Πρίγκιπας William: Το σχόλιό του για τον πόλεμο στην Ουκρανία και η οργή των social media

11:30 11/3/2022 - Πηγή: iPop

Ο πρίγκιπας William αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις για το σχόλιό του ότι ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία «είναι πολύ ξένος στην Ευρώπη», με πολλούς να επισκέπτονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ζητήσουν εξηγήσεις από την Βασιλική Οικογένεια για κάτι που θεωρούν «ρατσιστικό» σχόλιο.

Ο William προχώρησε στο συγκεκριμένο σχόλιο κατά την επίσκεψή του στο Ουκρανικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Λονδίνο την Πέμπτη, 10/3. Αυτός και η Kate ήταν εκεί για να συναντηθούν με εθελοντές και να ακούσουν για τη σημασία της πολεμικής βοήθειας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πλάνα από την εκδήλωση έδειξαν ότι ο πρίγκιπας προχώρησε στο εξής σχόλιο: «Όλοι είναι τρομοκρατημένοι με αυτό που βλέπουν στις ειδήσεις κάθε μέρα, είναι σχεδόν αδιανόητο να τις παρακολουθείς, να τις βλέπεις».

«Για τη γενιά μας, είναι πολύ ξένο να το βλέπει κανείς αυτό στην Ευρώπη».

During a visit to the Ukrainian Cultural Centre yesterday, Prince William said: “Everyone is horrified by what they are seeing. The news every day, it’s almost unfathomable. For our generation, it’s very alien to see this in Europe. We’re all right behind you.” Watch here pic.twitter.com/kQFbcivgvK

— Lizzie Robinson (@LizzieITV) March 10, 2022 Οι έντονες αντιδράσεις στα social media και το σχόλιο του πρίγκιπα William:

Ο δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Qasim Rashid αμφισβήτησε την αδυναμία του William να αναγνωρίσει την ιστορία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Prince William says conflict is “very alien” to Europe, unlike Asia & Africa.

How do you have a 1000 year history of colonialism, a literal 100 year war, launch 2 World Wars, allow multiple genocides, & bomb a dozen nations since 9/11 alone—yet make this type of a statement. pic.twitter.com/eIOJiFmkma

— Qasim Rashid, Esq. (@QasimRashid) March 10, 2022

«Πώς έχετε μια ιστορία 1000 χρόνων αποικιοκρατίας, έναν κυριολεκτικό πόλεμο 100 ετών, ξεκινήσατε 2 Παγκόσμιους Πολέμους, επιτρέψατε πολλαπλές γενοκτονίες και βομβαρδίσατε δώδεκα έθνη μόνο από την 11η Σεπτεμβρίου — ωστόσο κάνετε μια τέτοια δήλωση;» αναρωτήθηκε ο Rashid στο Twitter.

Ο Δρ. Shola Mos-Shogbamimu, ένας εξέχων σχολιαστής στη Βρετανία, δήλωσε στο Newsweek ότι οι παρατηρήσεις του William εξακολουθούν να φαίνονται προσβλητικές, ακόμη και χωρίς αναφορά σε άλλες περιοχές του κόσμου.

«Ο William λέει ότι πρόκειται για κάτι «εξωγήινο» στην Ευρώπη. Αυτό το σχόλιο έρχεται δύο εβδομάδες μετά από τα δυτικά μέσα τα οποία υποστήριζαν κάτι παρόμοιο, λέγοντας επίσης ότι οι δυτικές χώρες είναι πολιτισμένες. Λυπάμαι, αν είναι «εξωγήινο» στην Ευρώπη, πού το αναφέρει ως φυσιολογικό;» είπε στο δημοσίευμα.

Prince William’s comments are deeply offensive. He must apologise

This future King of England parrots racist rhetoric shamelessly

His caucacity after public backlash at Western media humanising White pain while dehumanising Black/Brown pain in #UkraineWar is a slap to our faces https://t.co/2oR1weXASr

— Dr Shola Mos-Shogbamimu (@SholaMos1) March 9, 2022

«Αυτός ο μελλοντικός βασιλιάς της Αγγλίας παπαγαλίζει ξεδιάντροπα τη ρατσιστική ρητορική», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας: «Η ιδιότητά του μετά τις δημόσιες αντιδράσεις στα δυτικά ΜΜΕ που εξανθρωπίζουν τον λευκό πόνο ενώ απανθρωποποιούν τον πόνο των έγχρωμων στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι ένα χαστούκι στα πρόσωπά μας».

Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Bree Newsome χαρακτήρισε τα σχόλια του πρίγκιπα «τυπική ιδεολογία αποικιοκρατών της λευκής υπεροχής».

This is typical white supremacist colonizer ideology. This is such a wildly ahistorical take & they just keep saying it for no reason except to signal some false civilizational superiority of the majority-white nations https://t.co/KF9l68e3Jn

— We Can Build A Better World (@BreeNewsome) March 9, 2022

Ο δημοσιογράφος Otto English είπε ότι «είναι λιγότερο διατεθειμένος να επιτεθεί στον πρίγκιπα William για τα άστοχα σχόλιά του», προσθέτοντας ότι «είναι πιο διατεθειμένος να ρωτήσει γιατί οι κακώς διατυπωμένες απόψεις ενός μη εκλεγμένου κληρονόμου ενός κληρονομικού αρχηγού κράτους θα πρέπει να έχουν σημασία το 2022».

I'm less inclined to attack Prince William for his ill advised comments and more inclined to ask why the poorly articulated opinions of an unelected heir to a hereditary head of state should matter in 2022.

Otto English (@Otto_English) March 9, 2022

Τα σχόλια του William έρχονται αφότου ο ανταποκριτής του CBS News Charlie D’Agata κατηγορήθηκε επειδή αποκάλεσε την Ουκρανία «σχετικά πολιτισμένη» σε αντίθεση με χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Δεν είναι ένα μέρος, με όλο τον σεβασμό, όπως το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, όπου οι συγκρούσεις μαίνονται εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο D’Agata on air, αναφέρει η HuffPost.

“Civilized”
pic.twitter.com/AiU7uVmjMr

— Imraan Siddiqi (@imraansiddiqi) February 26, 2022

«Πρόκειται για μια σχετικά πολιτισμένη, σχετικά ευρωπαϊκή χώρα—πρέπει να επιλέξω προσεκτικά αυτές τις λέξεις—, μια χώρα όπου δεν θα το περίμενες ούτε πίστευες ότι θα συμβεί».

Ο D’Agata αργότερα ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας: «Μίλησα με τρόπο που μετανιώνω και για αυτό λυπάμαι».

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στα τέλη του περασμένου μήνα, οι ιστορίες ρατσισμού που απευθύνονται σε έγχρωμους ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από την Ουκρανία έγιναν πρωτοσέλιδα.

«Οδός Ουκρανών Ηρώων»: Αυτή είναι η χώρα που μετονόμασε τον δρόμο της ρωσικής πρεσβείας – Μία πράξη διαμαρτυρίας προς την ρωσική εισβολή

Το NPR αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov δέχτηκε πυρά την περασμένη εβδομάδα επειδή είπε ότι η χώρα του θα δεχόταν οποιονδήποτε αριθμό προσφύγων επειδή «αυτοί οι άνθρωποι είναι έξυπνοι, είναι μορφωμένοι άνθρωποι. Αυτό δεν είναι το προσφυγικό κύμα το οποίο έχουμε συνηθίσει, άνθρωποι που δεν ήμασταν σίγουροι για την ταυτότητά τους, άνθρωποι με ασαφές παρελθόν, που θα μπορούσαν να ήταν ακόμη και τρομοκράτες…»

Λίγο μετά την έναρξη της εισβολής, η ρεπόρτερ του BBC Stephanie Hegarty μοιράστηκε ότι είχε δει μία Νιγηριανή φοιτήτρια να μην μπορεί να περάσει με ασφάλεια στην Πολωνία από την Ουκρανία.

A Nigerian medical student at Poland/Ukraine border (Medyka-Shehyni) told me she has been waiting 7hrs to cross, she says border guards are stopping black people and sending them to the back of the queue, saying they have to let 'Ukrainians' through first.

— Stephanie Hegarty (@stephhegarty) February 26, 2022

«Μια Νιγηριανή φοιτήτρια ιατρικής στα σύνορα Πολωνίας/Ουκρανίας (Medyka-Shehyni) μου είπε ότι περίμενε 7 ώρες για να περάσει, λέει ότι οι συνοριοφύλακες σταματούν τους έγχρωμους και τους στέλνουν στο πίσω μέρος της ουράς, λέγοντας ότι πρέπει να αφήσουν τους Ουκρανούς», έγραψε η Hegarty στο Twitter.

Ο William και η Kate εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους στον λαό της Ουκρανίας αμέσως μετά την επίθεση του Putin, λέγοντας σε ένα tweet «στεκόμαστε δίπλα στον Πρόεδρο και σε όλο τον λαό της Ουκρανίας καθώς αγωνίζονται γενναία για αυτό το μέλλον».

In October 2020 we had the privilege to meet President Zelenskyy and the First Lady to learn of their hope and optimism for Ukraine’s future.

Today we stand with the President and all of Ukraine’s people as they bravely fight for that future W & C

— The Duke and Duchess of Cambridge (@KensingtonRoyal) February 26, 2022

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy απάντησε ευχαριστώντας τους για την υποστήριξή τους.

Olena and I are grateful to the Duke and Duchess of Cambridge @RoyalFamily that at this crucial time, when Ukraine is courageously opposing Russia's invasion, they stand by our country and support our brave citizens. Good will triumph.

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 1, 2022

«Η Olena και εγώ είμαστε ευγνώμονες στον Δούκα και τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ που σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, όταν η Ουκρανία αντιτίθεται με θάρρος στην εισβολή της Ρωσίας, στέκονται δίπλα στη χώρα μας και υποστηρίζουν τους γενναίους πολίτες μας», είπε.

«Το καλό θα θριαμβεύσει».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πρίγκιπας William: Το σχόλιό του για τον πόλεμο στην Ουκρανία και η οργή των social media εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα