Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: “Κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει”

11:12 15/2/2020 - Πηγή: iPop

Ο Άγιος Βαλεντίνος τελείωσε και μια μέρα που αξίζει να σημειώσεις στο ημερολόγιό σου έχει ήδη ξεκινήσει. 15 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, μια ημέρα που πολλοί αμελούν και λίγοι καταλαβαίνουν την αξία της. 

Κάθε παιδί πρέπει να έχει δικαίωμα στη ζωή, κάτι που πρέπει να θυμόμαστε κάθε μέρα κι όχι μόνο σήμερα. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, όμως,

μας θυμίζει το δικαίωμα αυτό κι είναι μια αφορμή για να αγκαλιάσουμε κάθε παιδί που μας έχει ανάγκη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, πάνω από 250.000 παιδιά σ’ όλο τον κόσμο εμφανίζουν κάθε χρόνο κάποια μορφή καρκίνου. Δυστυχώς, δεν είναι πολλά τα παιδιά αυτά που έχουν δυνατότητα θεραπείας, αφού μόνο το 20% από αυτά έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; 8 στα 10 παιδιά που προσβάλλονται από καρκίνο προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, εκεί όπου δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και σωστής θεραπείας. Αν υπήρχε, βέβαια, η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και ιατρικής θεραπείας, πιθανότατα θα είχαν αποφευχθεί πάνω από 150.000 θάνατοι ετησίως.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας;

Στη χώρα μας κάθε χρόνο περίπου 280 με 300 παιδιά εμφανίζουν καρκίνο. Παρ’ όλα αυτά, είναι ευχάριστο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια 7 στα 10 παιδιά έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και καταφέρνουν να βγουν νικητές.

Κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει. 

Αυτό είναι το μήνυμα της 15ης Φεβρουαρίου, μιας ημέρας που δεν πρέπει να αμελούμε. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει πως “οι καρκίνοι της παιδικής και εφηβικής ηλικίας αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για τον ιατρικό κόσμο και τις φαρμακευτικές εταιρίες”.

Μπορεί κάθε χρόνο να προσβάλλονται από καρκίνο χιλιάδες παιδιά, ωστόσο τα ποσοστά αυτών που καταφέρνουν να νικήσουν τη μάχη με τον καρκίνο είναι ενθαρρυντικά. Στην Ευρώπη ζουν 500.000 περίπου ενήλικοι που στην παιδική ή εφηβική τους ηλικία είχαν αντιμετωπίσει τη νόσο αυτή κι όμως τη νίκησαν, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες 8 στα 10 παιδιά που νοσούν από καρκίνο βγαίνουν νικητές.

Ο ΠΙΣ τονίζει πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, ούτε οι γονείς, ούτε ο παιδίατρος. Επίσης, ο καρκίνος “δεν έχει γονιδιακή αιτιολογία, δεν προκαλείται από κάτι που συνέβη στην ανατροφή του παιδιού, δεν μεταδίδεται, δεν υπάρχει τρόπος να εντοπίσουμε κάποια προδιάθεση σε προγεννητικό επίπεδο”.

Ωστόσο, είναι καλό οι γονείς να είναι προσεκτικοί με τους πυρετούς που επιμένουν χωρίς άλλα συμπτώματα, την ανορεξία των παιδιών που δεν έχουν ίωση ή άλλο διαγνωσμένο νόσημα, και με κάθε σύμπτωμα που είναι καινούργιο και δεν έχει εξηγηθεί από τον γιατρό.

Διάβασε ακόμα:

«Η αγάπη ποτέ δεν μας απογοητεύει» | Ένα animation για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο

Photo: Pixabay.com

Το άρθρο Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: “Κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει” εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα