Ποιήτρια από το Ιράν εξομολογείται τις δραματικές στιγμές που έζησε στα χέρια της αστυνομίας ηθικής

18:32 27/9/2022 - Πηγή: iPop

Ο θάνατος της Μάχσα Αμίνι έχει προκαλέσει θόρυβο στο Ιράν. Οι γυναίκες εκεί δεν έχουν σταματήσει τον αγώνα τους. Κάθε μέρα χιλιάδες διαδηλωτές κατακλύζουν τους δρόμους, ζητώντας πίσω τις αναφαίρετες ελευθερίες τους. Οι αποκαλύψεις για το σκληρό ιρανικό καθεστώς συγκλονίζουν. Μαρτυρίες Ιρανών γυναικών, για την κατάσταση που βιώνουν στη χώρα τους, κάνουν τον γύρο του κόσμου και καταφέρνουν να συγκινούν. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, η Ιρανή ποιήτρια Φατμέ Εκτεσάρη έκανε μια αναδρομή στις δύσκολες στιγμές που πέρασε όντας φυλακισμένη στην χώρα της για ασήμαντο λόγο.

Όπως αποκάλυψε, αμέσως μόλις επέστρεψε στο Ιράν συνελήφθη από τις αρμόδιες αρχές του κράτους, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε ένα φεστιβάλ ποίησης στη Στοκχόλμη. Ο τρόπος που της συμπεριφέρθηκε η αστυνομία ήταν άθλιος. Της έδεσαν τα χέρια και τα μάτια, ενώ έμεινε στην απομόνωση για 38 μέρες.

«Η οικογένειά μου δεν ήξερε που βρισκόμουν. Δεν είχα ούτε δικηγόρο. Ήταν όλα παράνομα», αποκαλύπτει η ίδια από την Νορβηγία, όπου και διαμένει από τότε που διέφυγε από το Ιράν.

Explainer: Tι ισχύει με το χιτζάμπ στο Ιράν και ποια είναι τα δικαιώματα των γυναικών Οι αποκαλύψεις της Φατμέ Εκτεσάρη που συγκλονίζουν

«Μπορούσα να γράψω και να ζήσω γι’ αυτό και ταξίδεψα στο φεστιβάλ. Όσο καιρό έμεινα εκεί είχα την ευκαιρία να διαβάσω ποιήματα από το βιβλίο μου και να δώσω συνέντευξη. Αλλά όταν επέστρεψα πίσω με συνέλαβαν γι’ αυτό τον λόγο», συμπληρώνει η ίδια.

Για να βγει από τη φυλακή κατέβαλε εγγύηση, το κόστος της οποίας ήταν εξωφρενικό. Ίσο με αυτό ενός σπιτιού. Έπρεπε να εμφανίζεται για δυο χρόνια στο δικαστήριο μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή της, ενώ ο δικηγόρος της αποκλείονταν από την όλη διαδικασία, καθώς δεν του επέτρεπαν να μιλάει.

Τελικά, το δικαστήριο την έκρινε ένοχη και την καταδίκασε σε 11,5 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα κατά τις ιρανικής κυβέρνησης, απρεπή συμπεριφορά και βλασφημία.

«Ήμουν απλά μια συγγραφέας που έγγραφε ποιήματα και άρθρα, δεν έκανα τίποτα άλλο. Η καταδίκη μου για 11,5 χρόνια ήταν για την λογοτεχνική μου δράση, τα βιβλία μου και την συμμετοχή μου στο φεστιβάλ», εξομολογείται η Φατμέ Εκτεσάρη.

Σοκαριστικό είναι ακόμα το γεγονός ότι το δικαστήριο της επέβαλε την τιμωρία των 99 μαστιγωμάτων, επειδή βρέθηκε στον υπολογιστή της μια φωτογραφία της μαζί με άντρες.

«Στο Ιράν δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να στέκονται δίπλα στους άντρες», συμπληρώνει στην συνέντευξη που παραχώρησε δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Φοβούμενη ότι δεν θα επιζούσε από τα 99 χτυπήματα, πλήρωσε λαθρέμπορους και πήγε από το Ιράν στο Ιράκ, μια χώρα επίσης όχι πολύ φιλική προς τις γυναίκες, και από εκεί στην Τουρκία. Για να βρεθεί στην Νορβηγία όπου και ζεί πλέον, έχοντας μια καινούργια ζωή.

Η δυναμική της επανάστασης του hijab στο Ιράν έχει περάσει πλέον τα σύνορα της χώρας. Δίνοντας κουράγιο και υψώνοντας την φωνή τους, πολλές Ιρανές που έζησαν την φρίκη στα χέρια της αστυνομίας, μοιράζονται τις εμπειρίες τους, ξεσκεπάζοντας την παράνομη δράση του καθεστώτος της χώρας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ποιήτρια από το Ιράν εξομολογείται τις δραματικές στιγμές που έζησε στα χέρια της αστυνομίας ηθικής εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα