Ραγδαίες αλλαγές στην πώληση ακινήτων από οφειλέτες του δημοσίου- Όσα πρέπει να γνωρίζεις

14:47 29/12/2015 - Πηγή: iPop

Πολλές και μεγάλες φαίνεται να είναι οι αλλαγές που αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση να γίνουν αναφορικά με την πώληση ακινήτων από οφειλέτες του δημοσίου. Τι θα ισχύει από εδώ και στο εξής; Τι θα συμβεί με τους φόρους; Αυξάνονται οι μειώνονται;

Στην απόφαση που έβαλε την υπογραφή του ο αναπληρωτής γ.γ Δημοσίων Εσόδων, επιβεβαιώνεται αρχικά πως αν κριθεί από το δημόσιο πως η είσπραξη της οφειλής είναι εξασφαλισμένη, το ποσοστό της παρακράτησης μειώνεται στο

50%, καθώς μέχρι σήμερα ήταν 70% με 100%.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως μικρότερη θα είναι και η παρακράτηση η οποία θα γίνεται αν ζητείται έκδοση φορολογικής ενημερότητας έτσι ώστε να μεταβιβάσει ο ιδιοκτήτης (που έχει οφειλή στο δημόσιο), το ακίνητο.

Τι γίνεται όταν εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου;

Σ΄αυτή την περίπτωση μπαίνει σε εφαρμογή όρος παρακράτησης μέρους της εισπραττόμενης απαίτησης, ο οποίος αναγράφεται στο αποδεικτικό όπου και αναλύονται οι όροι.

Ποιος ορίζει το ποσοστό;

Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για τη είσπραξη των οφειλών υπηρεσίας.

Βέβαια, στην περίπτωση που το αποδεικτικό χορηγείται λόγω προσκόμισης εγγυητικής επιστολής δεν τίθεται κανένας όρος παρακράτησης.

Αν υπάρχει οφειλή κάτω των 5.000 ευρώ τα όρια ποσοστών παρακράτησης ξεκινούν από το 10%.

Στην περίπτωση που η είσπραξη της οφειλής είναι διασφαλισμένη τότε όλα αλλάζουν, καθώς το κατώτατο όριο είναι το 50%.

Βέβαια, δεν είναι δυνατό ποτέ το ποσό της παρακράτησης να υπερβεί το σύνολο των ληξιπροθέσμων οφειλών του φορολογούμενου.

Τι γίνεται αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες ρυθμισμένες οφειλές βεβαιωμένες σε περισσότερες από μία υπηρεσίες;

Τότε εκδίδεται ένα κοινό αποδεικτικό για όλες συνολικά τις οφειλές.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα έγινε γνωστό πως σε περίπτωση που υπάρχουν οφειλές προς την εφορία θα γίνεται αυτόματη ανάληψη του ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη.

The post Ραγδαίες αλλαγές στην πώληση ακινήτων από οφειλέτες του δημοσίου- Όσα πρέπει να γνωρίζεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα