Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη- Γιουνγκέρ

16:40 24/11/2016 - Πηγή: iPop

Χθες Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με τις συνομιλίες στο Μον Πελερέν της Ελβετίας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν ανέφερε χαρακτηριστικά, πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες, με στόχο να δοθεί τέλος στο Κυπριακό ζήτημα.

Όπως,

μάλιστα, αναφέρει η POLITICO, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, «έσπασε τα τηλέφωνα» χθες, καθώς πραγματοποίησε συνομιλίες και με τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Μάρτιν Σουλτς, την Τζο Μπάιντεν και τον Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να τους διαβεβαιώσει ότι δεν έχουν διακοπεί οριστικά οι συζητήσεις, δήλωση που έχει κάνει κι σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει, ότι οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων επιμένουν στην άποψή τους ότι υπάρχει ακόμα πιθανότητα συμφωνίας για την επανένωση της νήσου, αλλά παράλληλα θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής θα είναι πιθανώς πολύ πιο σκληρές και θα διεξαχθούν με πιο αργούς ρυθμούς.

Σήμερα συνομίλησε με τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, και με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Αργότερα μέσα στην Πέμπτη πρόκειται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την ύπατη εκπρόσωπο για εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας έχουν άριστη συνεργασία και ότι οποιεσδήποτε εικασίες για ενδεχόμενο κρίσης είναι αδικαιολόγητες.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε χαρακτηριστικά:

Να σταματήσουν – όχι εσείς, εσείς μεταδίδετε το τί ακούτε – κάποιοι να καλλιεργούν σε τέτοιες κρίσιμες ώρες ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει κρίση μεταξύ των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας. Είμαστε σε άριστη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό, που εκφράζει οπωσδήποτε τις πολιτικές που διαμορφώνονται μέσα από την ομάδα την κυβερνητική και ως εκ τούτου θεωρώ αδικαιολόγητες, αυτή ιδιαίτερα την κρίσιμη ώρα, τις εικασίες που εκφράζονται από τον οποιονδήποτε

Αναφερόμενος στις τηλεφωνικές επαφές του με ξένους ηγέτες ξεκαθάρισε:

Οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς βρίσκουν κατανόηση και τα διαβήματα στα οποία προχωρεί γίνονται όχι για να αποδοθεί η ευθύνη στον οποιονδήποτε, αλλά για να αποτυπωθούν τα πραγματικά γεγονότα και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Είναι σημαντικό, ότι κατανοούν απόλυτα τις θέσεις μας και πόσο δικαιολογημένη είναι η απαίτηση των Ελληνοκυπρίων να αισθανθούν ένα αίσθημα δικαίωσης

Και πρόσθεσε:

Τα εδάφη που κατέχονται σήμερα, πρόσθεσε, «δεν είναι παρά εδάφη τα οποία ανήκουν στους Ελληνοκύπριους. Δεν παραγνωρίζουμε οπωσδήποτε το γεγονός ότι πέρασαν 42 χρόνια αλλά αυτό δεν αλλοιώνει το δίκαιο. Επομένως, αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι μια λύση που να μην παραγνωρίζει προβλήματα που ενδεχόμενα να δημιουργηθούν, αλλά την ίδια ώρα και επιβεβλημένα δικαιώματα που πρέπει να αναγνωριστούν

Διαβάστε επίσης:

Σε αναζήτηση λύσης για το Κυπριακό- Το μήνυμα του Κοτζιά και η ετοιμότητα του Αναστασιάδη

The post Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη- Γιουνγκέρ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα