Πρεμιέρα με πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πινακίδες για POS

08:35 1/2/2017 - Πηγή: iPop

Από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, οι επιχειρήσεις οφείλουν να δείχνουν εμφανώς με ειδικές πινακίδες ότι είναι διαθέσιμες οι πληρωμές μέσω POS. Εάν οι καταστηματάρχες δεν τοποθετήσουν σχετική πινακίδα, τότε θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι καταστηματάρχες οφείλουν να τοποθετούν σε εμφανές σημείο στις βιτρίνες των καταστημάτων αλλά και κοντά στο ταμείο ειδικές πινακίδες, οι οποίες ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με το εάν δέχονται πληρωμή με κάρτα.

Ο νέος νόμος ορίζει ότι για τις πληρωμές με κάρτα «οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι

αποδέχονται κάρτες πληρωμών, ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο».

Το ΥΠΟΙΚ επιχειρεί να ενισχύσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ το επόμενο βήμα του σ’ αυτό το πλαίσιο θα είναι απόφαση η οποία θα περιγράφει τα επαγγέλματα και τις κατηγορίες παροχής υπηρεσιών, οι οποίες υποχρεωτικά θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS για τη διενέργεια συναλλαγών με πλαστικό χρήμα.

Θυμίζουμε ότι η υποχρεωτική εγκατάσταση POS γίνεται σε τρεις φάσεις:

Η πρώτη θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 και θα περιλαμβάνει την υποχρέωση εγκατάστασης POS από τα καταστήματα εστίασης, καθώς και άλλα επαγγέλματα με υψηλή παραβατικότητα.Η δεύτερη θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2017.Η τρίτη φάση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Η Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και τα Τμήματα Εμπορίου των Διευθύνσεων Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας είναι αρμόδια για τη διενέργεια ελέγχου και επιβολή προστίμων, εάν οι καταστηματάρχες δεν συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία.

Εάν το πρόστιμο των 1.000 ευρώ πληρωθεί μέσα σε 30 ημέρες απ’ την επιβολή του, τότε μειώνεται στο μισό.

Για να εφαρμοστεί το μέτρο θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση απόφασης του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με την οποία να ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διενέργεια του ελέγχου.

The post Πρεμιέρα με πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πινακίδες για POS appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα