Πόσο έξυπνος πρέπει να είσαι για να γίνεις δημιουργικός;

06:02 21/10/2014 - Πηγή: iPop

Πόσο έξυπνος πρέπει να είσαι για να γίνεις δημιουργικός; Μήπως ο Picasso και ο Mozart είχαν υπεράνθρωπη ευφυΐα και κατάφεραν να δημιουργήσουν τα αριστουργήματά τους;

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να μην κάνουμε τέτοιου είδους ερωτήσεις στον εαυτό μας και καταλήγουμε βιαστικά στο συμπέρασμα πως δεν έχουμε βρει ακόμα την σωστή στρατηγική ή δεν έχουμε τα κατάλληλα ταλέντα για να γίνουμε επιτυχημένοι! Μπορεί αυτές οι σκέψεις όντως να έχουν υπόσταση… ή να υπάρχει ένα κομμάτι

της ιστορίας που δεν γνωρίζουμε!

«The Termites»

Το 1921, ένας ψυχολόγος, ο Lewis Terman, από το Stanford University, ξεκίνησε μία μελέτη στα πλαίσια της οποίας βρήκε τους 1000 πιο έξυπνους φοιτητές στην Καλιφόρνια έχοντας σαν δείκτη μέτρησης το δείκτη IQ τους. Έπειτα από μεγάλη έρευνα ο Terman μάζεψε ένα δείγμα το οποίο αποτελούταν από 856 αγόρια και 672 κοπέλες. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές έμειναν στην ιστορία γνωστοί ως «The Termites».

Ο Terman και η ομάδα του ξεκίνησαν να κάνουν μία σειρά από τεστ στα παιδιά. Μέτρησαν το IQ, ανέλυσαν πόσα βιβλία είχε διαβάσει το κάθε παιδί μέχρι εκείνη τη στιγμή της ζωής τους, κατέγραψαν το ιατρικό ιστορικό τους και τους υπέβαλαν σε πολλά ακόμα test και αυτό ήταν μόνο η αρχή!

Αυτό που έκανε ξεχωριστή την μελέτη του Terman, ήταν ότι ήταν η πρώτη μελέτη που ερευνούσε τους συμμετέχοντες σε βάθος ετών. Η μελέτη του η οποία έμεινε γνωστή ως «Genetic Studies of Genius», μάζευε πληροφορίες για την εξέλιξη των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωή τους! Ο Terman μάζευε πληροφορίες κατά τα έτη 1928, 1936, 1940, 1945, 1950 και 1955. Μετά τον θάνατο του Terman το 1956, οι συνεργάτες τους συνέχισαν να μαζεύουν πληροφορίες για τους Termites το 1960, 1972, 1977, 1982 και 1986.

Για να μην πολυλογούμε, στα πλαίσια της έρευνας μάζεψαν τα πιο έξυπνα παιδιά της Καλιφόρνιας και άρχισαν να μελετούν την επιτυχία τους κατά τη διάρκεια όλης της ζωής τους. Δεκαετίες αργότερα, οι ερευνητές κατέληξαν σ ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα!

Threshold Theory

Η ενδιαφέρουσα ανακάλυψη που βγήκε από την έρευνα του Terman λέει: Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να εξισώνουν την ευφυΐα με την ιδιοφυΐα, ένα σημαντικό συμπέρασμα από τη μελέτη Terman είναι ότι το υψηλό IQ δεν είναι ισοδύναμο με το να είναι κάποιος δημιουργικός! Μεταγενέστερες μελέτες από άλλους ερευνητές ενισχύουν το συμπέρασμα του Terman, καταλήγοντας στη θεωρία που είναι γνωστή σήμερα ως Threshold Theory, η οποία υποστηρίζει ότι πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο, η νοημοσύνη δεν έχει μεγάλη επίδραση στη δημιουργικότητα καθώς οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι είναι αρκετά έξυπνοι, αλλά δεν χρειάζεται να είναι κάποιος τόσο έξυπνος, όπως μετριέται από τα συμβατικά τεστ νοημοσύνης. Ένα IQ το οποίο φτάνει το 120, δείχνει ότι κάποιος είναι πολύ έξυπνος, αλλά όχι και αρκετά επαρκής για να είναι δημιουργική ιδιοφυΐα.

The post Πόσο έξυπνος πρέπει να είσαι για να γίνεις δημιουργικός; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα