Πόσο υπάκουοι είναι οι άνθρωποι;

06:02 12/9/2014 - Πηγή: iPop

Πόσο υπάκουοι είναι οι άνθρωποι και πιο ειδικά πόσο υπάκουος πιστεύεις πως είσαι εσύ; Μια έρευνα μπορεί να αποκαλύψει πολλά τρομακτικά στοιχεία, που θα σε κάνουν να αναρωτηθείς πάρα πολλά πράγματα.

Ο άνθρωπος είναι ένα μυστήριο πλάσμα, όπως είπε και ο Λεπά, αλλά όταν καταφέρεις να καταλάβεις, σε διάφορους τομείς, είναι πραγματικά τρομακτικά και ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα και οι γνώσεις που αποκομίζεις. Βέβαια, δεν ξέρουμε αν πέρασε από το μυαλό σου, αλλά όλα αυτά δεν ισχύουν για τη γυναίκα

σου. Αυτή και την πεθερά σου, ούτε η επιστήμη δεν μπορεί να την εξηγήσει.

Ο Milgram, λοιπόν, αποφάσισε να κάνει μια έρευνα και ένα πείραμα πάνω στο πόσο υπάκουοι είναι οι άνθρωποι. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο όλοι απορούσαν για το πως έκαναν οι στρατιώτες τόσο αποτρόπαιες πράξεις και βασανιστήρια. Έτσι ο Milgram σκέφτηκε να δει πόσο υπάκουοι είναι οι άνθρωποι κάτω υπό κανονικές συνθήκες και όχι πολέμου.

Αποφάσισε να πάρει μερικούς εθελοντές και να πάνε στο εργαστήριο. Να σημειωθεί πως δεν ήταν σαδιστές και δεν είχαν τέτοιες τάσεις. Εκεί θα έδινε την εντολή στους εθελοντές να κάνουν ηλεκτροσόκ σε ανθρώπους και να μην παραβούν τις εντολές, μέχρι να τους ζητηθεί να σταματήσουν. Το να βλέπεις έναν άνθρωπο να πονάει και να είσαι η αιτία δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά όταν έχεις πάρει την εντολή, τότε τι κάνεις;

Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, ανακάλυψαν πως το 63% των εθελοντών έφτασε μέχρι το τέλος και εκτέλεσε τις εντολές που του δόθηκαν. Ακόμα και όταν ο άνθρωπος, που δεχόταν το ηλεκτροσόκ, ούρλιαζε σαν τρελός από τον πόνο, δεν σταμάτησαν.

Έτσι βγάλαμε το συμπέρασμα πως όλα είναι δυνατά και πως ο άνθρωπος είναι ένα υπάκουο «ζώο», το οποίο μπορεί να κάνει αποτρόπαια πράγματα στο όνομα της υποταγής και υπακοής σε κάποιον.

The post Πόσο υπάκουοι είναι οι άνθρωποι; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα