Πρόθεση από την ΠΓΔΜ για να αλλάξει η ονομασία της- Το μήνυμα προς την Ελλάδα

13:23 12/6/2017 - Πηγή: iPop

Η ΠΓΔΜ εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει το όνομα της σε μια προσπάθεια να λήξει η διένεξη με την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο NATO.

Μια συμμαχία θα βοηθούσε να κατευνάσει τα πνεύματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μετά από μήνες πολιτικής έντασης ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, Nikola Dimitrov σε ανώτερους αξιωματούχους του NATO

στις Βρυξέλλες.

Macedonia considers using the UN provisional name to join NATO – my statement for the @FinancialTimes reflected in the corrected title.

— Nikola Dimitrov (@Dimitrov_Nikola) June 12, 2017

Ο κ. Dimitrov δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να συζητήσει οποιεσδήποτε προτάσεις για συγκεκριμένα ονόματα, αλλά αναμένεται να συναντηθεί με τους Έλληνες υπουργούς την Τετάρτη προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των γειτονικών χωρών, αφού η Αθήνα είχε ασκήσει βέτο στην αίτηση του NATO για Βαλκανική Δημοκρατία το 2008.

Θα ζητήσω από την Ελλάδα να επανεξετάσει τι είδους γείτονα θέλει- θέλει μία σταθερή και φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη; Εάν είμαστε ένας καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία

Η ΠΓΔΜ, αποκαλείται ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, γεγονός που προκαλεί αντιρρήσεις από τη μεριά της Ελλάδας, που θεωρεί πως το όνομα υποδηλώνει εδαφική διεκδίκηση της βόρειας ελληνικής επαρχίας με το ίδιο όνομα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Nikola Gruevski, ανταγωνίστηκε ακόμα περισσότερο την Αθήνα, μετονομάζοντας αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους.

«Τα Βαλκάνια δεν είναι μια χαρούμενη τοποθεσία αυτήν την περίοδο. Καλωσορίζοντας τη Μακεδονία, τo NATO θα μπορούσε να ηρεμήσει την περιοχή», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Nicola Dimitrov διευκρίνισε πως η κυβέρνηση θα αναζητήσει διακομματική συναίνεση και οποιαδήποτε νέα ονομασία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα.

The post Πρόθεση από την ΠΓΔΜ για να αλλάξει η ονομασία της- Το μήνυμα προς την Ελλάδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα