Όταν ρισκάρεις τη ζωή σου για να ενημερώσεις για τον πόλεμο – Οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία

18:33 15/3/2022 - Πηγή: iPop

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί, πέρα από υλικές καταστροφές, έχουν ως συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους. Είτε είναι στρατιώτες, είτε ο άμαχος πληθυσμός, είτε δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πόλεμο και προσπαθούν να αποκαλύψουν την αλήθεια. Αυτό, το άρθρο, λοιπόν, είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που έχουν χάσει άδικα τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί εν ώρα εργασίας.

Δυστυχώς, καθημερινά εν μέσω πολέμου, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται και είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως στο συγκεκριμένο

άρθρο αναφέρονται οι δημοσιογράφοι των οποίων ο θάνατος έχει επιβεβαιωθεί από τις Αρχές και πραγματικά ευχόμαστε τα ονόματα να μην πληθύνουν.

Υπάρχουν καταφύγια πολέμου στην Ελλάδα; Πώς μπορούν να σε προστατέψουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Yevhenii Sakun: Ουκρανός εικονολήπτης του καναλιού LIVE

Ο δημοσιογράφος Yevhenii Sakun ανταποκριτής της EFE και χειριστής κάμερας του ουκρανικού τηλεοπτικού καναλιού LIVE, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του πύργου τηλεοπτικής μετάδοσης στο Κίεβο από τον ρωσικό στρατό την 1η Μαρτίου. Οι Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες Δημοσιογράφων (IFJ και EFJ) καταδικάζουν τη δολοφονία ως έγκλημα πολέμου και προτρέπουν τον ρωσικό στρατό να μην στοχεύει εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης και σε εγκαταστάσεις.

Ο θάνατος του κάμεραμαν έχει επιβεβαιωθεί από την Εθνική Αστυνομία και τη θυγατρική της IFJ/EFJ, την Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων της Ουκρανίας (NUJU).

Η συνάδελφος Ουκρανή ανταποκρίτρια του Sakun, Olga Tokariuk, επιβεβαίωσε τον θάνατο του εικονολήπτη: «Ήταν χαρά μου να δουλεύω μαζί του. Είμαι συντετριμμένη από αυτά τα νέα», είπε, συνοδεύοντας το μήνυμα με μια φωτογραφία της επαγγελματικής κάρτας τύπου του Sakun.

The first person I know died in this war. My former colleague, TV cameraman Yevhenii Sakun, was killed yesterday as a result of Russian missile strike on Kyiv’s Babyn Yar, along with 4 other people. It was a pleasure working with him. I’m devastated by this news. Eternal memory pic.twitter.com/3NEK5fN9rD

Olga Tokariuk (@olgatokariuk) March 2, 2022

Ο Γενικός Γραμματέας της IFJ Anthony Bellanger δήλωσε: «Είμαστε βαθιά λυπημένοι για τον θάνατο του συναδέλφου μας Yevhenii Sakun, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια απερίσκεπτη ρωσική επίθεση σε αστική υποδομή στο Κίεβο. Όλα τα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να προστατεύσουν τους τοπικούς και διεθνείς δημοσιογράφους και να σταματήσουν να στοχοποιούν τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης που ρισκάρουν τη ζωή τους για να ενημερώσουν τον κόσμο για τον πόλεμο».

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, οι Δανοί ρεπόρτερ Stefan Weichert και ο φωτογράφος Emil Filtenborg Mikkelsen πυροβολήθηκαν από άγνωστους επιτιθέμενους καθ’ οδόν για να καλύψουν έναν βομβαρδισμό στην πόλη Ohtyrka στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα»: Αυτή είναι η Ρωσίδα δημοσιογράφος που διέκοψε το δελτίο ειδήσεων και διαδήλωσε κατά του πολέμου

Brent Renaud: Αμερικανός δημοσιογράφος του περιοδικού Time

Ο Brent Renaud, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος και σκηνοθέτης που εργάζεται στην Ουκρανία για το Time πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην πόλη Ιρπίν, έξω από το Κίεβο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου Andriy Nebytov είπε ότι είχε γίνει στόχος Ρώσων στρατιωτών. Άλλοι δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Είναι ο πρώτος αναφερόμενος θάνατος ξένου δημοσιογράφου που κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ένας από τους τραυματίες δημοσιογράφους, ο Juan Arredondo, αποκάλυψε σε έναν Ιταλό δημοσιογράφο ότι ήταν με τον Renaud όταν δέχθηκαν πυρά.

«Ήμασταν σε μια από τις πρώτες γέφυρες στο Ιρπίν, πηγαίνοντας να κινηματογραφήσουμε άλλους πρόσφυγες που φεύγουν και μπήκαμε σε ένα αυτοκίνητο», είπε σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter .

«Κάποιος προσφέρθηκε να μας πάει στην άλλη γέφυρα και περάσαμε από ένα σημείο ελέγχου, τότε άρχισαν να μας πυροβολούν. Έτσι ο οδηγός γύρισε προς τα πίσω και συνέχισαν να πυροβολούν. Τον είδα να τον πυροβολούν στο λαιμό».

Ο αρχισυντάκτης και διευθύνων σύμβουλος του Time Edward Felsenthal και ο Ian Orefice, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Time and Time Studios, δήλωσαν ότι είναι «συντετριμμένοι από την απώλεια».

«Ως βραβευμένος σκηνοθέτης και δημοσιογράφος, ο Renaud καταπιάστηκε με τις πιο δύσκολες ιστορίες σε όλο τον κόσμο συχνά στο πλευρό του αδελφού του Craig Renaud», ανέφερε η δήλωση.

Ο Renaud είχε καλύψει πολέμους στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Αϊτή. Κέρδισε ένα βραβείο Peabody για τη δουλειά του σε μια σειρά του 2014 για τα σχολεία του Σικάγο, Last Chance High.

GETTY IMAGES

Ημερολόγιο πολέμου: 30 νέοι Ουκρανοί περιγράφουν τον εφιάλτη της ρωσικής εισβολής και ελπίζουν πως η ζωή θα κερδίσει τον θάνατο

Pierre Zakrzewski: Κάμεραμαν του Fox News

Το Fox News ανέφερε την Τρίτη, 15/3, ότι ένας εικονολήπτης, ο Pierre Zakrzewski, σκοτώθηκε στην ίδια επίθεση στην Ουκρανία κατά την οποία τραυματίστηκε ένας ανταποκριτής, ο Benjamin Hall.

Το Fox News ανακοίνωσε την επίθεση και τον τραυματισμό του Hall τη Δευτέρα, 14/3, λέγοντας ότι ο ρεπόρτερ «τραυματίστηκε κατά τη συγκέντρωση ειδήσεων έξω από το Κίεβο στην Ουκρανία».

Σε ένα tweet την Τρίτη, ο παρουσιαστής του Fox News, John Roberts, είπε ότι έχει «φρικτά νέα να αποκαλύψει».

«Δούλεψα με τον Pierre πολλές φορές σε όλο τον κόσμο», είπε ο Roberts. «Ήταν ένας θησαυρός. Στέλνουμε τις πιο εγκάρδιες προσευχές μας στη σύζυγο και την οικογένεια του».

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Fox News, Suzanne Scott, δήλωσε : «Ο Pierre σκοτώθηκε στη Horenka, έξω από το Κίεβο της Ουκρανίας. Ο Pierre ήταν με τον Benjamin Hall χθες στη συγκέντρωση ειδήσεων όταν το όχημά τους χτυπήθηκε από τη φωτιά».

«Ο Pierre ήταν ένας φωτογράφος εμπόλεμης ζώνης που κάλυψε σχεδόν κάθε διεθνή ιστορία για το Fox News από το Ιράκ μέχρι το Αφγανιστάν και τη Συρία. Το πάθος και το ταλέντο του ως δημοσιογράφος ήταν απαράμιλλα. Με έδρα το Λονδίνο, ο Pierre εργαζόταν στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο».

Courtesy of Fox News

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Όταν ρισκάρεις τη ζωή σου για να ενημερώσεις για τον πόλεμο – Οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όταν, Ουκρανία,otan, oukrania