Συνεχείς πιέσεις και στο βάθος η δεύτερη αξιολόγηση

21:50 31/1/2017 - Πηγή: iPop

Πιέσεις μέσω της ρητορικής οδού δέχεται η Κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, τόσο απ’ την ελληνική πολιτική σκηνή, όσο και απο Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι μέρες περνούν και ο Ιανουάριος μόλις έφθασε στο τέλος του, χωρίς, όμως, να υπάρχει κάποια εξέλιξη όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση.

Οι διαπραγματεύσεις παραμένουν «παγωμένες» και όλες οι πλευρές εργάζονται προκειμένου να επιστρέψουν οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

Αυτό άλλωστε διεμήνυσαν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις δηλώσεις τους μετά το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο, όπως προκύπτει απ’ τις τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.

Ο Regling ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει την επόμενη δόση, εάν το ΔΝΤ δεν αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, ο ESM διέψευσε την Τρίτη την είδηση ότι ο Regling δήλωσε πως το ΔΝΤ μπορεί να συμμετέχει και απλώς ως τεχνικός σύμβουλος.

Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά;

Ότι παρά την «χαλαρότητα» ότι υπάρχει πρόγραμμα και χωρίς το ΔΝΤ, στην παρούσα φάση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Τόσο ο ESM, όσο και η Γερμανία ασκούν πιέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ωστόσο, το Ταμείο έχει θέσει αυστηρούς όρους για να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ενώ επιμένει στη λήψη μέτρων εάν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμείνει ο 3,5%.

Παράλληλα, επιθυμεί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι εταίροι κρίνουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και διαχειρίσμο.

Μπορεί το επόμενο ορόσημο που έχει τεθεί να είναι το Eurogroup, όμως, οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου.

Photo: BBC

The post Συνεχείς πιέσεις και στο βάθος η δεύτερη αξιολόγηση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα