«Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ» | Η απόφαση του Eurogroup

21:47 20/3/2017 - Πηγή: iPop

ΜεΜωάμεθ | τη γνωστή σ’ όλους φράση «Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ» θα μπορούσε να παρομοιάσει κανείς την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας, σύμφωνα με την οποία οι Θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα, αλλά οι Έλληνες Υπουργοί παραμένουν στις Βρυξέλλες για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Τα

μέλη της Ευρωομάδας έκριναν ότι χρειάζεται επιτάχυνση της διαδικασίας και η λύση στην οποία συμφώνησαν ήταν οι επικεφαλής των Θεσμών να μην επιστρέψουν στην Αθήνα, αλλά να παραμείνουν στις Βρυξέλλες οι κ.κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου προκειμένου να γίνουν με εντατικό ρυθμό οι συζητήσεις και οι δύο πλευρές να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία.

Στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρεται πως η Κυβέρνηση και οι Θεσμοί συνεχίζουν τις εργασίες, έχοντας ως στόχο να υπάρξει άμεσα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Βασικά αποτελέσματα #Eurogroup 20.03: https://t.co/JFpSz7nrQp #Greece pic.twitter.com/vYzLnIvlhA

— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) March 20, 2017

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι Θεσμοί και ο κ. Τσακαλώτος παρείχαν ενημέρωση στα μέλη του Eurogroup αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση.

«Οι ελληνικές Αρχές και οι Θεσμοί συνεχίζουν με στόχο την ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement), βάσει της κοινής αντίληψης που διατύπωσαν τον περασμένο μήνα».

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ακόμα πως η Κυβέρνηση και οι Θεσμοί θα συνεχίσουν τις εντατικές συνομιλίες στην βελγική πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρεθούν τα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία, όπως ανέφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, είναι το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά και το φορολογικό.

«Οι διαβουλεύσεις θα περιλαμβάνουν την πιο φιλική προς την ανάπτυξη εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα (το 2018 και ύστερα) και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων του προγράμματος και κατ’ επέκταση, για τη λήψη περαιτέρω χρηματοδοτικής ενίσχυσης», επισημαίνεται, τέλος, στην ίδια ανακοίνωση.

Μέχρι την Πέμπτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη, ενώ ο Ε. Τσακαλώτος τονίζει πως στόχος είναι μια τεχνική συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου.

Κύκλοι του Μαξίμου επισήμαναν ότι «η πρόταση να μεταφερθεί η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες ήταν ελληνική προκειμένου οι συζητήσεις για τα δύο καίρια θέματα (εργασιακό και ασφαλιστικό) να γίνουν σε υψηλότερο επίπεδο από ότι στην Αθήνα».

Σημειώνεται πως οι διαβουλεύσεις των Ελλήνων Υπουργών με τους Θεσμούς ξεκίνησαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

The post «Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ» | Η απόφαση του Eurogroup appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα