Πώς να αδειάσω το μυαλό μου στις διακοπές

22:54 3/8/2021 - Πηγή: iPop

Επιτέλους έφτασαν οι μέρες των διακοπών! Φτάνεις στον προορισμό που περίμενες τόσο καιρό και ανυπομονούσες να περάσεις στιγμές χαλάρωσης με τους αγαπημένους σου. Ίσως σκέφτεσαι με ποιους τρόπους μπορώ να αδειάζω το μυαλό μου στις διακοπές από όλες αυτές τις σκέψεις που μπορεί να με απασχολούν σήμερα. Η δουλειά, το σπίτι, τα καθημερινά που μπορεί να σκεφτόμαστε όλοι. Το μόνο που θες αυτή τη στιγμή ίσως είναι να πας σε μια παραλία να απλώσεις την πετσέτα σου και να διαβάσεις το βιβλίο σου.

Ήρθε η ώρα να κλείσεις τους διακόπτες

Έφτασες

στον προορισμό σου με την παρέα των διακοπών σου, η πολυπόθητη στιγμή που περίμενες ένα χρόνο έφτασε! Οι ρυθμοί σου ακόμα όμως είναι πίσω στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Είναι κάτι φυσιολογικό αφού ο οργανισμός μας μοιάζει με ένα ρολόι ο οποίος συνηθίζει σε κάποιες συνθήκες. Δηλαδή τι ώρα θα ξυπνήσουμε, τι ώρα θα κοιμηθούμε, πότε θα φάμε κλπ.

Ανεξάρτητα αν πας διακοπές με την οικογένειά σου ή φίλους ή σύντροφο, είτε πας με αυτήν την παρέα πρώτη φορά είτε είναι το συνηθισμένο παρεάκι διακοπών, όταν πάτε θα πρέπει να ορίσετε ποιες ανάγκες σας θέλετε να καλυφθούν σε αυτές τις διακοπές. Αυτό είναι ένα ξεκαθάρισμα που καλό είναι να γίνει εξ αρχής γιατί είναι βασικό να περάσουν όλοι καλά και να καλυφθούν σε έναν βαθμό οι ανάγκες όλων.

Ξεκαθαρίζοντας τα θέλω μου

Πώς μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε όμως τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε ακριβώς στις διακοπές μας; Κάνοντας αυτήν την ερώτηση στον εαυτό μας. «Ποια είναι η ανάγκη μου στις διακοπές»; Τι έχω ως προτεραιότητα; Είναι η ξεκούραση, το άδειασμα του μυαλού από όλα αυτά που με βαραίνουν το χειμώνα που είμαι πίσω, είναι το κάνω νέες εμπειρίες και να ζήσω πρωτόγνωρα πράγματα; Εσύ γνωρίζεις καλύτερα τι είναι αυτό που θες την παρούσα φάση.

Αν είχες ένα δύσκολο χειμώνα και έχεις πραγματικά ανάγκη από ξεκούραση αλλά η παρέα σου θέλει να διασκεδάσει να ξενυχτήσει, να ζει σαν να μην υπάρχει αύριο, πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια μέση λύση ώστε να μην νιώθει κανείς καταπιεσμένος στις διακοπές; Θεωρώ ότι ξεκαθαρίζοντας τους κανόνες σας εξ αρχής πραγματικά είναι πολύ τίμιος και σωστός τρόπος να χαράξετε τα όρια σας και οι δύο πλευρές.

Επίσης το γεγονός ότι είστε μαζί διακοπές δε σημαίνει ότι είστε κολλημένοι ο ένας με τον άλλον, εκτός και αν αυτό θέλετε σε αυτή τη φάση και είναι λειτουργικό και για τους δύο.

Sorry, we are closed

Όσο και αν αγαπάς τη δουλειά σου, γιατί υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις, που δε χρειάζονται διακοπές από την δουλειά τους, απολαμβάνουν πραγματικά αυτό που κάνουν, έχεις το δικαίωμα να κατεβάσεις και εσύ για λίγο τα ρολά, να κλείσεις τους διακόπτες σου και να απολαύσεις τη θάλασσα, τη συντροφιά ενός βιβλίου, το φαγητό που κάποιος άλλος ετοίμασε για εσένα, την βραδινή έξοδο, το να κοιμηθείς ξημερώματα ή να ξυπνήσεις αργά και να χουζουρέψεις.

Δεν είναι όλη η ζωή μας η δουλειά μας. Ακόμα και αν δεν ελέγξεις για πέντε μέρες τα e-mails σου, όλα συνεχίστηκαν κανονικά, ευτυχώς! Φαντάσου να μη δούλευαν κανονικά αν έφευγες από τη δουλειά τα πράγματα, πόσο μεγάλο βάρος θα ήταν για εσένα. Μια εβδομάδα μπορείς να πάρεις άδεια απ’όλα και να αδειάσεις πραγματικά το μυαλό σου.

Να ζεις τη στιγμή!

Να είσαι εκεί σε ότι κάνεις! Η απάντηση είναι στο Mindfulness. Στο να απολαμβάνεις τη στιγμή με όλες τις αισθήσεις σου και να τη ζεις αχόρταγα έχοντας στραμμένη την προσοχή σου μόνο σε αυτό που κάνεις αυτή τη στιγμή. Ακόμα και αν αποφασίσεις ότι θα πας στην παραλία και θα διαβάσεις δέκα σελίδες από το βιβλίο σου στη σκιά ενός δέντρου ή μιας ξαπλώστρας. Για όση ώρα σου πάρει να είσαι εκεί. Να μη χαζεύεις λίγο στο κινητό, λίγο τι κάνει ο διπλανός στην άλλη ομπρέλα, να μην ψάχνεις το παιδί να σου φέρει τον καφέ. Εσύ και το βιβλίο σου για μισή ώρα.

Κάθε φορά που αποφασίζεις να αφιερωθείς αποκλειστικά σε κάτι για συγκεκριμένο χρόνο είσαι πιο χορτασμένος όταν το τελειώσεις. Είναι ένα δώρο που κάνεις στον εαυτό σου γιατί ήταν κάτι που το ήθελες πολύ και βρήκες το χρόνο και τον τρόπο και σου έκανες αυτό το δώρο. Επειδή ζούμε σε μια φάση που είναι όλα λίγο απ’όλα και γενικά ανθεί το multitasking χρειάζεται λίγο χρόνο να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να αδειάζει και να αφιερώσουμε αποκλειστικά το χρόνο και την προσοχή μας σε ένα πράγμα τη φορά.

Διάλεξε τη λέξη που θα καθορίζει το φετινό καλοκαίρι σου

Κάθε καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από μια λέξη. Θυμήσου τις πρώτες διακοπές σου χωρίς τους γονείς σου. Θα μπορούσε να το χαρακτήριζε η λέξη «ελευθερία» ή «περιπέτεια». Έτσι μπορείς να βάλεις σε όλα τα περασμένα καλοκαίρια σου μια λέξη και ποια λέξη τα χαρακτηρίζει. Αν θες φέτος οι διακοπές σου να σου αφήσουν μια συγκεκριμένη γεύση για όταν θα το θυμάσαι αργότερα μπορείς να τη διαλέξεις τώρα που ξεκινάς τις διακοπές σου.

Βρες τη λέξη που θες να χαρακτηρίζει το Καλοκαίρι 2021 και μείνε πιστή με τη συμπεριφορά και τις επιλογές σου στο αποτέλεσμα που θες να πετύχεις. Ακόμα και αν πάντα υπάρχουν απρόβλεπτα στις διακοπές και πράγματα που δεν περνούν καθόλου από το χέρι μας, έχοντας μια πρόθεση στο μυαλό μας τείνουμε να πηγαίνουμε προς τα εκεί. Είναι σαν τους στόχους, να κοιτάς που θες να πας, αν κοιτάς αλλού δε θα πας εκεί που θες να πας αλλά εκεί που κοιτάς!

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς να αδειάσω το μυαλό μου στις διακοπές εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα