Σε ποια περίπτωση πρέπει να φοράς μάσκα όταν γυμνάζεσαι σε εξωτερικό χώρο;

20:52 26/3/2021 - Πηγή: iPop

Κι ενώ διανύουμε ένα -σχεδόν- συνεχόμενο lockdown απ’ τον περσινό Μάρτιο παγκοσμίως, η ανάγκη μας να κάνουμε πράγματα έξω μεγαλώνει. Έτσι, με τον καιρό που φτιάχνει σιγά σιγά βλέπουμε ξανά όλο και περισσότερους να βγαίνουν για περπάτημα, τρέξιμο και ποδήλατο, συνδυάζοντας τη γυμναστική τους με μια ευκαιρία να ξεσκάσουν απ’ την ρουτίνα του σπιτιού τους. Τι γίνεται όμως με τη μάσκα όταν γυμνάζεσαι;

Οι επίσημες οδηγίες απ’ την Κυβέρνηση είναι ότι ο αθλούμενος δεν είναι υποχρεωμένος να φοράει μάσκα όσο προπονείται, όμως, είναι απαραίτητο να την φοράει κατά τη μετάβασή του στο σημείο άθλησης και στον δρόμο της επιστροφής.

Ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού σε εξωτερικούς χώρους είναι μικρότερος σε σύγκριση με τους εσωτερικούς και η άσκηση έξω είναι η μοναδική δραστηριότητα που επιτρέπεται να κάνουμε χωρίς να φοράμε μάσκα.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ξεκαθαρίσει ότι: «Οι άνθρωποι ΔΕΝ πρέπει να φορούν μάσκα κατά την άσκηση, καθώς οι μάσκες μπορεί να μειώσουν την ικανότητα της άνετης αναπνοής. Ο ιδρώτας μπορεί να κάνει τη μάσκα να βραχεί πιο γρήγορα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναπνοή και προωθεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών».

Η σύσταση του ΠΟΥ ισχύει φυσικά όταν διατηρείται τουλάχιστον ένα μέτρο φυσική απόσταση από τους άλλους κατά την άσκηση.

Freepik

Πώς να βελτιώσεις την διατροφή σου στην καραντίνα; Οι πιο έξυπνες και απλές συμβουλές που χρειάζεσαι όσο μένεις σπίτι

Όμως, σε ποιες περιπτώσεις είναι καλό να φοράς μάσκα όταν γυμνάζεσαι;

Όταν κάνεις τζόκινγκ ή ποδήλατο και βρίσκεσαι ανάμεσα σε αρκετό κόσμο, σε ένα πάρκο ή γυμνάζονται άλλοι γύρω σου και δεν είσαι σίγουρος ότι τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, μπορείς να φοράς μάσκα τόσο για να προφυλάξεις εσένα όσο και τους υπόλοιπους από εσένα.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι κάποιος άνθρωπος που τρέχει, λόγω της έντασης, εκπνέει με μεγαλύτερη ορμή απ’ ό,τι κάποιος που απλώς στέκεται ή περπατάει.

Δεν θα ήθελες, λοιπόν, τα σταγονίδια απ’ την αναπνοή σου να φτάσουν στον ηλικιωμένο κύριο που προπονείται κοντά σου και φυσικά ούτε το αντίθετο.

Φυσικά, εάν προπονείσαι με μάσκα, θα πρέπει να φροντίσεις να έχεις εφεδρική μαζί σου για να την αντικαταστήσεις μόλις υγρανθεί.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Σε ποια περίπτωση πρέπει να φοράς μάσκα όταν γυμνάζεσαι σε εξωτερικό χώρο; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα