Πρεμιέρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς με αυστηρά μέτρα – Κάθε πότε πρέπει να κάνουν τεστ τα παιδιά;

12:00 13/9/2021 - Πηγή: iPop

Το πρώτο κουδούνι του νέου σχολικού έτους χτύπησε και οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία με όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του κορονοϊού. Μάσκες, τεστ και αντισηπτικά θα είναι τα όπλα μαθητών και καθηγητών απέναντι στην πανδημία με στόχο να αποφευχθεί ένα νέο κλείσιμο των σχολικών μονάδων. Τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα 13/09 ενώ δόθηκαν περισσότερες διευκρινήσεις σχετικά με τις μέρες διεξαγωγής των τεστ

και το πρωτόκολλο εμφάνισης κρούσματος.

Πρεμιέρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς: Τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων

Από σήμερα 13/09 οι μαθητές θα προσέρχονται στις αίθουσες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ. Ωστόσο, μόνο οι μαθητές θα έχουν το δικαίωμα διεξαγωγής self test. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ.

Τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για μαθητές προβλέπονται δύο τεστ την εβδομάδα, εργαστηριακά και self test αντίστοιχα, τα οποία θα πρέπει να διεξάγονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Τι αλλάζει από Δευτέρα 13/9 και πόσο ακριβή θα είναι η ζωή για τους ανεμβολίαστους;

Τι γίνεται σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Ωστόσο, βασική πρόθεση είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και να αποφευχθεί το κλείσιμο τάξεων ή σχολικών μονάδων. Έτσι, για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεκπαίδευση.

Πίσω στα θρανία: Προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον ανά ηλικιακή ομάδα

Τι προβλέπεται για τις στενές επαφές των κρουσμάτων

Εάν εντοπιστεί κρούσμα σε μια σχολική τάξη το πρωτόκολλο προβλέπει για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

Δυο εργαστηριακά τεστ -rapid πέραν των προβλεπομένωνΕάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά)

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

Δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Πρεμιέρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς με αυστηρά μέτρα – Κάθε πότε πρέπει να κάνουν τεστ τα παιδιά; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα