Ποιες είναι οι χώρες που αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα την αυτοκτονία ως έγκλημα; Οι νόμοι και οι ποινές για όσους επιχειρούν να δώσουν τέλος στην ζωή τους

12:27 10/9/2021 - Πηγή: iPop

Η αυτοκτονία εξακολουθεί να θεωρείται έγκλημα σε τουλάχιστον 20 χώρες και τιμωρείται με πρόστιμα χιλιάδων λιρών και φυλάκιση έως και τρία χρόνια, αποκάλυψε έρευνα. Σε πολλά έθνη τα παιδιά μπορούν να διωχθούν για απόπειρα αυτοκτονίας ενώ στη Νιγηρία, παιδιά ηλικίας έως 7 ετών μπορούν να συλληφθούν, να δικαστούν και να διωχθούν, ανέφερε η έκθεση της United for Global Mental Health, μιας ομάδας που ζητά την αποποινικοποίηση της. Οι χώρες που η αυτοκτονία είναι έγκλημα υπολογίζονται

σε 20 και περισσότερες όπου μάλιστα το απονενοημένο έγκλημα τιμωρείται βάσει του νόμου της Σαρία.

Τα σημάδια που δείχνουν πως κάποιος έχει αυτοκτονικές τάσεις

Οι χώρες που η αυτοκτονία είναι έγκλημα

Σε τέσσερις από τις χώρες της έκθεσης – τις Μπαχάμες, το Μπαγκλαντές, τη Γουιάνα και την Κένυα – η επιθυμία κάποιου που αποδείχθηκε ότι αυτοκτόνησε μπορεί να μην ληφθεί υπ’ όψιν. “Η ποινικοποίηση της αυτοκτονίας είναι ανούσια, δεν αποτρέπει τους ανθρώπους να αυτοκτονήσουν”, δήλωσε η Sarah Kline, συνιδρυτής της United for Global Mental Health. “Αποτρέπει τους ανθρώπους να αναζητήσουν βοήθεια σε μια περίοδο κρίσης και μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται για την ψυχική τους υγεία”.

Οι έξι λέξεις που μπορούν να σώσουν μια ζωή

Reddit: Στις χώρες με κόκκινο χρώμα η αυτοκτονία διώκεται ποινικά

Ο Δρ Lakshmi Vijayakumar, ψυχίατρος στο Chennai της Ινδίας και ιδρυτής μιας οργάνωσης πρόληψης αυτοκτονιών, μιλάει για τον αντίκτυπο των νόμων που ποινικοποιούν την αυτοκτονία. Πιστεύει ότι η νομοθεσία συμβάλλει στο στίγμα και τις διακρίσεις γύρω από την ψυχική υγεία. “Αυτοί οι νόμοι δεν είναι θεωρητικοί. Επηρεάζουν άμεσα τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στις πιο ευάλωτες χώρες”, είπε, προσθέτοντας ότι η νομοθεσία αφορά χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος όπου συμβαίνει το 77% των αυτοκτονιών. Μια επιζών της αυτοκτονίας από την περιοχή Σιντ του Πακιστάν, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, είπε ότι η αστυνομία ήρθε στο σπίτι της για να τη συλλάβει. “Ένιωσα ένοχη και ηλίθια για την απόπειρα αυτοκτονίας”, είπε.

Τα τελευταία χρόνια η νομοθεσία για τις αυτοκτονίες καταργήθηκε ή αντικαταστάθηκε από νέα νομοθεσία σε ορισμένες χώρες. Στα Νησιά Κέιμαν, η αυτοκτονία αποποινικοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 αφού μια εκστρατεία τόνισε ότι μόνο το 5% των παιδιών και των νέων που κινδυνεύουν ζητούν βοήθεια λόγω του στίγματος που προκλήθηκε εν μέρει από την ποινικοποίηση της αυτοκτονίας. Υποστήριξε ότι η αυτοκτονία είναι θέμα ψυχικής υγείας και ποτέ έγκλημα.

Μερικές από τις χώρες που διώκεται ποινικά η αυτοκτονία

Ιαπωνία

Η αυτοκτονία θεωρείται παράνομη, αλλά δεν τιμωρείται. Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία θεωρείται παράνομη εδώ και όποιος βρεθεί ότι βοήθησε στην αυτοκτονία μπορεί να τιμωρηθεί.

Αυστραλία

Στην αυστραλιανή πολιτεία Βικτόρια, η αυτοκτονία δεν είναι πλέον έγκλημα, αλλά ένας επιζών από συμφωνημένη αυτοκτονία μπορεί να κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Αλλά το να συμβουλεύεις, να υποκινείς ή να βοηθάς και να υποστηρίζεις κάποιον άλλο στην απόπειρα αυτοκτονίας είναι έγκλημα.

Καναδάς

Επί του παρόντος, η αυτοκτονία δεν αποτελεί έγκλημα στον Καναδά. Καταργήθηκε από τον Ποινικό Κώδικα του Καναδά το 1972 από το Κοινοβούλιο του Καναδά. Η υποβοήθηση της αυτοκτονίας είναι αδίκημα και το άτομο υπόκειται σε φυλάκιση για περίοδο που υπερβαίνει τα δεκατέσσερα χρόνια.

Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα έχει ένα ιδιότυπο αποτρεπτικό νόμο για τις αυτοκτονίες. Αν και το κράτος δεν μπορεί να τιμωρήσει ένα νεκρό άτομο, στη Βόρεια Κορέα οι συγγενείς ενός εγκληματία μπορεί να τιμωρηθούν.

Σιγκαπούρη

Όποιος επιχειρήσει να αυτοκτονήσει μπορεί να σταλεί στη φυλακή έως και για έναν ολόκληρο χρόνο.

Ηνωμένο Βασίλειο

Στη Σκωτία, η αυτοκτονία που αφορά άμεσα μόνο το νεκρό δεν αποτελεί από μόνη της ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τον Σκωτικό Νόμο. Ωστόσο, η απόπειρα αυτοκτονίας μπορεί να θεωρηθεί “παραβίαση της ειρήνης” εάν δεν γίνει ως ιδιωτική πράξη.

In 20 countries around the world, death by suicide remains a criminal offence.

Criminalising suicide does not deter people from taking their lives, but it does deter them from seeking help in a moment of acute crisis and receiving the support they need. pic.twitter.com/wx9NmoNa2s

— United for Global Mental Health (@UnitedGMH) September 8, 2021

Η αυτοκτονία παραμένει η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονία από ό, τι από HIV, ελονοσία, καρκίνος του μαστού ή ακόμα και από πόλεμο. Το 2019, περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι έδωσαν τέλος στην ζωή τους: δηλαδή 1 στους 100 θανάτους προκλήθηκε από αυτοκτονία. Για κάθε άτομο που πεθαίνει, άλλοι 20 έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν.

Το 2021, οι υπουργοί Υγείας σε πολλές χώρες συμφώνησαν ότι η αποποινικοποίηση είναι ένα σημαντικό μέτρο πολιτικής για τη μείωση των ποσοστών αυτοκτονιών. Τώρα, είναι καιρός και οι υπόλοιπες χώρες να κάνουν μεταρρυθμίσεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ποιες είναι οι χώρες που αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα την αυτοκτονία ως έγκλημα; Οι νόμοι και οι ποινές για όσους επιχειρούν να δώσουν τέλος στην ζωή τους εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιες,poies