Πόσο ανθεκτικοί είναι οι τετράποδοι φίλοι μας στην αλλαγή της διατροφής τους; Οι ερευνητές απαντούν!

19:14 11/9/2021 - Πηγή: iPop

Μερικοί ιδιοκτήτες βίγκαν κατοικίδιων ζώων, έχοντας αλλάξει αισθητά τον τρόπο με τον οποίο τρέφονται θέλουν να πετύχουν το ίδιο και στα κατοικίδια τους. Κάτι τέτοιο, όμως, μπορεί να γίνει; Πόσο εύκολο είναι τα κατοικίδια μας να αλλάξουν τη διατροφή τους; Είναι καλή η βίγκαν διατροφή για τα σκυλιά; Η έρευνα μας απαντά.

Η αρχή της έρευνας

Τον Ιούνιο του 2016, ένας χρήστης ιστολογίου Tumblr δημοσίευσε μια φωτογραφία του δείπνου που επρόκειτο να προσφέρει στο Λαπραντόρ του, τη Maggie.

Όπως έγραφε το ποστ «στο μενού για τη Maggie, απόψε, θα έχουμε πουρέ γλυκοπατάτας, καθαρό καστανό ρύζι, φυτικά τόφου, σπόρους τσία και πεπτικά ένζυμα. Φαίνεται ενθουσιασμένη; Αυτή είναι!».

Unsplash/ Camylla Battani

Η Maggie, βάσει των αντιδράσεων που ακολούθησαν μετά την ανάρτηση, μάλλον ήταν απογοητευμένη από το γεύμα της. Αυτή ήταν η απάντηση που κατέκλεισε τα social media του χρήστη. Πολλοί ήταν εξοργισμένοι που ένας ιδιοκτήτης σκύλου αποφάσισε να ταΐσει το κατοικίδιο του τροφές, οι οποίες δεν είχαν καθόλου ζωική πρωτεΐνη, αλλά αποτελούνταν από χορτοφαγικά προϊόντα.

Ποια είναι η σωστή διατροφή για έναν μεγάλο σε ηλικία σκύλο;

Η αρχή της έρευνας και η απάντηση στο αν είναι καλή η βίγκαν διατροφή για τα σκυλιά

Η ανάρτηση και η πιο συγκεκριμένα ο σάλος που προκλήθηκε στα σχόλια έγινα viral, γεγονός που αποτέλεσε μετά τροφή για σκέψη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η χορτοφαγία και γενικότερα ο «βιγκανισμός» αυξήθηκε 600% στις ΗΠΑ την τριετία μεταξύ 2014 και 2017. Έτσι γεννήθηκε και η ιδέα της αλλαγής διατροφής στα κατοικίδια. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αυτή η τάση δεν είναι ιδανική και για τα κατοικίδια.

Την απάντηση στο ερώτημα «είναι καλή η βίγκαν διατροφή για τα σκυλιά» οι ερευνητές την δικαιολογούν, κάνοντας αναφορά στη φύση. «Η αλλαγή στην διατροφή, ενός φύσει σαρκοφάγου ζώου είναι επικίνδυνη», υπογραμμίζουν οι ερευνητές, παροτρύνοντας του ιδιοκτήτες κατοικίδιων να βάλουν «στοπ» σε αυτή την ενέργεια.

Πέραν του επιχειρήματος για τη φύση του ζώου, οι συγκεκριμένοι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως οι φυτικές τροφές δεν έχουν τις απαραίτητες ουσίες για τον οργανισμό ενός ζώου. Ναι μεν είναι πλούσιες με πάρα πολλά συστατικά στοιχεία, τα οποία όμως δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις διατροφικές ανάγκες τους.

Pexels Υπάρχει όμως και η άλλη οπτική

Μπορεί η συγκεκριμένη έρευνα να τάσσεται κατά της βίγκαν διατροφής για τα σκυλιά, ωστόσο, άλλα ευρήματα υποστηρίζουν πως με μια ομαλή μετάβαση, τα κατοικίδια μπορούν να ακολουθήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου ότι, εκτός του ότι ο γηραιότερος σκύλος στον κόσμο που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες ήταν βίγκαν, πολλές συσκευασμένες ζωοτροφές έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στα σκυλιά.

Υπάρχει συμπέρασμα;

Ναι και για εμάς είναι πολύ απλό: Ο σκύλος σου μπορεί να ακολουθεί βίγκαν διατροφή εφόσον αυτή η μετάβαση είναι ομαλή, πάντα παίρνοντας τη συμβουλή του κτηνιάτρου σου για τις ανάγκες του κατοικιδίου σου και φυσικά φροντίζοντας η διατροφή του να είναι πλούσια σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πόσο ανθεκτικοί είναι οι τετράποδοι φίλοι μας στην αλλαγή της διατροφής τους; Οι ερευνητές απαντούν! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα