Πώς να γίνει η τηλεκπαίδευση εύκολη ενώ δουλεύεις από το σπίτι

18:34 11/3/2022 - Πηγή: iPop

Τηλεκπαίδευση και δουλειά από το σπίτι Vol-έχουμε-πια-χάσει-το-μέτρημα! Τα τελευταία δύο χρόνια δεν ξέρω πόσες φορές έχουμε αναμείνει στο ακουστικό μας για την είσοδο στο Webex, πόσες φορές ακούσαμε: «Κύριε, το χοντρό ή το λεπτό» (οι γονείς θα καταλάβετε είμαι σίγουρη), πόσες φορές γελάσαμε με τις ατάκες των μικρών και πόσες φορές εκνευριστήκαμε γιατί ταυτόχρονα με την τηλεκπαίδευση, κάποιοι κάνουμε και τηλεργασία. Πόσο εύκολο είναι να δουλέψεις στο σπίτι έχοντας δύο παιδιά που κάνουν τηλεκπαίδευση; Με κάποιο τρόπο η αλήθεια είναι ότι μετά από δύο χρόνια αυτή τη φορά λειτούργησε καλά.

pexels/pixabayΤηλεκπαίδευση
και δουλειά από το σπίτι

Εύχομαι σήμερα να είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να κάνουμε τηλεκπαίδευση. Αν και για να είμαι δίκαιη μετά από δύο χρόνια που βιώνουμε αυτήν την κατάσταση, αυτές τις δύο τελευταίες μέρες όλα έμοιαζαν να λειτουργούν ρολόι. Οι συνδέσεις λειτουργούσαν σωστά, τα παιδιά πλέον έχουν ευχέρεια με τους υπολογιστές και δεν χρειάστηκαν σχεδόν καθόλου τη βοήθειά μου για τις συνδέσεις τους και οι παρανοήσεις των περασμένων εμπειριών έλειψαν.

Για άλλη μια φορά θαύμασα την υπομονή των δασκάλων των παιδιών μας και κάθε φορά που κάνουν τηλεκπαίδευση τα παιδιά και τύχει να ακούσω μάθημα, τους θαυμάζω που ακούνε με προσοχή τα παιδιά και με υπομονή λύνουν τις απορίες τους. Θα μου πεις αυτή είναι η δουλειά τους, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου δεδομένο και το ξέρουμε όλοι.

Πάμε τώρα στο κομμάτι της δουλειάς. Όπως τα παιδιά μας έχουν το πρόγραμμα της μέρας να ολοκληρώσουν και το γνωρίζουν έτσι και εμείς έχουμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα να κάνουμε για να ολοκληρωθεί η δουλειά μας. Και οι ημέρες που δουλεύουμε από το σπίτι και τα παιδιά είναι στο σχολείο, όλα μοιάζουν να λειτουργούν ρολόι και βγαίνει η δουλειά μας καλά, οργανωμένα και τακτοποιημένα. Φτάνει η ώρα του σχολάσματος και νιώθουμε μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό που και σήμερα βάλαμε το λιθαράκι μας με τον δικό μας τρόπο.

Αντίθετα τις μέρες που τα παιδιά είναι σπίτι και κάνουν μάθημα πρέπει να έχεις το νου σου και στο παιδί αλλά και στη δική σου δουλειά. Να βάλεις φαγητό στο παιδί και να συνεχίσεις ταυτόχρονα τη δουλειά, να αποτρέψεις πιθανούς τσακωμούς και να συνεχίσεις να δουλεύεις. Γενικά μέχρι να τελειώσεις τη δουλειά σου πρέπει να κάνεις όλα αυτά τα πράγματα που απαιτεί η δουλειά σου και ταυτόχρονα να έχεις και το νου σου στα παιδιά, στα webex τους και στη δική τους δουλειά. Το multitasking σε όλο του το μεγαλείο.

Έμειναν και τα δικά σου παιδιά σπίτι αλλά εσύ έχεις δουλειά; Πάρτο αλλιώς!

Tips παραγωγικότηταςΔεν ξέρω τη φύση της δουλειάς σου. Όταν στρώνεσαι στον υπολογιστή σου τι πρέπει να κάνεις; Είναι meetings, είναι καθημερινά tasks, είναι κάτι που μετράται; Αυτό που κάνω εγώ που είναι κάτι δημιουργικό και σαφώς μετρήσιμο είναι να βάζω ένα ρολόι για όσο χρόνο χρειάζομαι να τελειώσω ένα κομμάτι της δουλειάς και δουλεύω συγκεντρωμένα και στοχευμένα μέχρι να χτυπήσει το ρολόι μου. Ταυτόχρονα εφόσον έχουν δημιουργηθεί όλες οι συνθήκες για την καλή έκβαση των μαθημάτων των παιδιών κάνει ο καθένας τη δική του δουλειά.

Συνήθως το κόλπο με το ρολόι πιάνει και ακόμα και αν δεν καταφέρω να ολοκληρώσω τη δουλειά μου σε αυτό το χρονικό ορίζοντα δίνω μια μικρή παράταση ενός τέταρτου για να ολοκληρωθεί και αυτό.

Κάντε μια συμφωνία με τα παιδιά. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Ξεκαθαρίστε ότι αυτό είναι κάτι προσωρινό που συμβαίνει για συγκεκριμένο λόγο και όσο καιρό συμβαίνει πρέπει να είμαστε όλοι μας συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, εκείνα στο σχολείο τους και εμείς στη δουλειά μας. Όσο και αν θεωρούμε ότι τα παιδιά μας είναι μικρά, που είναι μικρά, όμως μπορούν να καταλάβουν με τη συζήτηση πράγματα. Εγκλιματίζονται 100 φορές πιο εύκολα από εμάς και μπορούμε να συνεργαστούμε άψογα, εφόσον συζητήσουμε μαζί τους. Επιβράβευση. Μην πυροβολείτε τον πιανίστα! Το ξέρω ότι κάποιοι ειδικοί και γονείς δεν συμφωνούν με τις επιβραβεύσεις, όταν όμως τίποτε άλλο δεν πιάνει είναι το μόνο που μπορεί να μας δώσει αποτέλεσμα. Και στο κάτω κάτω ποιος είναι αυτός που δε θέλει ένα μικρό «δωράκι» επειδή συνεργάστηκε καλά σε μια δύσκολη συνθήκη; Κάποιοι γονείς δεν βάζουν τα παιδιά στην τηλεκπαίδευση, από πεποίθηση. Αυτό είναι πολύ οκ, αν έχεις βρει έναν άλλο τρόπο να απασχολήσεις δημιουργικά το παιδί και όχι μπροστά σε μια οθόνη. Αν του δώσεις κάποιο υλικό χειροτεχνίας, ένα μπλοκ ζωγραφικής ή πλαστελίνη ή ό,τι έχει το παιδί σου όρεξη να ασχοληθεί, κάνε το και ζήτα του να σου δώσει κάποιο αποτέλεσμα στο τέλος συγκεκριμένης ώρας. Η γκρίνια δεν βοηθά! Όταν είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση καλό είναι να βλέπουμε τα δεδομένα μας και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε ώστε να είμαστε λειτουργικοί συνολικά.

Δεν έχω πολλά να σου πω σήμερα, μόνο το ότι δεν έχουμε όλοι γιαγιάδες κοντά και νταντάδες ώστε να φροντίζουν τα παιδιά μας όταν δεν έχουν σχολεία και τον τελευταίο καιρό τα σχολεία κλείνουν συνεχώς με την πρώτη ευκαιρία. Η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία είναι μια πραγματικότητα που μας επισκέπτονται συχνά και ο καθένας μας καλό είναι να βρει τις μεθόδους που ταιριάζουν στη δική του οικογένεια ώστε να γίνει λειτουργικό το κομμάτι της εργασίας και της εκπαίδευσης και υπό αυτές τις συνθήκες.

8 δοκιμασμένοι τρόποι για να μάθει το παιδί το μάθημα της ιστορίας-Ο 6ος είναι ο αγαπημένος όλων των παιδιών!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς να γίνει η τηλεκπαίδευση εύκολη ενώ δουλεύεις από το σπίτι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα