Παραλία ή κάλπη; Τι ισχύει για τις κυρώσεις λόγω… αποχής!

11:44 7/7/2019 - Πηγή: iPop

Αρκετοί θα έχουν αυτό το δίλημμα: Παραλία ή κάλπη;; Εμείς θα πούμε και τα δύο, αφού υπάρχει χρόνος και για τα δύο. Οι Έλληνες ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν από τις  το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα. Τι ισχύει για τις κυρώσεις λόγω αποχής απ’ τη ψήφο;

Υπάρχουν κυρώσεις λόγω αποχής απ’ την ψήφο; Η ψήφος στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές ακόμη χώρες είναι υποχρεωτική. Όπως επισημαίνει και το υπουργείο Εσωτερικών, «η άσκηση του εκλογικού

δικαιώματος, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική».

Κι ενώ οι εθνικές εκλογές 2019 βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό που επισημαίνουν οι πολιτικοί είναι να πάνε όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες να ψηφίσουν. Το ποσοστό αποχής είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία. Για το αν θα επιλέξει τελικά ο Έλληνας να ψηφίσει ή όχι.

Η διαδικασία κυλά ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Τι ισχύει τελικά για τις κυρώσεις λόγω αποχής απ’ την ψήφο;

Η παράγραφος 5 του άρθρου 51 του Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι «η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική», ενώ σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, η μη αιτιολογημένη αποχή από τις εκλογές επισύρει κυρώσεις. Η συγκεκριμένη διάταξη, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί.

Και ποιοι μπορούν να απέχουν και από τον νόμο; Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων όπου είναι νόμιμο να απέχουν από την ψήφο και ουσιαστικά απαλλάσσονται από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Αυτές οι δύο κατηγορίες είναι:

Όλοι όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό καιΌσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους

Διάβασε τι ισχύει και για όσους δεν παρουσιαστούν στην εφορευτική επιτροπή.

Το άρθρο Παραλία ή κάλπη; Τι ισχύει για τις κυρώσεις λόγω… αποχής! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα