν έγινε γνωστή.

Συμβούλιο COBR υπό την May

Υπό την Theresa May συνεδρίασε απόψε, Τετάρτη, η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, COBR, στο γραφείο της Πρωθυπουργού, μετά την τρομοκρατική ενέργεια στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.

To μήνυμα της May: Θα ηττηθούν αυτοί που πλήττουν τη δημοκρατία

Η Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Theresa May, σε δήλωση της που μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα ανέφερε ότι:

Η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των πολιτών» της χώρας. Ο βρετανικός λαός θα επιδείξει ενότητα και θα συνεργαστεί για να ηττηθούν αυτοί που θέλουν να πλήξουν τις κοινές αξίες μας: τις αξίες της δημοκρατίας, της ανοχής και του κράτους του δικαίου

BREAKING: UK Prime Minister May says today’s “appalling” attack was “no accident”, praises "exceptional bravery" of first responders pic.twitter.com/6W0IfVaG7U

CNBC Now (@CNBCnow) March 22, 2017

«Αρρωστημένη» χαρακτήρισε την τρομοκρατική επίθεση έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο η Βρετανίδα πρωθυπουργός τονίζοντας ότι ο δράστης δεν επέλεξε τυχαία το κοινοβούλιο ως στόχο και διεμήνυσε «δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία».

Όπως εξηγησε η May το επίπεδο ασφαλείας της Βρετανίας είναι εξαιρετικά υψηλό και αυτό δεν θα αλλάξει για καιρό.

Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με εκείνους που επηρεάστηκαν από την επίθεση. Στα θύματα, τις οικογένειες και τους φίλους που δεν θα τους υποδεχθούν πίσω στο σπίτι τους

«Δεν ήταν τυχαίο το σημείο της επίθεσης. Οι τρομοκράτες επέλεξαν να χτυπήσουν στην καρδιά της πρωτεύουσάς μας. Εκεί όπου ενώνονται άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων και των θρησκειών. Το Ουέστμινστερ πρεσβεύει τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου. Για αυτό έγινε στόχος αυτών που απορρίπτουν τις συγκεκριμένες αξίες», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία βρισκόταν στο κοινοβούλιο την ώρα της επίθεσης και φυγαδεύθηκε.

«Ξεκαθαρίζω ότι όποια προσπάθεια ενάντια σε αυτές τις αξίες που πρεσβεύει το κοινοβούλιο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», τόνισε. «Αύριο το κοινοβούλιο θα λειτουργήσει όπως πάντα, οι Λονδρέζοι και οι επισκέπτες αυτής της πόλης θα μπουν σε τρένα, θα περπατήσουν στους δρόμους, θα συνεχίσουν να ζουν», τόνισε η ίδια.

«Θα προχωρήσουμε μαζί. Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στην τρομοκρατία. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στις φωνές του μίσους να μας χωρίσουν», κατέληξε στη δήλωσή της.

5 ώρες μετά εκκενώθηκε το Κοινοβούλιο

Τη στιγμή της επίθεσης η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρισκόταν στο κοινοβούλιο και αμέσως φυγαδεύθηκε συνοδευόμενη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Το ίδιο, όμως, δεν ίσχυσε και για τους Βουλευτές αλλά και το προσωπικό του Κοινοβουλίου το οποίο για 5 ώρες έμειναν κλεισμένοι στο εσωτερικό του κτηρίου μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τις αρχές για την έρευση πιθανού δεύτερου δράστη ο οποίος είχε φυγαδευτεί σε κάποια από τις δεκάδες αίθουσες.

Η δήλωση της Scotland Yard:

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Scotland Yard προχώρησε σε δηλώσεις στον Τύπο σχετικά με τα νεότερα της επιχείρησης:

«Όπως γνωρίζετε έχουμε δηλώσει ότι χειριζόμαστε το γεγονός ως τρομοκρατικό κτύπημα και υπάρχει εξελισσόμενη έρευνα. Τα γεγονότα ξεκίνησαν όταν ένα αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμα΄τισε αρκετούς ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών. στη συνέχεια υπήρξε επίθεση με μαχαίρι στην είσοδο».

Σχετικά με τους νεκρούς και τους τραυματίες δήλωσε: «4 άτομα έχουν σκοτωθεί συμπεριλαμβανομένου του δράστη και του αστυνομικού. Τουλάχιστον 20 άτομα έχουν τραυματιστεί».

«Το Κοινοβούλιο έκλεισε και έχουμε μία εν εξελίξη επιχείρηση παρόλο που πιστεύουμε ότι μόνο ένας ήταν ο δράστης πέρνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις και αποκλείουμε την περιοχή για να συνεχιστεί η έρευνα» εξήγησε ο ίδιος.

Σχετικά με την έρευνα που εξελίσσεται ο Εκπρόσωπος της Scotland Yard είπε: «Αυτή η έρευνα πλαισιώνεται και από τη δικαστική εξουσία. Η περιοχή γύρω από το Westminster παραμένει κλειστή. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας και τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν και θα αναπτυχθούν ένοπλοι αστυνομικοί σε όλο το εύρος του Λονδίνου. Αν χρειαστεί θα επιστρατευτεί και ο στρατός».

Ποιος είναι ο δράστης;

Αν και οι Βρετανικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε δημόσια δήλωση για την ταυτότητα του δράστη ή τα κίνητρα του, τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο «ιεροκήρυκας του μίσους» Abu Izzadeen φαίνεται πως είναι ο δράστης.

Ο 42χρονος Izzadeen, γεννηθείς Trevor Brooks από τζαμαϊκανούς γονείς, ήταν γνωστός στις Αρχές της χώρας, όπως μεταδίδει η ιταλική La Stampa και το Chanel 4 και ασπάστηκε τον ισλαμισμό λίγο πριν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του και είχε συλληφθεί πολλές φορές με την κατηγορία της υποκίνησης τρομοκρατικών επιθέσεων.

Δημοσιογράφος Βρετανικού Μέσου δήλωσε πως γνωρίζει πως ο Abu Izzadeen βρίσκεται ακόμα στη φυλακή. Πληροφορία που επιβεβαιώνει και το BBC.

Ολόκληρος ο πλανήτης στο πλευρό των Βρετανών

Όλοι οι αρχηγοί κρατών επικοινώνησαν τα συλληπητήρια τους για τις οικογένειες των θυμάτων, τις σκέψεις του για τους τραυματίες αλλά και την στήριξη τους στην Βρετανική Κυβέρνηση. Όλοι ένωσαν τις φωνές τους και συμφώνησαν πως πρέπει να ενώσουν όλες οι χώρες τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα μορφή τρομοκρατίας «η οποία αφορά όλους και δεν γνωρίζει σύνορα».

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις δηλώσεις των αρχηγών κρατών ανά τον κόσμο, εδώ.

O ήρωας Βουλευτής

Ο Tobias Ellwood, κυρήχθηκε από τα ΜΜΕ ως ο ήρωας της επίθεσης καθώς καταγράφηκε στις κάμερες η προσπάθεια του να σώσει την ζωή του αστυνομικού ο οποίος τελικά έχασε τη μάχη.

Ο Ellwood προσπάθησε να δώσει το φιλί της ζωής στον χτυπημένο αστυνομικό και να σταματήσει την αιμοραγία αλλά όπωςο ίδιος είπε «έχασε πάρα πολύ αίμα».

Ο κ.Ellwood, πρώην στρατιώτης και ο ίδιος, βοήθησε το θύμα περιμένοντας το ιατρικό προσωπικό να έρθει στο προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Λίγο αργότερα φωτογραφίες τον απεικόνιζαν με αίματα στα χέρια.

Ο ίδιος δήλωσε:

Είμαι ένας μάρτυρας, ήρθα τελευταίος στο σημείο, λίγο πριν πεθάνει, οπότε δεν μου επιτρέπεται να πω το οτιδήποτε! Πλέον είναι δολοφονία. Είναι μία τεράστια τραγωδία.

Προσπάθησα να περιορίσω την αιμοραγία και να του δώσω το φιλί της ζωής όσο περίμενα τους γιατρούς αλλά σκεφτόμουν πως ήδη είχε χάσει πάρα πολύ αίμα.

Είχε πολλαπλά τραύματα κάτω από το χέρι του και στην πλάτη.

Διάβασε αναλυτικά όλα όσα έγιναν από το πρώτο λεπτό της επίθεσης:

4 νεκροί και πάνω από 20 τραυματίες από την επίθεση στο Βρετανικο Κοινοβούλιο | Live εικόνα (Photos- Video)

Photos:DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

The post Σε συναγερμό το Λονδίνο μετά την επίθεση που άφησε 5 νεκρούς και πάνω από 40 τραυματίες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα