Πως να μετατρέψεις τον φόβο και το άγχος σε θετική ενέργεια

15:19 21/4/2017 - Πηγή: iPop

Έχεις νιώσει την καρδιά σου να χτυπάει λες και επρόκειτο να βγει το στήθος σου από μέσα; Έχεις νιώσει φόβο, τους μύες σου τεταμένους και την ανάσα σου βαριά και γρήγορη; Aυτό, λοιπόν, ονομάζεται άγχος και μπορείς εσύ να το μετατρέψεις σε θετική ενέργεια.

Η καρδιά χτυπάει γρήγορα πιθανότατα λόγω της απελευθέρωσης της αδρεναλίνης, μιας ορμόνης που προετοιμάζει το σώμα για δράση. Η ξηροστομία

που πιθανότατα να έχεις, οφείλεται σε υγρά που μετακινούνταν σε άλλα μέρη του σώματός μου όπου χρειάζονται περισσότερο. Αυτές οι αισθήσεις είναι φυσιολογικές και το σώμα κάνει ό,τι κάνει αυτόματα σε στιγμές άγχους.

Η συνειδητοποίηση του τρόπου με τον οποίο το σώμα σου αντιδρά με το φόβο και το άγχος μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο πώς το χειρίζεσαι. Σκέψου την αντίδραση του σώματός σου όταν φοβάσαι. Τι συμβαίνει; Τι αισθήματα παρατηρείς και τι περνά μέσα από το μυαλό σoυ; Η καρδιά σου αγωνίζεται; Ίσως να κοκκινίζεις και να ιδρώνεις; Ίσως αισθάνεσαι ακόμη και την ανάγκη να τρέξεις στο μπάνιο πριν είναι πολύ αργά.

Σκέψου γιατί το σώμα σου μπορεί να αντιδρά με αυτό τον τρόπο. Θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο κρυφό όφελος σε αυτήν την αντίδραση, μία που θα μπορούσες να προσαρμόσεις και να χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου;

Αν δεν φοβάσαι τον φόβο και το άγχος σου και δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να τα εξαλείψεις εντελώς, θα ήταν χρήσιμα για σένα; Μήπως η εγρήγορση που προέρχεται από τον φόβο σου σε βοηθήσει να σκέφτεσαι πιο ξεκάθαρα και πιο γρήγορα; Ίσως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός να σε βοηθήσει να κατευθύνεις τον εαυτό σου στην ρίζα του προβλήματος.

Παρακάτω υπάρχουν κάποιοι τρόποι με τους οποίους αντιδράει το σώμα σου για να καταπολεμήσει το άγχος και τον φόβο:

Ιδρώνοντας: Το σώμα ετοιμάζεται να πολεμήσει. Η εφίδρωση βοηθά στην ψύξη του. Σκέψου το κάπως έτσι: «Το σώμα μου είναι έτοιμο για αυτό το γεγονός που ονομάζεται ζωή! Θα με κρατήσει δροσερό υπό πίεση»Αυξημένος καρδιακός ρυθμός: Το σώμα απελευθερώνει την ορμόνη επινεφρίνη στην κυκλοφορία του αίματος όταν αντιλαμβάνεται την απειλή. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό έτσι ώστε περισσότερο αίμα να πάει σε μέρη του σώματος που μπορεί να χρειαστεί να δράσουν ενάντια στο φόβο. Σκέψου του κάπως έτσι: «Μπορώ να αισθάνομαι άνετα γνωρίζοντας ότι η άμυνα μου ενάντια στο στρες λειτουργεί καλά, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς μου να αποκτήσω δύναμη και ενέργεια».Δυσκολία στην αναπνοή: Τα νεύρα σας είναι σε εγρήγορση, κάνοντας σας να νιώσετε βαρύτητα στο στήθος σας. Σκέψου το κάπως έτσι: Το σώμα μου παίρνει το οξυγόνο που χρειάζεται. Η αυξημένη αναπνοή θα τροφοδοτήσει τους μυς και τον εγκέφαλό μου με οξυγονωμένο αίμα, έτσι θα σκέφτομαι πιο καθαρά και θα αντιδράσω πιο γρήγορα.Ξηρός λαιμός: Τα υγρά εκτρέπονται από μη σημαντικές περιοχές του σώματος όπως το στόμα. Αυτό οδηγεί σε ξηρότητα και δυσκολία στην ομιλία. Σκέψου το κάπως έτσι: Μέρη του σώματός μου που χρειάζονται πραγματικά υγρά θα τα πάρουν τώρα έτσι ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά κάτω από άγχος. Μπορώ όποτε θέλω να πιω μια γουλιά νερό για να υγραίνω το λαιμό μου.

Την επόμενη φορά που θα αισθάνεσαι άγχος σαν να μην έχεις τον έλεγχο της αντίδρασης του σώματός σου, σκέψου το ξανά.

The post Πως να μετατρέψεις τον φόβο και το άγχος σε θετική ενέργεια appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα