Η Κούβα φωνάζει «ναι» στην αγάπη και την ισότητα – Η νέα νομοθεσία που επιτρέπει τον γάμο και την υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια

11:39 27/9/2022 - Πηγή: iPop

Η Κούβα ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου ομοφύλων ζευγαριών σε εθνικό δημοψήφισμα. Ο λαός ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία και την υιοθεσία μεταξύ των ομόφυλων, με έναν νόμο ο οποίος ενισχύει επίσης τα δικαιώματα των γυναικών. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη και ανακούφιση των ανθρώπων της συγκεκριμένης χώρας, η οποία δε φημιζόταν μέχρι τώρα για την αποδοχή και την κοινωνική της πρόοδο.

Συγκεκριμένα, περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού ψήφισαν

υπέρ των μεταρρυθμίσεων σε έναν νέο Οικογενειακό Κώδικα, ο οποίος θα επιτρέπει επίσης τις παρένθετες εγκυμοσύνες και θα δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά.

Τι γίνεται με τη νομική αναγνώριση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών;

Κούβα – Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ο νόμος που το επιτρέπει!

Η εφαρμογή του νόμου αυτού σηματοδοτεί μια μεγάλη στιγμή για την Κούβα, όπου αρκετά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας διώχθηκαν, φυλακίστηκαν και υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία τις δεκαετίες του 1960 και του ’70.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής 25/9, αφορά έναν νέο Οικογενειακό Κώδικα – ένα έγγραφο 100 σελίδων που πέρασε από πάνω από δώδεκα προσχέδια και αμέτρητες ώρες συζήτησης.

Η κυβέρνηση της Κούβας είχε υποστηρίξει την αλλαγή του νόμου και διεξήγαγε μια εθνική εκστρατεία καλώντας τους ανθρώπους να την εγκρίνουν.

Ο πρόεδρος της χώρας, Miguel Díaz-Canel, είπε χθες ότι αναμένει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να ψηφίσει θετικά ενώ συμπλήρωσε πως ο νέος οικογενειακός κώδικας αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των ανθρώπων, των οικογενειών και των πεποιθήσεων.

Unsplash / Delia Giandeini

«Θα παντρευτώ όταν επιτραπεί ο γάμος και στους ομοφυλόφιλους»: Η Μαρκέλλα Γιαννάτου μίλησε για όσα θέλεις να ακούσεις

Τη Δευτέρα 26/9, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν μια «μη αναστρέψιμη τάση», με το 66% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί μέχρι στιγμής υπέρ της μεταρρύθμισης, δήλωσε η πρόεδρος του εκλογικού συμβουλίου Alina Balseiro στην κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Ο νόμος απαιτούσε την έγκριση του 50% των ψηφοφόρων.

Οι μεταρρυθμίσεις ήταν το αποκορύφωμα των προσπαθειών των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Κούβα.

Οι επίσημες στάσεις απέναντι στην ομοφυλοφιλία στο νησί που διοικείται από τους κομμουνιστές έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες, εν μέρει χάρη στις προσπάθειες της κόρης του πρώην ηγέτη Raúl Castro, Mariela.

Στην αρχή της διακυβέρνησης του κομμουνιστή ηγέτη Fidel Castro μετά την επανάσταση του 1959, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες στάλθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας για υποτιθέμενη «επανεκπαίδευση».

Ωστόσο, πολλοί στην Κούβα εξακολουθούν να αντιτίθενται στο συγκεκριμένο βήμα, συμπεριλαμβανομένων των ευαγγελικών εκκλησιών και άλλων μη θρησκευόμενων συντηρητικών.

Η έμπνευση που χρειάζεσαι σήμερα: Η ιστορία του ομόφυλου ζευγαριού στην Ταϊβάν που κατάφερε να υιοθετήσει νόμιμα παιδί

Freepik

Μέρη της αντιπολίτευσης έκαναν επίσης εκστρατεία υπέρ του «όχι», προτρέποντας στους Κουβανούς να αδράξουν τη μοναδική ευκαιρία για να παραδώσουν στην κομμουνιστική κυβέρνηση της χώρας μια ήττα στις κάλπες.

Ορισμένοι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές θεωρούν το δημοψήφισμα μια προσπάθεια του κράτους να βελτιώσει την εικόνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά από μια βάναυση καταστολή όλων των μορφών διαφωνίας τα τελευταία χρόνια.

Το δημοψήφισμα έρχεται επίσης κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει οδηγήσει σε καθημερινές διακοπές ρεύματος που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το νησί.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η Κούβα φωνάζει «ναι» στην αγάπη και την ισότητα – Η νέα νομοθεσία που επιτρέπει τον γάμο και την υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα