Πώς να διατηρήσεις ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί για όσο το δυνατό περισσότερες μέρες

20:24 31/12/2020 - Πηγή: iPop

Ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί μπορεί να προκύψει από διάφορους λόγους. Είτε γιατί το άνοιξες με σκοπό να πιεις 2-3 ποτηράκια είτε γιατί ήταν το τελευταίο από μια σειρά κρασιών που ήπιες σε κάποιο τραπέζι. Τι να το κάνεις, όμως; Να το πετάξεις; Αμαρτία! Πώς θα το διατηρήσεις, όμως, χωρίς να γίνει ξύδι;

Οι σομελιέ λένε πως το να αφήνεις ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί είναι ένα λάθος, αλλά δεν είναι και το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις. Εάν ακολουθήσεις μερικές συμβουλές, μπορείς να διατηρήσεις το κρασί για μερικές μέρες και να μην γίνει σαν ξύδι.

Γιατί χαλάει η γεύση
του ανοιχτού κρασιού;

Κατά κύριο λόγο, φταίει το επίπεδο του οξυγόνου που έρχεται σε επαφή με το ίδιο το κρασί.Το κρασί απαιτεί μια λεπτή ισορροπία έκθεσης σε οξυγόνο. Το οξυγόνο είναι ζωτικής σημασίας στη διαδικασία ζύμωσης και μπορεί να ενισχύσει τις γεύσεις και τα αρώματα ενός κρασιού μόλις ανοίξει, αλλά η υπερβολική έκθεση θα μετατρέψει το κρασί σου σε ξύδι (αυτή η διαδικασία εξηγεί και το πώς φτιάχνουμε το κόκκινο κρασί και τα ξύδια κρασιού!).

camillestyles.com

Επομένως, σχεδόν κάθε συμβουλή συντήρησης κρασιών που έχουν ανοιχτεί, βασίζεται στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης του κρασιού σε οξυγόνο. Και ενώ αυτό φαίνεται δύσκολο, υπάρχουν πέντε εύκολες συμβουλές για να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις το κρασί σου περισσότερο.

Πώς να παγώσεις ένα μπουκάλι λευκό κρασί σε λιγότερο από 3 λεπτά!

Πώς να διατηρήσεις ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί για όσο το δυνατό περισσότερες μέρες

Φελλός

Εάν γνωρίζεις ότι δεν πρόκειται να τελειώσεις το μπουκάλι που μόλις άνοιξες, βάλε απ’ την αρχή τον φελλό. Έτσι, θα περιορίσεις την ποσότητα οξυγόνου που έρχεται σε επαφή με το κρασί και θα διατηρηθεί φρέσκο για περισσότερο καιρό.

Κράτησέ το σε κάθετη θέση

Πολλές φορές, όταν ένα κρασί δεν χωράει στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας, το “ξαπλώνουμε”. Όμως, η κάθετη θέση βοηθά στην ελαχιστοποίηση της επιφάνειας που είναι εκτεθειμένη στο οξυγόνο.

Unsplash/Kelsey Knight

Κράτα μερικά μπουκάλια μεσαίου μεγέθους

Μπουκάλια των 375 ml μπορεί να σου φανούν σωτήρια! Ένα μπουκάλι μεσαίου μεγέθους θα μειώσει την ποσότητα του οξυγόνου που είναι αποθηκευμένη στο κρασί.

Δροσερό και σκοτεινό μέρος

Το οξυγόνο δεν είναι ο μόνος παράγοντας για τη διατήρηση της ακεραιότητας του κρασιού -το φως και η θερμοκρασία διαδραματίζουν επίσης ρόλο. Προσπάθησε να κρατήσεις το ανοιχτό μπουκάλι κρασί μακριά από το φως και να το αποθηκεύσεις σε θερμοκρασία χαμηλότερη από εκείνη του δωματίου.

Το ψυγείο είναι συχνά το καλύτερο μέρος και μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να διατηρηθεί η γεύση του κρασιού, καθώς επιβραδύνει τη διαδικασία οξειδώσεως του κρασιού. Αυτό λειτουργεί τόσο για τα κόκκινα όσο και για τα λευκά – αλλά θυμήσου ότι αυτή η μέθοδος λειτουργεί μόνο για ανοιχτές φιάλες. Το ψυγείο δεν συνιστάται για μακροχρόνια αποθήκευση κρασιού.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς να διατηρήσεις ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί για όσο το δυνατό περισσότερες μέρες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos