Προσοχή! Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο που υπάρχει αν ανεβαίνει η πίεσή σου όταν είσαι όρθια

11:47 18/3/2022 - Πηγή: iPop

Μεταξύ των νεαρών και μεσήλικων ενηλίκων με υψηλή αρτηριακή πίεση, μία νέα έρευνα αποκάλυψε πως τα συγκεκριμένα άτομα, αν είναι όρθιοι και τους ανεβαίνει η πίεση, κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Τυπικά, η συστολική πίεση (ο μεγαλύτερος από τους δύο αριθμούς) πέφτει ελαφρά όταν κάποιος στέκεται όρθιος. Η νέα μελέτη δείχνει ότι όταν συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή η πίεση ανεβαίνει, τότε αυτό αποτελεί παράγοντα αυξημένου καρδιαγγειακού

κινδύνου.

Όσα πρέπει να ξέρεις για το εγκεφαλικό επεισόδιο

Κίνδυνος για έμφραγμα και εγκεφαλικό: Όσα αποκαλύπτει νέα μελέτη

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί και περίπου το 40% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία θεωρείται η κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο, όμως, μπορεί να προληφθεί. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της American Heart Association για το 2022, τα άτομα με υπέρταση στη μέση ηλικία έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μειωμένη γνωστική λειτουργία και διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν μειωμένη εκτελεστική λειτουργία, με απλά λόγια είναι πιθανότερο να αποκτήσουν άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τυπικά, η συστολική αρτηριακή πίεση πέφτει ελαφρώς όταν σηκώνεσαι. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν εάν η αντίθετη απόκριση, δηλαδή η αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά την ορθοστασία – αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή και άλλα σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν χαμηλή αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Πάολο Παλατίνι του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Hypertension (Υπέρταση), μελέτησαν 1.207 ανθρώπους, ενήλικες ηλικίας 18-45 ετών με υπέρταση σταδίου 1 χωρίς θεραπεία. Ως υπέρταση σταδίου 1 ορίστηκε η συστολική αρτηριακή πίεση 140-159 mm Hg και/ή η διαστολική ΑΠ 90-100 mm Hg. Κανένας δεν είχε λάβει φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης πριν από τη μελέτη και όλοι εκτιμήθηκαν αρχικά σε χαμηλό κίνδυνο για σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα με βάση τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό τους (χωρίς διαβήτη, νεφρική δυσλειτουργία ή άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις). Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 33 ετών, το 72% ήταν άνδρες.

Κατά την μελέτη, έγιναν έξι μετρήσεις αρτηριακής πίεσης για κάθε συμμετέχοντα σε διάφορες σωματικές στάσεις, μεταξύ άλλων όταν ήταν ξαπλωμένοι και μετά σε όρθια στάση. Οι 120 συμμετέχοντες με την υψηλότερη αύξηση (τοπ 10%) στην αρτηριακή πίεση κατά την ορθοστασία είχαν κατά μέσο όρο αύξηση 11,4 mm Hg. Όλες οι αυξήσεις σε αυτήν την ομάδα ήταν μεγαλύτερες από 6,5 mm Hg. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είχαν κατά μέσο όρο πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 3,8 mm Hg όταν στέκονταν όρθιοι.

Unsplash / Giulia Bertelli

Οι ερευνητές συνέκριναν τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου και την εμφάνιση σημαντικών καρδιαγγειακών προβλημάτων (καρδιακή προσβολή, πόνος στο στήθος που σχετίζεται με την καρδιά, εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεύρυσμα της αορτικής αρτηρίας, φραγμένες περιφερειακές αρτηρίες) μεταξύ των συμμετεχόντων στις δύο ομάδες. Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν για την ηλικία, το φύλο, το γονικό ιστορικό καρδιακής νόσου και αρκετούς παράγοντες τρόπου ζωής.

Πόσο καιρό μετά το έμφραγμα μπορεί ο εργαζόμενος να επιστρέψει στη δουλειά του;

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 17 ετών εμφανίστηκαν 105 μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα. Τα πιο συνηθισμένα ήταν το έμφραγμα και ο πόνος στο στήθος που σχετίζεται με την καρδιά και το εγκεφαλικό.

Άτομα στην ομάδα με 10% αύξηση της αρτηριακής πίεσης:

είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από άλλους συμμετέχοντες να εμφανίσουν ένα σημαντικό καρδιαγγειακό συμβάν.δεν είχαν γενικά υψηλότερο προφίλ κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα κατά την αρχική τους αξιολόγηση (εκτός της υπερβολικής απόκρισης της αρτηριακής πίεσης στην ορθοστασία).ήταν πιο πιθανό να είναι καπνιστές (32,1% έναντι 19,9% στην ομάδα που δεν ανερχόταν), ωστόσο τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας ήταν συγκρίσιμα και δεν ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν οικογενειακό ιστορικό με καρδιαγγειακά συμβάντα.είχαν πιο ευνοϊκά επίπεδα χοληστερόλης (χαμηλότερη ολική χοληστερόλη και υψηλότερη χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης).είχαν χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση όταν ήταν ξαπλωμένοι με σύγκριση με την άλλη ομάδα (140,5 mm Hg έναντι 146,0 mm Hg, αντίστοιχα), ωστόσο τα μέτρα αρτηριακής πίεσης ήταν υψηλότερα όταν λήφθηκαν σε διάστημα 24 ωρών.

«Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαίωσαν την αρχική υπόθεσή μας ότι μία αισθητή αύξηση στην πίεση του αίματος από την ξαπλωτή ή καθιστή στάση στην όρθια μπορεί να είναι σημαντική ως πρόγνωση στους νεαρούς ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση. Μάλλον εκπλαγήκαμε που ακόμη και μία σχετικά μικρή αύξηση στην πίεση σε όρθια στάση, της τάξης των 6 έως 7 mm Hg, συνιστά προγνωστικό δείκτη για σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο δρ Παλατίνι. Γι’ αυτό, όπως είπε, η πίεση πρέπει να μετριέται και σε όρθια στάση, ιδίως στους νέους και τους μεσήλικες ανθρώπους με υπέρταση, κάτι που θα βοηθήσει ώστε να αρχίσουν νωρίτερα την ενδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Προσοχή! Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο που υπάρχει αν ανεβαίνει η πίεσή σου όταν είσαι όρθια εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα