Σε αναζήτηση της «χρυσής τομής» Κυβέρνηση & Θεσμοί- Διαφωνίες και προτάσεις

22:07 2/3/2017 - Πηγή: iPop

Για τρίτη μέρα συνεχίστηκαν σήμερα, Πέμπτη, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Θεσμούς, οι οποίοι έχουν επιστρέψει στην Αθήνα με στόχο την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν όσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Πιο συγκεκριμένα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών πως «απομένουν ακόμη δύο – τρία θέματα για τα οποία χρειάζεται περισσότερη

τεχνική επεξεργασία», προσθέτοντας ότι ανάμεσα σ’ αυτά είναι ο ΦΠΑ και ο ΦΜΥ.

Πλέον, τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών αναλαμβάνουν να βρουν την «χρυσή τομή» προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Πρόταση για πρόγραμμα εξασφάλισης 350.000 θέσεων εργασίας

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια για μείωση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, πρότεινε κατά τη συνάντησή της με τους Θεσμούς τη δημιουργία ενός προγράμματος εξασφάλισης 350.000 θέσεων εργασίας την ερχόμενη διετία.

Έλληνες αξιωματούχοι επισημαίνουν πως οι Θεσμοί αντιλαμβάνονται την ανάγκη για μείωση της υψηλής ανεργίας μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η δημιουργία 100.000 με 150.000 θέσεων εργασίας κάθε χρόνο. Το 50% έως 70% των νέων θέσεων θα κατανεμηθούν σε ωφελούμενους του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Για τις υπόλοιπες θέσεις εργασίας προτεραιότητα θα έχουν οι 55.000 άνεργοι 22 – 29 ετών, αλλά και οι άνεργοι άνω των 55 ετών.

Προς το παρόν παραμένει ασαφής ο τρόπος χρηματοδότησης του προγράμματος. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε η πρόταση για δάνειο 3 τρις ευρώ απ’ την Παγκόσμια Τράπεζα, ωστόσο, εξετάζονται κι άλλα σενάρια.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση θα ληφθούν απ’ τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη.

O Sapin στην Ελλάδα για να στηρίξει τη διαπραγμάτευση

Κι ενώ η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, ο Michel Sapin θα βρεθεί στην χώρα μας με στόχο να στηρίξει τις συζητήσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο κ. Sapin αναμένεται να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά τη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα στις προσπάθειες που γίνονται.

Στέλεχος του γαλλικού ΥΠΟΙΚ δήλωσε μάλιστα πως «ο κ. Sapin ελπίζει στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2018, ύστερα από 8 χρόνια αποκλεισμού. Ο υπουργός προτίθεται να βοηθήσει όσο είναι δυνατόν, για αυτήν την επιστροφή της Ελλάδας».

Photo: EPA/GEORGI LICOVSKI

The post Σε αναζήτηση της «χρυσής τομής» Κυβέρνηση & Θεσμοί- Διαφωνίες και προτάσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα