Σχόλιασε ελεύθερα! Το κουτσομπολιό κάνει καλό

16:30 4/11/2014 - Πηγή: iPop

Είτε μας αρέσει να το παραδεχόμαστε είτε όχι, οι περισσότεροι άνθρωποι κουτσομπολεύουν για τα επιτεύγματα και τις αποτυχίες των άλλων ανθρώπων. Και ενώ το κουτσομπολιό συχνά θεωρείται αρνητικό, μια νέα μελέτη έρχεται να διαπιστώσει ότι το κουτσομπολιό κάνει καλό! Μπορεί να μας βοηθήσει να προσαρμοστούμε σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε και να αποκαλύψει πιθανές απειλές.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία, έκαναν μελέτες για να εξετάσουν τα αποτελέσματα των κουτσομπολιά

σχετικά με το πρόσωπο που άκουσε το κουτσομπολιό.

Μελέτη ζήτησε από τους συμμετέχοντες να θυμηθούν ένα περιστατικό όπου άκουσαν είτε θετικά είτε αρνητικά κουτσομπολιά σχετικά με ένα άλλο άτομο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που άκουσαν θετικό κουτσομπολιό είχε αυξημένη τιμή αυτο-βελτίωσης, ενώ τα αρνητικά κουτσομπολιά αυξημένη ενίσχυσαν την αυτοπροβολή. Τα τελευταία κουτσομπολιά επίσης επίσης αύξησαν την αυτο-προστασία, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

«Για παράδειγμα, το να ακούς θετικές ιστορίες για τους άλλους μπορεί να είναι διαφωτιστικό, επειδή έτσι μαθαίνεις τρόπους για να βελτιώσεις τον εαυτό σου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Elena Martinescu.

«Το να ακούς αρνητικό κουτσομπολιό μπορεί να είναι κολακευτικό, επειδή υποδηλώνει ότι οι άλλοι -ο στόχος του κουτσομπολιού- λειτουργούν λιγότερο καλά από ό, τι εμείς».

Τα αρνητικά κουτσομπολιά επίσης προκαλούν το φόβο και το άγχος που οφείλεται στη διέγερση των αντακλαστικών αυτο-προστασίας, δεδομένου ότι τα άτομα ανησυχούν ότι η φήμη τους μπορεί να είναι σε κίνδυνο αν γίνουν στόχοι αρνητικών κουτσομπολιών στο μέλλον, είπαν οι ερευνητές.

Τόσο τα θετικά όσο τα αρνητικά κουτσομπολιά κρίθηκαν εξίσου σημαντικά για το άτομο.

Παρατηρήθηκαν επίσης διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. «Οι γυναίκες που ακούνε αρνητικά κουτσομπολιά έχουν μεγαλύτερες τάσεις αυτο-προστασίας, πιθανόν επειδή πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να βιώσουν μια παρόμοια μοίρα αν ήταν στόχοι του κουτσομπολιού. Οι άνδρες που ακούνε θετικά κουτσομπολιά έχουν υψηλότερο φόβο, ίσως επειδή φοβούνται τις συγκρίσεις με τους ανταγωνιστές» είπε η Δρ Martinescu.

The post Σχόλιασε ελεύθερα! Το κουτσομπολιό κάνει καλό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα