Πώς γίνεται να διαβάζεις λιγότερες ειδήσεις αλλά να είσαι πιο ενημερωμένη; Το μυστικό για να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία

21:48 7/5/2022 - Πηγή: iPop

Ζούμε σε μία εποχή που λαμβάνουμε πληροφορίες κυριολεκτικά από παντού. Ακόμα και για ένα λεπτό να ανοίξεις το κινητό σου, κάνοντας ένα σύντομο σκρολάρισμα στο Facebook, κατευθείαν βομβαρδίζεσαι με ειδήσεις από ολόκληρο τον κόσμο. Κάποιες από αυτές είναι θετικές, ενώ κάποιες άλλες, οι περισσότερες δηλαδή, έχουν αρνητικό πρόσημο και ανάλογες επιπτώσεις στην ψυχολογία σου. Τι μπορείς να κάνεις, όμως, ώστε να μην τους επιτρέπεις να σε επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό;

Η λύση πάντως δεν είναι να σταματήσεις να ενημερώνεσαι!

Με την οικονομική κρίση να έρχεται ξανά στο προσκήνιο, την πανδημία να μένει σταθερά στη ζωή μας, τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, τις γυναικοκτονίες και εκατοντάδες άλλους τίτλους που χτυπούν ως ειδοποιήσεις στο κινητό σου και σπέρνουν τον πανικό και την απογοήτευση για την κοινωνία στην οποία ζούμε, δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση να σε παίρνει από κάτω.

Ο καταιγισμός των αρνητικών ειδήσεων είναι ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πίστεψέ με, τα συναισθήματα θυμού, άγχους, φόβου και αναστάτωσης, μπορείς να τα διαχειριστείς και στο υπόσχομαι, εγώ, που θέλοντας και μη πρέπει να ενημερώνομαι σχεδόν για οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο μας, σε καθημερινή βάση.

Πώς, όμως, μπορείς να ενημερώνεσαι λιγότερο χωρίς να επιβαρύνεις την ψυχολογία σου;

Τι είναι η ψυχική υγεία και γιατί είναι τόσο σημαντική; Ποια καμπανάκια δηλώνουν ότι χρειάζεται να ζητήσω άμεσα βοήθεια

«Πώς να ενημερώνομαι;» Ο τρόπος για να το κάνεις σωστά!Επιλεκτική άγνοια

Δεν μπορείς να διαβάσεις και να ενημερωθείς για τα πάντα σε αυτή τη ζωή. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να επιλέγεις την ποιότητα αντί για την ποσότητα.

Όσο περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες, τόσο λιγότερο τείνουμε να αφομοιώνουμε, επομένως είναι λογικό να προτιμήσεις να καταναλώνεις λιγότερα και καλύτερα δεδομένα.

«Σκάσε τη φούσκα»

Είναι σημαντικό να αγοράσεις τυχαίες εφημερίδες και περιοδικά, όπως και να συζητάς με αγνώστους. Η συγκεκριμένη συνήθεια, όχι μόνο έχει στόχο την κοινωνικοποίησή σου, αλλά σε εκθέτει σε πληθώρα πληροφοριών χωρίς καν να το καταλαβαίνεις.

Καλλιέργησε το δικό σου δίκτυο πληροφοριών

Ο καθένας μας είναι σημαντικό να καλλιεργήσει ένα δίκτυο από αξιόλογους ανθρώπους που διψούν για ενδιαφέρουσες πληροφορίες και μπορούν να καθοδηγήσουν τη σκέψη μας. Τέτοιοι αξιόλογοι χαρακτήρες μόνο στην επιτυχία μπορούν να μας οδηγήσουν.

Pexels Δες τι συμβαίνει γύρω σου

Παρατήρησε! Δες τι συμβαίνει στην καθημερινότητά σου, μίλησε με τους συναδέλφους σου, κοίταξε τους περαστικούς στον δρόμο, ζήσε! Μέσα από τη ζωή και την επαφή με την πραγματικότητα μπορείς να βρεις πηγές ενημέρωσης που δεν φανταζόσουν ποτέ!

Βρες πηγές που εμπιστεύεσαι

Βάλε στη ζωή σου αξιόπιστες, στοχαστικές και προοδευτικές δημοσιεύσεις και δημοσιογράφους στο Διαδίκτυο και άφησέ τους απλά να κάνουν τη δουλειά τους, βρίσκοντας τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για εσένα. Εάν η δημοσίευση ή το άτομο επικεντρώνεται σε στοχαστική ανάλυση και όχι σε ειδήσεις που προκαλούν τον πανικό, θα ακούσεις αξιόλογες πληροφορίες.

Μήπως να ξεκινήσεις κι εσύ art therapy; Όλα τα οφέλη που προσφέρει στην ψυχική υγεία

Χάραξε τον καθορισμένο χρόνο ανάγνωσης

Προσπάθησε να καθορίσεις τον χρόνο που θέλεις να διαθέσεις για να διαβάσεις ειδήσεις και να ενημερωθείς. Καλό θα ήταν, για να μην σου ξεφεύγει τίποτα, να αφιερώνεις λίγο χρόνο το πρωί μαζί με τον καφέ σου και αργά το απόγευμα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να καλύψεις ολόκληρη την ημέρα.

Απομακρύνσου από τα social media

Η γνώση είναι κοινή και υπάρχει άφθονη από αυτήν στο διαδίκτυο. Οι εκπληκτικές πληροφορίες, όμως, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν βρίσκονται στο Instagram αλλά σε σοβαρά ειδησεογραφικά που μπορείς να τα επιλέξεις ελεύθερα και να τα ορίσεις ως βασική πηγή ενημέρωσης. Όπως είναι λογικό, στα social media σου εμφανίζεται στην αρχική σου περιεχόμενο που δεν μπορείς να ελέγξεις πάντα, ενώ εάν επισκεφτείς εσύ το site από το οποίο θες να ενημερωθείς, τότε όλα είναι στο χέρι σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς γίνεται να διαβάζεις λιγότερες ειδήσεις αλλά να είσαι πιο ενημερωμένη; Το μυστικό για να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
πως κπορω να ενημερωνομαι σωστα για τα νεα
Τυχαία Θέματα