Προκαλούν ξανά οι Ταλιμπάν: Απείλησαν να σκοτώσουν εργαζόμενες σε ΜΚΟ εάν δεν φορούσαν μπούρκα

11:41 23/1/2022 - Πηγή: iPop

Η θρησκευτική αστυνομία των Ταλιμπάν απείλησε να σκοτώσει γυναίκες που εργάζονται σε ΜΚΟ σε μια βορειοδυτική επαρχία του Αφγανιστάν, αν δεν φορέσουν την μπούρκα που καλύπτει τα πάντα, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο μέλη του προσωπικού. Τα δικαιώματα των Αφγανών, ιδιαίτερα των γυναικών και των κοριτσιών, περιορίζονται όλο και περισσότερο από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο μετά την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ

κυβέρνησης.

Φρίκη και παράνοια: Στο Αφγανιστάν πουλούν τις κόρες τους για να επιβιώσουν

Οι Ταλιμπάν απειλούν να σκοτώσουν γυναίκες σε ΜΚΟ αν δεν φορέσουν μπούρκα

Οι γυναίκες αποσπώνται από τη δημόσια ζωή και σε μεγάλο βαθμό αποκλείονται από κυβερνητικές θέσεις εργασίας, ενώ τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια είναι κλειστά.

Δύο εργαζόμενοι σε διεθνείς ΜΚΟ στην επαρχία Μπαντγκίς δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το τοπικό τμήμα του Υπουργείου για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας συναντήθηκε με ομάδες βοήθειας την Κυριακή. «Μας είπαν… αν οι γυναίκες υπάλληλοι έρθουν στο γραφείο χωρίς να φορέσουν μπούρκα, θα τις πυροβολήσουν», είπε μια εργαζόεμενη, ζητώντας να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας. Οι γυναίκες πρέπει επίσης να συνοδεύονται στη δουλειά από έναν άνδρα κηδεμόνα, πρόσθεσε.

Μια δεύτερη πηγή της ΜΚΟ επιβεβαίωσε τις προειδοποιήσεις. «Είπαν επίσης ότι θα έρθουν σε κάθε γραφείο χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση για να ελέγξουν ότι τηρούνται οι κανόνες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Μια ειδοποίηση προς τις ΜΚΟ που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ανέφερε την απειλή πυροβολισμών, αλλά διέταξε τις γυναίκες να καλυφθούν.

Οι γυναίκες στο βαθιά συντηρητικό Αφγανιστάν γενικά καλύπτουν τα μαλλιά τους με μαντίλα ούτως ή άλλως, ενώ η μπούρκα, υποχρεωτική υπό το πρώτο καθεστώς των Ταλιμπάν, από το 1996 έως το 2001, εξακολουθεί να φοριέται ευρέως, ιδιαίτερα έξω από την πρωτεύουσα Καμπούλ. Απελπισμένοι για διεθνή αναγνώριση για την απελευθέρωση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων, οι Ταλιμπάν απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό να εκδώσουν εθνικές πολιτικές που προκαλούν οργή στο εξωτερικό.

Οι επαρχιακοί αξιωματούχοι, ωστόσο, έχουν εκδώσει διάφορες κατευθυντήριες γραμμές και διατάγματα με βάση τις τοπικές ερμηνείες του ισλαμικού νόμου και των αφγανικών εθίμων. Στην Καμπούλ νωρίτερα αυτό το μήνα, αφίσες κολλήθηκαν σε καφετέριες και καταστήματα που διέταζαν τις Αφγανές να καλυφθούν, εικονογραφημένες με μια εικόνα της μπούρκας.

Οι γυναίκες απαγορεύεται να εμφανίζονται σε τηλεοπτικές σειρές και πρέπει να συνοδεύονται από έναν άνδρα κηδεμόνα στα ταξίδια μεταξύ πόλεων. Μικρές και διάσπαρτες διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει διεκδικώντας τα δικαιώματα των γυναικών, τα οποία είχαν βελτιωθεί ελαφρώς τα τελευταία 20 χρόνια στο πατριαρχικό μουσουλμανικό έθνος. Ωστόσο, αρκετοί ακτιβιστές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχαν κρυφτεί στην πρωτεύουσα αυτή την εβδομάδα μετά από μια σειρά επιδρομών που οδήγησαν στη σύλληψη τριών γυναικών.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Προκαλούν ξανά οι Ταλιμπάν: Απείλησαν να σκοτώσουν εργαζόμενες σε ΜΚΟ εάν δεν φορούσαν μπούρκα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προκαλούν, Ταλιμπάν, Απείλησαν, ΜΚΟ,prokaloun, taliban, apeilisan, mko