Ημέρα γιορτής για την NASA! Το διαστημικό τηλεσκόπιο καταρρίπτει το ρεκόρ για τον παλαιότερο γαλαξία που έχει παρατηρηθεί ποτέ

13:17 21/7/2022 - Πηγή: iPop

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) έσπασε νέο ρεκόρ και ανακάλυψε τον παλαιότερο γαλαξία που έχει παρατηρηθεί ποτέ κατά σχεδόν 100 εκατομμύρια χρόνια! Ο γαλαξίας, που ονομάζεται GLASS-z13, χρονολογείται μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Να υπενθυμίσουμε ότι το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε το τηλεσκόπιο Hubble που ανακάλυψε τον γαλαξία GN-Z11, που βρίσκεται

προς την κατεύθυνση του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου, το 2016. Αυτό το εκπληκτικά φωτεινό φως στον γαλαξία μας εκπέμπεται 13,4 δισεκατομμύρια χρόνια νωρίτερα, μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

NASA: Οι νέες φωτογραφίες από τα πέρατα του σύμπαντος κόβουν την ανάσα – «Μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα»

Αυτός είναι ο πιο μακρινός γαλαξίας! Η νέα ανακάλυψη από το τηλεσκόπιο της NASA

Εκτός από την εύρεση του συγκεκριμένου γαλαξία που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ο παλαιότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στο GLASS-z13, οι ερευνητές από το Κέντρο Αστροφυσικής του Harvard και Smithsonian στη Μασαχουσέτη εντόπισαν, επίσης, έναν άλλο γαλαξία που είναι συγκρίσιμος σε ηλικία με τον GN-z11 και ονομάζεται GLASS-z11.

«Με την έλευση του JWST, έχουμε τώρα μια άνευ προηγουμένου άποψη για το σύμπαν χάρη στο εξαιρετικά ευαίσθητο όργανο NIRCam», εξηγούν οι ερευνητές.

«Βρήκαμε δύο πολύ συναρπαστικούς γαλαξίες και τώρα πρέπει να κατανοήσουμε πιο είναι ο μακρινότερος», δήλωσε ο Rohan Naidu, ένας από τους ερευνητές, στο New Scientist. «Αν αυτοί οι γαλαξίες βρίσκονται στην απόσταση που νομίζουμε ότι είναι, το σύμπαν είναι μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια σε αυτό το σημείο».

Και οι δύο γαλαξίες είναι πολύ μικρότεροι από τον γαλαξία Milky Way της Γης, ο οποίος έχει διάμετρο 100.000 έτη φωτός. Ο GLASS-z13 εκτιμάται ότι έχει διάμετρο περίπου 1.600 έτη φωτός, ενώ ο GLASS-z11 έχει διάμετρο περίπου 2.300 έτη φωτός.

GN-z11 as captured by Hubble | NASA, ESA, P. Oesch (Yale University), G. Brammer (STScI), P. van Dokkum (Yale University), and G. Illingworth (University of California, Santa Cruz)

Η ανακάλυψη έγινε εξαιρετικά γρήγορα, μόλις περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου το JWST κυκλοφόρησε τις πρώτες του εικόνες από το διάστημα, ενώ οι ομάδες της NASA θα συνεχίσουν να αναλύουν τα δεδομένα για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.

Τώρα και ο πλανήτης Δίας! Το τηλεσκόπιο της NASA αποκαλύπτει νέες φωτογραφίες από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος

«Ήμασταν αρκετά σίγουροι ότι το JWST θα ανακάλυπτε μακρινούς γαλαξίες. Αλλά είμαστε έκπληκτοι με την ταχύτητα που τους εντοπίζουμε», τόνισε ο Naidu.

Το JWST μόλις ξεκίνησε το ταξίδι του για να εξετάσει τα πρώτα χρόνια του σύμπαντος και θα ακολουθήσουν πολλά περισσότερα. Νωρίτερα φέτος, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble σημείωσε το ρεκόρ για τη σύλληψη του πιο απομακρυσμένου αστεριού που έχει καταγραφεί ποτέ . Ονομάζεται Earendel, το φως του χρειάστηκε 12,9 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στο Hubble. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να το διερευνήσουν περαιτέρω με το JWST. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο πιο ισχυρό είναι το JWST από το Hubble, οι μελλοντικές παρατηρήσεις είναι βέβαιο ότι θα μας εκπλήξουν!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ημέρα γιορτής για την NASA! Το διαστημικό τηλεσκόπιο καταρρίπτει το ρεκόρ για τον παλαιότερο γαλαξία που έχει παρατηρηθεί ποτέ εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα