Ποιο περπάτημα; Η πιο απλή κίνηση για να χάσεις θερμίδες!

18:00 2/10/2019 - Πηγή: iPop

Κάνουμε τα πάντα για να χάσουμε ανεπιθύμητες θερμίδες, να βάλουμε τη γυμναστική στη ζωή μας, να χαλαρώσουμε. Το περπάτημα βοηθά αρκετά  σε όλα αυτά αλλά βρήκαμε την κίνηση για να χάσεις θερμίδες που… είναι απολαυστική!

Μπορεί μια κίνηση για να χάσεις θερμίδες να λειτουργεί τόσο καλά όσο το… περπάτημα; Συγκεκριμένα, μια έρευνα έδειξε πως αν κάνεις ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπάνιο, αυτό σε βοηθά να χάσεις ανεπιθύμητες θερμίδες και είναι τόσο ευεργετικό όσο το να περπατάς 30 λεπτά.

Όχι, μόνο καις θερμίδες πιο εύκολα και «ανώδυνα» αλλά βελτιώνεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σίγουρα

χαλαρώνεις.

Πώς λειτουργεί αυτή η τεχνική;

Η έρευνα διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Loughborough, στο Ηνωμένο Βασίλειο από έναν φυσιολόγο κι έδειξε πως οι άνδρες που έκαναν μπάνιο για μια ώρα με νερό στους 40 βαθμούς, έκαψαν περίπου 140 θερμίδες.

Θα μου πεις δεν έχω άλλες δουλειές από το να καθίσω στο μπάνιο για μια ολόκληρη ώρα με νερό στους 40 βαθμούς; Ναι, αλλά αν θέλεις να χάσεις 140 θερμίδες χωρίς να κάνεις τίποτα απολύτως, απλά χαλαρώνοντας… τότε ναι θα το κάνεις!

Πολύ περισσότερο, το ζεστό μπάνιο μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από την άσκηση, κάτι που είναι ιδιαίτερα επωφελές για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Το κλειδί σε αυτήν την κίνηση για να χάσεις θερμίδες… είναι ο χρόνος και η θερμοκρασία. Στην ιδανική περίπτωση, θα χρειαστεί να κάνεις μπάνιο για μια ώρα, οπότε φρόντισε να τον βρεις στο πρόγραμμά σου! Και η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι σταθερά στους 40 βαθμούς, κάτι που δεν είναι και πολύ εύκολο να επιτευχθεί.

Το συγκεκριμένο πείραμα, όμως, πραγματοποιήθηκε μόνο σε άντρες κι έτσι τα αποτελέσματα θα μπορούσε να είναι λίγο  διαφορετικά στις γυναίκες. Από τι εξαρτάται; Από το βάρος και τον τύπο σώματος του ατόμου… γι΄αυτό και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να οριστεί με ακρίβεια.

Αυτά είναι τα πολλαπλά οφέλη που έχει το περπάτημα μετά το φαγητό!

Γιατί είναι αποτελεσματικό;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η τεχνική λειτουργεί επειδή το σώμα μας παράγει τις επονομαζόμενες «πρωτεΐνες θερμικού σοκ» όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο γυμνάζεται, αλλά αποδεικνύεται ότι η παθητική θέρμανση μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα και από μόνη της.

Οι πρωτεΐνες θερμικού σοκ απελευθερώνονται σε απόκριση του στρες, έτσι ώστε να συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση ενός υγιούς βάρους.

Και τα άσχημα νέα;

Δυστυχώς, δεν μπορεί ένα ζεστό μπάνιο να αντικαταστήσει την άσκηση ή να είναι τόσο αποτελεσματικό. Για παράδειγμα, μπορείς να κάψεις 630 θερμίδες (και όχι 140) αν κάνεις ποδήλατο για μια ώρα.

Το να έχεις το σώμα σου «ενεργό» και να είσαι δραστήριος έχει κι άλλα σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως πρόληψη από διάφορες ασθένειες που έχουν σχέση με την καρδιά, την υψηλή πίεση του αίματος ενώ βοηθά σημαντικά και στην ψυχολογία του ατόμου.

Ένα ζεστό μπάνιο λειτουργεί συμπληρωματικά όταν δεν μπορείς να γυμναστείς τακτικά και σωστά ενώ βοηθά σημαντικά τα άτομα που πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση είναι υψίστης σημασίας για μια υγιή ζωή, αλλά είναι πάντα χρήσιμο να ανακαλύπτουμε και να εφαρμόζουμε και νέους τρόπους για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.

Διαβάστε επίσης:

Με αυτούς τους χορούς θα κάψεις τις περισσότερες θερμίδες!

Photo: Unsplash/Brooke Cagle

Το άρθρο Ποιο περπάτημα; Η πιο απλή κίνηση για να χάσεις θερμίδες! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα