Πώς να μην σταματήσεις να πιστεύεις στον έρωτα αν βγήκες μόλις από μια τοξική σχέση

20:01 19/8/2022 - Πηγή: iPop

Πώς μετά από μια τοξική σχέση μπορείς να ξαναπιστέψεις στον έρωτα και να ζήσεις τον έρωτα με όλες σου τις αισθήσεις; Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπεις ανθρώπους σμπαραλιασμένους, πονεμένους, που μάζεψαν τα κομμάτια τους και βγήκαν από μια τραυματική σχέση, γεμάτη από λεκτική, ψυχολογική, ακόμα και σωματική βία. Πόση δύναμη χρειάζεται να ανοίξεις αυτήν την πόρτα μια μέρα, να μαζέψεις την αξιοπρέπειά σου και να φύγεις για πάντα. Είναι η αγάπη, είναι η συνήθεια, είναι το γεγονός ότι έμαθες να μένεις μουδιασμένος μπροστά σε καταστάσεις που έμοιαζες ανικανη να αντιμετωπίσεις. Και ο έρωτας; Ο έρωτας είναι εκεί έξω και σε περιμένει. Και αυτό που ζούσες μέχρι τώρα δεν ήταν ούτε έρωτας, ούτε αγάπη. Η αγάπη δεν πονάει με κανέναν τρόπο. Η αγάπη, ανυψώνει, η αγάπη μεγαλουργεί, προστατεύει, φροντίζει.

Μην αφήσεις μια κακή εμπειρία από προηγούμενη σχέση, να καταστρέψει τις επόμενες

Κάθε φορά που γνωρίζουμε έναν νέο άνθρωπο στη ζωή μας, ενώνονται δύο ψυχές με εμπειρίες από παιδική ηλικία, τραύματα, προηγούμενες σχέσεις και εμπειρίες που μπορεί να θεωρεί ο καθένας ως δεδομένο ότι συμβαίνει ντε φάκτο στη ζωή και ότι όλες οι σχέσεις είναι έτσι. Χρειάζεται ωριμότητα, που έρχεται συν τω χρόνω, αποδοχή, αγάπη του εαυτού μας και ύστερα θα έρθει και η ένωση με τον νέο άνθρωπο.

Αν δεν είσαι έτοιμη ψυχολογικά, είτε από τον λάθος τρόπο που μεγάλωσες, είτε από τις μη λειτουργικές σχέσεις του παρελθόντος, είτε από πονεμές καταστάσεις που θεωρούσες ως φυσιολογικές, πώς θα ανοίξεις την πόρτα της καρδιάς σου να υποδεχθείς τον νέο άνθρωπο στη ζωή σου. Κάθε άνθρωπος που βλέπουμε έχει έναν αγώνα. Άλλος παλεύει να αποδείξει την αξία του αιώνια, άλλος κρατάει το ρόλο του σάκου του box, άλλος νομίζει ότι είναι ο βασιλιάς που οφείλουν όλοι να τον υπηρετούν. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Οι σχέσεις είναι πολύπλοκες. Η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι μια ολόκληρη επιστήμη.

Μια μόνο είναι η σταθερά και είναι δική σου δουλειά να την βρεις

Η αυτογνωσία σου και η αυτοαποδοχή σου. Να σε γνωρίσεις, να σε καταλάβεις, να σε αποδεχτείς και να σε αγαπήσεις. Αξίζεις την αγάπη όλων ακόμα και χωρίς αποδείξεις αξίας. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε αξία είτε είναι σε θέση οι άλλοι γύρω μας να το καταλάβουν είτε όχι.

Αν ξέρεις την αξία σου, ξέρεις ποιος είσαι και πού πας, ποτέ δεν πρόκειται να ανεχθείς μια συμπεριφορά δίχως σεβασμό. Ακόμα και αυτή η τοξικότατη σχέση που μόλις κατάφερες να βγάλεις από τη ζωή σου είναι το πιο σπουδαίο μάθημα για τη ζωή σου. Το μάθημα αυτό λέει ότι ξέρεις ποιος είσαι, ξέρεις ακριβώς τι θες από τον σύντροφο της ζωής σου και από εδώ και πέρα δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψεις στον εαυτό σου να ζήσει κάτι παρόμοιο.

PexelsΠιστεύοντας ξανά στον έρωτα μετά από μια τοξική σχέση

Φεύγοντας από αυτήν τη σχέση, θα χρειαστεί να πάρεις χρόνο να γιατρέψεις τις πληγές σου. Πρέπει να μείνεις μόνη μετά από αυτήν την εμπειρία, δεν αξίζει ούτε σε σένα ούτε στον επόμενο άνθρωπο που θα έρθει να πληρώσει τα σπασμένα της προηγούμενης τοξικής σχέσης. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και δεν έχεις τον μαγνήτη για τον χειρότερο σύντροφο (το λέω ευγενικά, ξέρεις ποια λέξη του ταιριάζει).

Κάπου εκεί έξω είναι το απόλυτο match και για σένα, ο άνθρωπος που σου ταιριάζει και του ταιριάζεις. Μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που δεν χρειάζεται πλάι του ούτε έναν σούπερ δυνατό άνθρωπο για να φωτιστεί, ούτε έναν αδύναμο για να φαίνεται εκείνος δυνατός. Οι σχέσεις που έχουν ουσία, είναι αυτές που είναι ισάξιες.

Αυτές που έχουν δομηθεί ώστε οι δύο τους να προχωράνε δίπλα δίπλα, όχι ο ένας να προπορεύεται και να υποτιμά τον άλλο.

Χρειάζεται χρόνος, να γιατρέψεις και να επουλώσεις τις πληγές σου από αυτό που μόλις βγήκες. Από σεβασμό σε σένα και στον επόμενο που θα έρθει. Και πού ξέρεις μπορεί να είναι όντως ο άνθρωπός σου. Φυσικά να πιστέψεις στον έρωτα, ο έρωτας είναι υπέροχος σαν τη θάλασσα που λέει και το ποίημα, αλίμονο αν κόψουμε τα μπάνια
Μόνο και μόνο γιατί πνίγηκαν πεντέξι.

Τώρα δεν μπορείς να το δεις…

Γιατί έχεις μόλις βγει από μεγάλο πόνο και τοξικότητα. Όμως σε λίγα χρόνια θα σε ευγνωμονείς που έφυγες από εκεί και μπορεί να ευγνωμονείς και εκείνον τον άνθρωπο που σου προκάλεσε τόσο πόνο. Για ένα μόνο λόγο, γιατί εξαιτίας του έβαλες τον πήχη ψηλά, έψαξες μέσα σου να βρεις ποια είσαι και τι θες και τελικά, δεν ξανά συμβιβάστηκες ποτέ με τίποτα λιγότερο από αυτό που σου αξίζει. Αν δεν είχε βρεθεί εκείνος τότε, δεν ξέρεις που θα ήσουν σήμερα.

Πώς να μιλάτε με ένα αμυντικό άτομο χωρίς να χάνετε την ψυχραιμία σας-Οι ειδικοί απαντούν

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς να μην σταματήσεις να πιστεύεις στον έρωτα αν βγήκες μόλις από μια τοξική σχέση εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos