Ποια ήταν η Μαρία Μοντεσσόρι; Οι βασικές αρχές της μοντεσσοριανής προσέγγισης για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι

19:28 21/1/2022 - Πηγή: iPop

Η Μαρία Μοντεσσόρι ήταν Ιταλίδα, γεννήθηκε το 1870. Ήταν γιατρός και επιστήμονας με σπουδές στην ανθρωπολογία. Σήμερα γράφω για σύστημα Μοντεσσόρι και όλα όσα έχω μελετήσει στα βιβλία πάνω στην μοντεσσοριανή εκπαίδευση και θεωρία και με έχει βοηθήσει πολύ. Το σύστημα που ανέπτυξε,προέκυψε μέσα από τη δουλειά της με παιδιά με μαθησιακές διαφορές. Πίστευε ότι τα παιδιά χρειάζονται να θρέψουν όχι μόνο το σώμα τους αλλά και το μυαλό τους. Κατάλαβε ότι χρειάζονται

περισσότερα ερεθίσματα, συνεπώς ενσωμάτωσε υλικό και τεχνικές που ανέπτυξαν οι Γάλλοι γιατροί και τις χρησιμοποίησε στα παιδιά και είδε θεαματικά αποτελέσματα στις εξετάσεις. Έτσι κάπως ξεκίνησε να αναρωτιέται αν η μέθοδος μπορούσε να λειτουργήσει και σε άλλα παιδιά.

Σύστημα Μοντεσσόρι

Η Μαρία Μοντεσσόρι παρατήρησε την αξία της περιόδου μεταξύ 0-3 ετών και των «ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της». Ήθελε να κληροδοτήσει στους φροντιστές, αλλά και στους γονείς χώρους παρατήρησης και στοχασμού και μάθησης.

Πριν από τη γέννηση: Η ζωή μας ξεκινά από την ημέρα της σύλληψης. Από τον τέταρτο κιόλας μήνα της ζωής μας χρησιμοποιούνται οι πέντε αισθήσεις, κάποιες μάλιστα από τον δεύτερο. Το παιδί αισθάνεται ήδη την επαφή με τη μητέρα του ήδη από την μήτρα. Η απτονομία, είναι η επιστήμη της τρυφερότητας και είναι η πρακτική της έναρξης της σχέσης που ενώνει το παιδί με τους γονείς του.

Οι γονείς ανακαλύπτουν ότι μπορούν να μπορούν να το υποστηρίξουν κατά τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική του εξέλιξη, δίνοντάς του όμως το δικό του χώρο και χρόνο για να αναπτυχθεί και πολύ πριν τη γέννηση ακόμα του επιτρέπεται να έχει πρωτοβουλία στη σχέση. Θεμελιώνονται ήδη οι βάσεις μιας εκπαιδευτικής σχέσεις στραμμένης προς την αυτονομία.

Το παιδί βγαίνει από το μητρικό σώμα, αλλά δεν είναι ακόμη αποχωρισμένο από αυτό

m.montessori

*Η παρουσία του πατέρα κατά τη διάρκεια της επαφής και πριν και μετά τη γέννα είναι σημαντικός για τρεις λόγους:

Επιτρέπει στον πατέρα να βρει τη θέση του στην τριγωνική σχέση επαφής πατέρα-μητέρας-παιδιού. Οι τρεις σύντροφοι νιώθουν ισότιμοι σε αυτή τη σχέση.Ο πατέρας αποτελεί το συναισθηματικό καταφύγιο της μητέρας, τη στηρίζει και τη συντροφεύει σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.Κατά τη διαδικασία της γέννας παίζει σπουδαίο ρόλο στη γνωριμία του παιδιού με τον εξωτερικό κόσμο.

Μεγαλώνοντας αυτόνομους γιους

Το νεογέννητο είναι εξόχως ευαίσθητο, παρεξηγημένο και το μεταχειριζόμαστε με βιασύνη.

Οι πιο βαθιές του ανάγκες δεν αναγνωρίζονται.Οι πρώτες μέρες της ζωής του είναι οι πιο σημαντικές.

adele costa gnocchiΔιαμόρφωση του σπιτιού

Προετοιμάστε το σπίτι με βάση τις ανάγκες του παιδιού και το μέγεθός του. Φροντίστε ώστε να ενισχυθεί η αυτονομία του, καλλιεργήστε του τα ερεθίσματα καλλιτεχνίας. Βάλτε έργα τέχνης στο δωμάτιο, ή φωτογραφίες της οικογένειας. Φροντίστε να βάλετε από νωρίς στον μινιμαλισμό στη ζωή του παιδιού. Τα μωρά και τα παιδιά δεν χρειάζονται πολλά. Μια θέση για καθετί στη θέση του! Όταν υπάρχει μια θέση για καθετί και το παιδί το ξέρει αυτό από μωρό θα μάθει να το επιστρέφει πάντα στη θέση του, σε όποια ηλικία και αν είναι και έτσι θα απαλλαγείτε από την ακαταστασία μια για πάντα.

Διδάσκουμε τον σεβασμό σε όλες τις ηλικίες

Τα παιδιά είναι ανθρώπινα όντα στα οποία οφείλεται ο σεβασμός, μεγαλύτερος από ό,τι σε εμάς λόγω της αθωότητάς τους και των μεγαλύτερων δυνατοτήτων τους για το μέλλον. Στο σύστημα Μοντεσσόρι η ανατροφή των παιδιών βασίζεται στο σεβασμό για το παιδί όπως είναι καθώς και για τις αμέτρητες δυνατότητες που έχει. Σεβασμός στο σώμα του μωρού: Μαθαίνουμε στο παιδί το σεβασμό όταν σε όλες αυτές τις ευκαιρίες μέσα στην ημέρα για άγγιγμα, όπως όταν τα αλλάζουμε, τα φροντίζουμε τα παίρνουμε αγκαλιά τα ρωτάμε πριν αν συμφωνούν. «Γεια σου μωράκι, μου επιτρέπεις να σε σηκώσω»; Αν χαμογελάσει ή κινηθεί προς το μέρος μας το λαμβάνουμε ως ναι. Αν αποστρέψει το βλέμμα του ή συνοφρυωθεί ή μαζευτεί το λαμβάνουμε ως όχι. «Δεν πειράζει , ίσως την επόμενη φορά». Άρα του δηλώνουμε ότι το σώμα του του ανήκει

Το κλάμα

Το κλάμα του μωρού μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις. Αυτό είναι φυσικό αφού είναι ένας από τους τρόπους της φύσης να προστατέψουμε το μωρό μας. Το σημαντικό είναι από την ενστικτώδη αντίδραση να περάσουμε σε μια ήρεμη και γεμάτη σεβασμό ανταπόκριση. Πώς γίνεται; Το κλάμα μπορεί να θυμίζει την κλασική αντίδραση φυγή ή πάγωμα, όπως την ενστικτώδη αντίδραση των προγόνων μας σε ερεθίσματα που προκαλούσαν φόβο. Σε αυτή τη φάση δε σκεπτόμαστε λογικά. Δίνουμε στον εαυτό μας ένα λεπτό να ηρεμήσουμε, αν το μωρό δεν είναι σε κίνδυνο.

Μη λες στο παιδί: «Δεν είναι τίποτα ή σταμάτα να κλαις»! Έτσι αρνούμαστε, περιφρονούμε και αγνοούμε τα συναισθήματά του. Αντίθετα αφού ηρεμήσεις του λες ότι έχεις ακούσει και πηγαίνεις προς τα εκείνο, παρατηρούμε αν χρειάζεται βοήθεια, αν χρειάζεται παρηγοριά ή μια αγκαλιά, επιτρέπουμε τα συναισθήματά του και τα ονοματίζουμε για να καταλάβει και εκείνο τι σημαίνει όλο αυτό. Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του.

Οδηγός για μια ζωή

Είμαστε το παράδειγμά του σε αυτό το νέο για εκείνο πράγμα που λέγεται ζωή. Εμείς δείχνουμε το δρόμο και εμείς έχουμε την ευθύνη της ανατροφής αυτού του νέου ανθρώπου. Το σύστημα Μοντεσσόρι, είναι τρόπος ζωής που συνοδεύει το παιδί από την εμβρυακή φάση μέχρι όταν μεγαλώσει. Αφορά σε πάρα πολλά κομμάτια της ζωής του όπως, διατροφή, ύπνο, εκπαίδευση, παιχνίδι και άλλα.

«Ποτέ μην κάνεις κάτι που μπορεί να κάνει το παιδί σου» έλεγε η Μαρία Μοντεσσόρι. Μπορούμε να μεγαλώσουμε παιδιά υπεύθυνα, με σεβασμό, με αγάπη και με την αίσθηση ότι είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε στη ζωή μας, γιατί αυτό ισχύει για σχεδόν για όλους τους γονείς.

Αν σε ενδιαφέρει η μέθοδος και θες να κρατήσεις κάποια από τα κομμάτια που ταιριάζουν σε εσένα και την οικογένειά σου, θα βρεις εξαιρετικό υλικό στα βιβλία που υπάρχουν στη αγορά και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ήδη από τη φάση της προετοιμασίας της άφιξης του μωρού σου στον κόσμο. Οι περισσότεροι ενώ έχουμε 9 μήνες να προετοιμαστούμε ξαφνικά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα σωρό προκλήσεις όταν φεύγουμε από το μαιευτήριο και φυσικά εξαιτίας αυτού κάνουμε πολλά λάθη.

Οι γιορτές είναι η τέλεια ευκαιρία για να υιοθετήσουν τα παιδιά σου τον μινιμαλισμό

Βιβλιογραφία:

1.Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό 0-12 μηνών-Simone Davies & Junnifa Uzodike, εκδ. Μεταίχμιο

2.Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί 1-3 ετών-Simone Davies, εκδ. Μεταίχμιο

3.Μοντεσσόρι από τη γέννηση έως 3 ετών– Σαρλότ Πουσέν, Εκδ.Μίνωας

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ποια ήταν η Μαρία Μοντεσσόρι; Οι βασικές αρχές της μοντεσσοριανής προσέγγισης για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποια, Μαρία Μοντεσσόρι,poia, maria montessori