Ταξίδι και δουλειά: Πώς η πανδημία άλλαξε για πάντα τον τρόπο που εργαζόμαστε και όσα ονειρευόμαστε μπορούμε να τα κάνουμε την νέα μας πραγματικότητα

08:30 18/3/2022 - Πηγή: iPop

Η πανδημία άλλαξε πολλά πράγματα από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα. Το ταξίδι και δουλειά από απόσταση είναι μια νέα πραγματικότητα που πια βιώνουν σε μεγάλο βαθμό όσοι δεν είναι «δεσμευμένοι» στον εργασιακό τους χώρο αλλά μπορούν να δουλεύουν από όπου είναι ο υπολογιστής τους. Η Zoom εποχή μείωσε τις αποστάσεις και μας ένωσε με όλα τα μέρη του κόσμου. Χάρη σε αυτό τα επαγγελματικά ταξίδια έχουν σχεδόν καταργηθεί. Από την άλλη όσοι πραγματικά δεν έχουν λόγο, όπως άνθρωποι που δεν έχουν παιδιά και υποχρεώσεις,

απορώ γιατί μένουν ακόμα στην πόλη και δεν δουλεύουν από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Ταξίδι και δουλειά από απόσταση

Δεν ξέρω αν είμαι μόνο εγώ που ξεμυαλίζομαι με τα ταξίδια τόσο πολύ που με το που πατάω το πόδι μου στην Αθήνα σκέφτομαι πού θα πάω αμέσως μετά. Κάνε το λίγο εικόνα. Να ζεις για ένα μήνα σε ένα σπίτι στο Μπαλί και τον αμέσως επόμενο μήνα σε ένα πέτρινο σπιτάκι σφηνωμένο σε ένα ελληνικό βουνό και αμέσως μετά σε ένα μικρό νησί των Κυκλάδων. Πάρα πολύ θα μου άρεσε αυτό το σενάριο και αν η πανδημία με έβρισκε νεότερη και χωρίς μικρά παιδιά που έχουν ανάγκη από μια σταθερή βάση θα το δοκίμαζα σίγουρα.

Οι δουλειές πλέον είναι πολύ εξοικειωμένες στη «δουλειά από απόσταση» και τα νούμερα το αποδεικνύουν. Ενώ το 2021 ήταν μια χρονιά με καραντίνες και θα περιμέναμε οι κρατήσεις σε σπίτι τύπου Airbnb να έχουν πέσει, εντούτοις όπως δημοσίευσαν, για το 4ο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκαν κέρδη ρεκόρ 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ανακοίνωσε ότι το 2021 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της εταιρείας.

«Αυτές οι μεταβαλλόμενες τάσεις ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2020», όπως υποστηρίζει η Catherine Powell, η παγκόσμια επικεφαλής φιλοξενίας της Airbnb, «καθώς άρθηκαν τα lockdown, πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν ακόμη σε θέση να εργάζονται από το σπίτι, αλλά δεν ήταν δεμένοι με ένα γραφείο ή ακόμη και σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

Έτσι έψαξαν για διαφορετικά σπίτια, εκείνα όπου θα μπορούσαν να πάρουν τις οικογένειές τους, τα κατοικίδια ζώα τους και όπου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Και έμεναν για εβδομάδες κάθε φορά. Πιστεύουμε ότι αυτές οι μεγαλύτερες διαμονές και η ευέλικτη διαβίωση είναι εδώ για να μείνουν».

Freepik

Μήπως το να δουλέψεις από ένα νησί είναι αυτό που χρειάζεσαι;

Προσαρμοστικότητα

Η Airbnb θα μπορούσε να έχει κατεβάσει ρολά σε αυτήν την φάση της πανδημίας, όμως αντίθετα είδε την ευκαιρία μπροστά της και προσαρμόστηκε με τις συνθήκες. Έφτιαξε Work from Home friendly σπίτια ώστε να γίνουν τα καταλύματα όσο γίνεται πιο επιθυμητά από τους εργαζόμενους που θα δούλευαν από μακριά.

«Η απομακρυσμένη εργασία έχει αποδεσμεύσει πολλούς ανθρώπους από την ανάγκη να βρίσκονται σε ένα γραφείο. Και ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι εξαπλώνονται σε χιλιάδες πόλεις, μένοντας για εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και ολόκληρες εποχές κάθε φορά»

Διευθύνων Σύμβουλος της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι

Πώς οι επιλογές σου δημιουργούν το αύριο

Η νέα τάση είναι το bleisure κάτι ανάμεσα σε business και το leisure δηλαδή την αναψυχή και την άνεση σε συνδυασμό με την επιχείρηση. Προσαρμοζόμαστε γενικώς αν αυτό είναι ένα ιδανικό σενάριο για εμάς. Δηλαδή αν θες να πάρεις μια άδεια ας υποθέσουμε τεσσάρων ημερών, μαζί με τα Σαββατοκύριακα, βγαίνει μια εβδομάδα διακοπών. Αν σε αυτήν την άδεια, μεταφέρεις τον εξοπλισμό σου και καταφέρεις να δουλεύεις για άλλη μια εβδομάδα από απόσταση, θα ζήσεις σε έναν προορισμό σαν local και ταυτόχρονα θα εργάζεσαι.

Αυτό το σενάριο, θεωρώ ότι ήρθε για να μείνει και είναι κάτι που σου δίνει τεράστια ευχέρεια και ελευθερία. Οι περισσότεροι πια ότας ψάχνουν για δουλειά αναζητούν τέτοιες επιλογές ώστε να έχουν την ελευθερία να δουλεύουν από όπου πιάνει το Internet τους.

Αν είσαι νέος, ανέμελος, χωρίς επιπλέον έννοιες και δεσμεύεις δοκίμασέ το για όσο καιρό αγαπάς και μέχρι να βαρεθείς. Μέχρι να νιώσεις νοσταλγία για το σπίτι και τους δικούς σου. Και αν το να γυρίσεις τον κόσμο είναι στο bucket list σου, ίσως τώρα η ώρα να το κάνει πράξη ταυτόχρονα με την εργασία σου.

Στόχος: Αλλάζω δουλειά! Όλα τα βήματα που χρειάζεσαι για την επιτυχία

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ταξίδι και δουλειά: Πώς η πανδημία άλλαξε για πάντα τον τρόπο που εργαζόμαστε και όσα ονειρευόμαστε μπορούμε να τα κάνουμε την νέα μας πραγματικότητα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ταξίδι, Πώς,taxidi, pos