Κορύφωση επαφών με το βλέμμα στο Eurogroup

09:52 12/6/2017 - Πηγή: iPop

Κορυφώνονται αυτές τις μέρες οι επαφές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με την Κομισιόν και τη Γαλλική Κυβέρνηση, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στο Eurogroup της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια του οποίου όλες οι πλευρές επιθυμούν να υπάρξει λύση για το ελληνικό ζήτημα.

Η Γαλλική Κυβέρνηση μέσω του ΥΠΟΙΚ Bruno Le Maire έχει αναλάβει πρωτοβουλία με στόχο να υπάρξει λύση για το χρέος.

Σ’

αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η σημερινή επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Bruno Le Maire, στην Αθήνα για επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Γάλλου ΥΠΟΙΚ, στόχος των επαφών του είναι «προσεγγίσει όλες τις πλευρές» πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι επιδίωξη του Le Maire «είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup σχετικά με την αποδέσμευση κεφαλαίων τα οποία θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τηρήσει τις προθεσμίες της, όπως επίσης και πάνω στις μεγάλες αρχές μιας διευθέτησης του ελληνικού χρέους».

Το οικονομικό επιτελείο πλέον περιμένει το Eurogroup να επικυρώσει τουλάχιστον το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, αφού η Κυβέρνηση υλοποίησε όλες τις δεσμεύσεις της, ψηφίζοντας και τις τελευταίες εκκρεμότητες απ’ τα προαπαιτούμενα.

Οι τροπολογίες έχουν σταλεί για μετάφραση ήδη προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως και η σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης, η οποία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup για να κλείσει και επίσημα η δεύτερη αξιολόγηση.

Αναφορικά με τη δόση, το ύψος της θεωρείται σίγουρο ότι θα ξεπερνά τα 9 δις ευρώ, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες 7,4 δις ευρώ του Ιουλίου, ενώ αναμένεται να περιλαμβάνει και τουλάχιστον ακόμα 2 δις για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η συγκεκριμένη δόση θεωρείται πολύ πιθανό σπάσει σε υποδόσεις, οι οποίες θα καταβάλλονται ανάλογα με την πορεία αποπληρωμών των ιδιωτών.

Διαβάστε ακόμα:

Σαφή προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος θα ζητήσει ο Τσακαλώτος στο Eurogroup

Photo: REUTERS/ Alkis Konstantinidis

The post Κορύφωση επαφών με το βλέμμα στο Eurogroup appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα